Столичната община иска да строи етажен паркинг до небостъргача NV Tower

До сградата на Николай Вълканов ще извежда новата улица, която беше построена със средства от държавата

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

София ще прави етажен паркинг до 106-метровата кула на "Минстрой пропъртис", собственост на бившия вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов. Става въпрос за 250 паркоместа между сградата NV Tower и автокъща "Софавто" на бул. "Г. М. Димитров". Процедурата е задействана като част от програмата на общината да строи паркинги чрез публично-частно партньорство, която беше приета през септември миналата година с идеята частни инвеститори да строят и стопанисват паркинги върху общински имоти 30 години, след което да ги върнат на общината.

По този начин общината заяви, че дава решение за липсата на места за паркиране в кварталите. Реално обаче, в случая с NV Tower, изглежда, че живущите няма да усетят особена полза от паркинга, защото той най-вероятно ще се използва от прииждащите в квартала, които отиват до офиса или посещават университетите в близост. Прави впечатление и това, че паркингът се намира точно там, където започва новоизградената с държавни средства улица, обслужваща сградата на Вълканов.

Най-належащият паркинг

Инициативата е на зам.-кмета по финансите и здравеопазването на Столична община Дончо Барбалов, който е подал искане до главния архитект за промяна на плана за регулация на два имота между NV Tower и автокъща "Софавто" на бул. "Г. М. Димитров" на 24 юли 2020 г. Като причина е посочена подготовката на Програмата за изграждане на общински паркинги на територията на общината, която по това време още не е одобрена от общинския съвет. Целта е да се промени отреждането на имота от за "комплексно обществено обслужване" за "етажен паркинг", като имотът е частна общинска собственост.

Изработено е и проучване, което доказва, че е възможно да се прави паркинг на мястото. Впоследствие на 1 септември 2020 г. - две седмици преди програмата да бъде гласувана, главният архитект на София Здравко Здравков е издал заповед, с която се образува нов имот за етажен паркинг. Това става ясно от отговори на Столична община за "Капитал".

Сега новият подробен устройствен план, който позволява строежа на етажния паркинг, е приет от общински експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ) този април. Чака се становище от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), за да може проектът да бъде одобрен. Ако то е положително, вероятно ще се даде зелена светлина за инвестиции в имота.

Условията на програмата обаче изискват първо да се проведат обществени обсъждания с гражданите, които се организират от районната администрация. После общинският съвет решава дали да одобри проекта и да се стартира конкурс за инвеститори, с индивидуални изисквания, определени отново от общинския съвет. Към момента са изготвени пет проекта за такива паркинги., като беше решено цените на паркиране да зависят изцяло от инвеститора. От район "Студентски" не пожелаха да коментират за "Капитал" намеренията за паркинг и ни насочиха към главния архитект.

Не съвсем за жителите

По принцип проблемът с паркирането в района е голям и липсват междублокови паркинги и платена зона, които биха били решение до някаква степен. Спорният момент обаче е в това, че евентуално бъдещият паркинг ще се намира близо до офис сградата на Николай Вълканов, Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" и районната администрация на"Студентски". Наоколо има и ресторанти, спортни игрища, както и "Музейко". Така че съществува голяма възможност този паркинг да не се използва от живущите, а от прииждащите в квартала. Точно обратен обаче е смисълът на програмата за общински паркинги, по която реално се е търсила възможност за обособяването на такъв терен.

След улицата - паркинг

Друго, което прави впечатление, е това как проектът на Вълканов получава подкрепа от държавата и общината. В края на миналата година, благодарение на одобрен от Министерския съвет меморандум за разбирателство с "Минстрой пропъртис", беше финансирана и построена улица върху общински терен, която служи за втори вход към NV Tower. Всъщност точно тази улица ще извежда към планирания паркинг. Тя е дълга 80 м и свързва кв. 53А (където е имотът с проект за паркинг между "Софавто" и NV Tower) със самата кула. Самата улица струваше 165. 4 хил. лв., които дойдоха от държавния бюджет и вече са изплатени на общината, която пък проведе обществената поръчка за строителството.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 2

    Подобен паркинг с общински пари се готви до Артекс

    Нередност?
  • 2
    reaper33 avatar :-|
    не на безразличието

    според мен трябва да се изгради и топла връзка между сградата и паркинга,разбира се с парите на данъкоплатците, всички загуби за държавата ,всичката печалба за частника...правило номер 1 на родния червен 'бизнес'

    Нередност?
  • 3
    kvt10319485 avatar :-|
    kvt10319485

    Потресаващо!
    Да живее ДС!

    Нередност?
Нов коментар