🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Общинският комплекс "Възраждане" в София е на печалба от 138 хил. лева след лятото

Приходите му достигат 644 хил. лева без ДДС, което е почти четири пъти повече от нивото за същия период на миналата година

Аквапарк Възраждане    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тройно по-големи разходи и приходи за първите осем месеца на годината в сравнение със същия период 2020 г. генерира общинският комплекс "Възраждане", който разполага с вътрешно СПА и с аквапарк. Комплексът е в активите на "Софийски имоти" и отвори врати през пандемичната 2020 г. След края на летния сезон тогава успя да излезе "на нулата", а към 31 август 2021 г. печалбата му e 138.4 хил. лева, става ясно от справка, която "Капитал" получи по Закона за достъп до обществена информация. Прави впечатление, че разходното перо за материали нараства четворно - от 33.6 хил. лева за 2020 г. до 135.8 хил. лева през 2021 г., а разходите за външни услуги се удвояват.

За какво ни е минерална вода

Резултатите се дължат най-вече на повечето средства, отделени за енергия, консумативи и водноспасителна дейност, макар и на практика да няма видими промени в самия комплекс. Разходите за заплати се вдигат от 42 хил. лева за 2020 г. до 143 хил. лева през 2021 г. Прави впечатление и това, че тези за вода са с 10 хил. лева повече в сравнение с 2020 г., което навежда на мисълта, че комплексът продължава да плаща за "обикновена" вода.

По принцип обещанието беше, че минералната вода от близкото находище "Баталова воденица" ще се използва от 2021 г., но се чакаше разрешение. След публикуването на статията от Столичната община отговориха, че вече има издадено такова и вътрешният басейн се пълни с минерална вода (допълнено, 2.11. 2021 г.). Минерална вода тече и от чешмите около комплекса, обясняват от общината.

Какви са финансовите резултати на комплекс "Възраждане" през 2020 и 2021 г. вижте в графиката:

Вътрешната част е по-печеливша

Повечето приходи през 2021 г. идват от вътрешната част на комплекса, в която се намират плувен 25-метров басейн, сауна, релакс зона, солна стая и шокова вана. Те възлизат на 359 хил. лева, докато през 2020 г. са били значително по-ниски - 52 хил. лева. Приходите от аквапарка за 2021 г. пък са със 167 хил. лв. повече в сравнение с миналата година.

За изграждането на аквапарка "Софийски имоти" подписа договор в началото на 2019 г. със строителната "Калистратов груп" на стойност 9.54 млн. лв. Близо половината от средствата - малко над 4 млн. лв., бяха осигурени от самото дружество, а останалите 5.3 млн. лв. представляват заем от Фонда за развитие на градската среда към оперативна програма "Региони в растеж". От тях 3.127 млн. лв. са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по програмата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 1

    Браво! Веднъж и общината да направи нещо печелившо, но очевидно започва изтичане на пари и към чекмеджето.

    Нередност?
Нов коментар