Нов опит за ремонт на пл. "Александър Невски" и ул. "Шишман" за 20 млн. лв

Този път проектът за реконструкция на знаковия за София площад не предвижда големи промени

София дрон Александър Невски
София дрон Александър Невски
София дрон Александър Невски    ©  Георги Кожухаров
София дрон Александър Невски    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато преди четири години бяха обявени поръчките за ремонта на ул. "Графа Игнатиев" и пл. "Александър Невски" и зоните около тях, едва ли някой си е представял това, което последва - лошо изпълнение, скандали, съмнения за корупция, нуждата от ремонти на ремонтите и в крайна сметка спиране на реконструкцията на площада и на част от улиците "Шишман" и "6 септември". Накратко: вместо добър пример проектите се оказаха горчив опит.

Затова сега има притеснения дали новото желание на общината за обновяване на площад "Александър Невски" и дългоочаквания ремонт на търговската ул. "Шишман" и ул. "6 септември" ще бъде успешен. Вече е обявена нова процедура за тях на обща стойност 19.5 млн. лв без ДДС, които са по европейската програма "Региони в растеж". Така най-вероятно изглежда ремонтите в центъра да започнат през пролетта на 2022 г.

"Александър Невски", който няма да се промени

Едната позиция в поръчката е за ремонта на площада, който преди години започна да се реконструира, но не беше довършен заради некачествено изпълнение от страна на изпълнителя "ПСТ Груп" и последвалото прекратяване на договора ѝ с общината. "ПСТ груп" спечели търга с оферта 17.8 млн. лв. без ДДС, но от нея общината е платила само 4.6 млн. лв. за дейностите по ул. "Московска" от ул. "Г. С. Раковски" до "Дунав", както и за ул. "11 август" от "Дунав" до градинката "Кристал", ул. "6-ти септември" в частта ѝ от "Цар Освободител" до "Аксаков", градинката "Св. Климент Охридски" и бул. "Васил Левски" от "Цар Освободител" до кръговото на булеварда.

Сега ще се работи по новия проект, който беше променен с препоръки от главния архитект Здравко Здравков в началото на 2020 г. Преди това пък отпаднаха амбициозните идеи за златни плочки с имената на важни за града хора, златна нишка по паветата с различни туристически маршрути, масивни каменни пейки в тревата и големи осветителни мачти.

В последния си вариант проектът в голяма степен предвижда запазване на сегашното състояние - паркингът около площад "Александър Невски" ще се запази, а паветата ще бъдат пренаредени, вместо да бъдат заменени с плочи от сив гранит. Което пък повдига въпросd за какво точно ще се похарчат милионите.

Единствената по-забележима промяна ще е обособяването на пешеходна зона от площада до ул. "Г. Раковски". По този начин изглежда, че общината по-скоро се застрахова от критики, но все пак ще усвои 14.13 млн. лв, без ДДС, колкото е бюджета за новия проект. Повече за това какво предвижда проекта вижте тук.

В случая общината изглежда си е взела поука от ремонта на "Графа" и е решила зоната да се ремонтира поетапно. Това включва:

  • пускане на отдавна чаканите самопочистващи се тоалетни в градинката "Кристал", както и контейнери по ул. "6-ти септември" и ул. "Московска" след получаване на Акт 16
  • ремонт на ул. "Московска" между ул. "Дунав" и "Гина Кунчева" (100 м) и пренареждане на паважа
  • ремонт на пл. "Св. Александър Невски" и ул. "Оборище" от ул. "Г. С. Раковски" до пл. "Св. Александър Невски"
  • зелени площи и алея от 70 м до Синодалната палата (ул. Париж). и по ул. "Московска" в до пл. "Васил Левски", включително кръговото кръстовище
  • ремонт на ул. "Оборище" от пл. "Св. Александър Невски" до бул. "Васил Левски", вкл. тротоар по бул. "Васил Левски"до спирката пред НХА; (общо 215 м)
  • ремонт на пл. "Народно събрание" (бул. "Цар Освободител" от бул. "Васил Левски" до ул. "Г. С. Раковски"), както и на на улиците "19-ти февруари", ул. "15-ти ноември" в карето
  • ремонт на ул. "Шипка" (110 м) и ул. "Париж" (220 м)

Като цяло пространството ще бъде обновено предимно с гранитни плочи (14 070 кв. м), ще се пренарежда съществуващия гранитен паваж и ще се правят нови бетонови настилки.

Като критерий общината дава еднакво значение на предложената от кандидатите цена (50%) и техническите показатели, включващи организацията на ремонта и други (50%). След като бъде избран изпълнител, се предвижда ремонтът да продължи близо 10 месеца.

Дългоочакванияj ремонт на ул. "Шишман"

Другата обособена позиция е за довършване на т. нар "Зона 2", която включва ул. "Иван Шишман" и ул. "6 септември" в частта ѝ от "Граф Игнатиев" до "Славянска". Ремонтите трябваше да се случат още през 2018 г., тъй като бяха включени в големият проект за Графа, но заради големите скандали тогава кметът Йорданка Фандъкова предпочете да отложи дейностите за след изборите през 2019-а и уж да предотврати всички възможни проблеми.

Това реално има и добра страна - даде се време за провеждането на дискусии между общината и живущите и бизнеса по ул. "Шишман", за да се стигне до вариант, в който има най-малко недоволни от проекта. Факт е, че заради добрата комуникация смяната на топлопровода и ВиК мрежата протича добре - осигурени са пресичания на улицата и прозрачни огради.

С тази цел беше създадена групата "Ремонт Шишман", в която граждани активно обсъждат проблеми и дават решения. Нейният създател - Рубен Лазарев, който е и управител на шишманската книжарница Elephant, обяви днес, че в общинския съвет е влязъл проект за улицата, който трябва да бъде гласуван в близките месеци. Възможно е и да се промени. По думите му зам.-кметът по строителство Ангел Джоргов е обещал, че до започване на ремонта (най-вероятно през пролетта на 2022 г.) на улицата ще бъде положена временна асфалтова настилка. В поръчката се предвижда ремонтът да продължи най-много четири месеца.

Засега изглежда сигурно, че въпреки големия поток от хора улицата няма да е пешеходна, но ще бъдат намалени паркоместата, както и че тротоарите ще бъдат приравнени към пътното платно (както е в частта до "Св. Седмочисленици"). Проектът към поръчката предвижда и поставянето на кашпи и декинги на мястото на някои от паркоместата,като преди няколко месеца кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че това няма да се случи, докато няма консенсус между живущите и бизнеса. Ще се засаждат и дървета в уширението на тротоара пред 133 училище "А. С. Пушкин", пише в документацията към проекта. Предвидени са и 4 броя подземни контейнери за боклук, като тези на ул. "Солунска", които обаче и досега не работят.

Повече паркоместа по "6 септември"

Успоредната улица "6 септември" пък почти няма да се промени. Единствено се предвижда да се обособят повече паркоместа при градината "Св. Седмочисленици", вероятно защото много родители се оплакват, че няма къде да паркират, за да оставят децата си в близкото училище. И тук ще се изграждат подземни контейнери.

Двете улици са обединени във втората позиция към обществената поръчка, която е с прогнозна стойност 5.4 млн. лв. без ДДС. Критериите отново са със същата тежест, като оферти могат да се подават до 20 септември и един и същ кандидат може да кандидатства за двете позиции.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    orchis avatar :-|
    orchis

    5,4 млн за нови кофи за боклук и нова настилка, която май ще си е стария асфалт. Съвсем са зациклили в тази община.

    Нередност?
Нов коментар