🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

София получи 70 млн. лв. за детски градини, но досега е инвестирала 39.6 млн. лв.

Макар и да разполага с достатъчно средства, общината се бави с проектите, тъй като трябва да отчуждава терени

След години забавяне най-после беше изградена детска градина в "Манастирски ливади-изток", но общината трябва сега да помисли и за достъпа до нея - улиците, които трябва да се отчуждат
След години забавяне най-после беше изградена детска градина в "Манастирски ливади-изток", но общината трябва сега да помисли и за достъпа до нея - улиците, които трябва да се отчуждат
След години забавяне най-после беше изградена детска градина в "Манастирски ливади-изток", но общината трябва сега да помисли и за достъпа до нея - улиците, които трябва да се отчуждат    ©  Цветелина Белутова
След години забавяне най-после беше изградена детска градина в "Манастирски ливади-изток", но общината трябва сега да помисли и за достъпа до нея - улиците, които трябва да се отчуждат    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Липсата на детски градини и ясли в столицата неведнъж е предизвиквала недоволство и протести на родители, които няма къде да запишат децата си. Последният път - през лятото на 2020 г., се наложи държавата (тогава с премиер Бойко Борисов) да помогне на най-богатата община в страната, за да може градът да отговори на нуждите на жителите си. На три пъти бяха отпуснати рекордните 70.1 млн. лв. за ударни инвестиции по амбициозната програма, според която до 2023 г. трябваше да бъдат открити допълнителни 287 групи за близо 5000 деца.

Макар и да разполага със средства обаче, София няма да изпълни този план. Обяснението от една страна е, че не може да смогне да строи, а от друга - защото няма собствени терени за детски градини и трябва да се отчуждава. Истината е обаче, че през последните 10 години не бе направена добра подготовка с терени и проекти, а се тръгна по обратния ред - с искането на пари от държавата.

Това дава и отговор на въпроса защо не може да се усвоят предоставените средства - от общо 70.1 млн. лв., отпуснати ѝ през 2020 г., до края на 2021 г. тя е инвестирала малко над половината от тях - 39.6 млн. лв. Това става ясно от отговори по Закона за достъп до обществена информация, които "Капитал" получи.

Парите чакат

От отговорите на зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов става ясно, че общината е получила в началото на 2020 г. целева субсидия за изграждане, ремонт и реконструкция на стойност 5.1 млн. лв. През юни 2020 г. Министерският съвет прави допълнителен трансфер за 15 млн. лв, а месец по-късно прехвърля още 50 млн. лв на общината.

В същата година тя обаче успява да изразходи едва 14.4 млн. лв от общо получените над 70 млн. лв. Затова остатъкът се прехвърля за следващата година, като поне е сигурно, че тези средства могат да се използват само за това, а не например да бъдат пренасочвани за нещо друго. "Одобрените трансфери са целеви и се използват само за изграждане, основен ремонт, разширение, реконструкция, обзавеждане и оборудване на детски градини и ясли. Неизразходваните средства се разходват със същата цел през следващата година", казва се в отговорите на Барбалов.

През 2021 г. общината е успяла да инвестира 25.2 млн. лв в детски градини, като тези средства са прехвърлени от миналата година - общината не е получила никакви средства от държавата през 2021 г. за детски градини и ясли.

Така общо инвестираните средства стават 39.6 млн. лв за общо две години, в които средствата са налице.

Терените - не

Една част от процеса обаче е общината да има осигурени терени, на които да строи. За целта тя трябва да отдели средства и да ги изкупи от частни собственици, което именно я затруднява. А тъй като през последните десет години не бяха предприети такива действия и затова някои терени ще бъдат загубени безвъзвратно - частниците вече имат правото да реализират инвестиционните си намерения. На някои места вече се появят частни училища и детски градини . Това е чест случай в т. нар "нови квартали", където даден терен е определен за "социална инфраструктура", но общината не го е купила и собствениците искат да инвестират. Други дори имат и по-големи апетити.

А от амбициозната програма за ударно строителство бяха завършени едва 4 изцяло нови детски градини през 2021 г. Много от заложените обекти бяха отложени за тази година заради технически грешки, въобще незапочнали дейности или непредвидени обстоятелства.

Другият подход на общината е да строи на компромисни терени - такива примери са обявените за детски градини имоти в "Манастирски ливади-изток", на ул. "Луи Айер", и на мястото на пазар "Подуяне", който трябваше да бъде премахнат с тази цел.

Все още няма коментари
Нов коментар