НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Пловдив е първи по култура, романтика и вино за 2022 г. в Европа

Градът зае и четвъртото място в класацията за най-добра европейска дестинация в конкурса на European Best Destinations

Красивият Пловдив е избран за най-романтичната дестинация в Европа за 2022 г. от туристи от над 182 държави
Красивият Пловдив е избран за най-романтичната дестинация в Европа за 2022 г. от туристи от над 182 държави
Красивият Пловдив е избран за най-романтичната дестинация в Европа за 2022 г. от туристи от над 182 държави    ©  Георги Куманов
Красивият Пловдив е избран за най-романтичната дестинация в Европа за 2022 г. от туристи от над 182 държави    ©  Георги Куманов
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Пловдив се нареди на четвъртата позиция в класацията за "Най-добра европейска дестинация" за 2022 г. Пред него са само победителят Любляна (Словения), вторият Марбея (Испания) и третият Амиен (Франция). На пето място е белгийския град Льовен. Петте дестинации имат право да носят титлата "Най-добра европейска дестинация 2022" във всички свои комуникации, медийни изяви и уеб сайтове. Също така ще могат да споделят тази титла и официалното лого със своите партньори, местни хотели и ресторанти, туристически бюра и магазини.

Наред с основната класация туристите от над 182 държави отредиха на града под тепетата първото място в подкатегориите за "Най-добра културна дестинация в Европа 2022" и "Най-романтични дестинации в Европа", както и в категорията "Най-добри винени дестинации в Европа". Гласуването приключи на 10 февруари.

В тазгодишното 13 поред гласуване участваха повече от 528 хил. души, като почти половината гласове идват от туристи извън Европа. Гласовете за Пловдив са 51 024, като за сравнение за първия, Любляна, те са 75 642. Според Максимилиен Лежен, главен изпълнителен директор на European Best Destinations, Пловдив е и "най-гласуваната българска дестинация от началото на това съревнование през 2009". През 2016 г. Пловдив отново попадна в тази класация и се нареди на третото място, точно след хърватския Задар и гръцката столица Атина.

Тази година след Пловдив останаха дестинации като Лондон (Великобритания), Истанбул (Турция), Прага (Чехия), Атина (Гърция), Виена (Австрия) и дори Рим (Италия).

Очаквания след титлите

Според Катрин Гутман, връзки с обществеността в Община Пловдив, "това е страхотна реклама за Пловдив и очакваме тази година това да повлияе върху чуждестранния интерес към града". Тя обърна внимание на новите туристически обекти в града, които биха привлекли туристи. - Епископска базилика на Филипопол, както и новооткритата част на Римския стадион, намираща се в подземието на известен моден магазин на Главната улица. Наред с това готова е реновацията на Древния форум до Централна поща, както и ремонтът на основната сграда на Градската художествена галерия в Стария град.

Дестинациите, класирани на първите 10 позиции, ще бъдат рекламирани като най-популярните за посещение през 2022 г. на сайта на European Best Destinations, който е посещаван от повече от 6 млн. туристи от цял свят.

В писмо до кмета на Пловдив Здравко Димитров и зам.-кмета по култура Пламен Панов Максимилиен Лежен съобщава, че всеки момент се очаква списание Forbes USA да "обяви пред повече от 90 милиона пътешественици с висока покупателна способност новината, че Пловдив е класиран на първо място като най-добра културна дестинация в Европа. Заедно с това ще бъде разпространена и новината, че градът попада сред 5-те най-гласувани европейски дестинации, поради което му се дава право да носи и титлата "European Best Destinations 2022".

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    cose avatar :-P
    cose
    • - 4
    • + 4

    Пловдив не може да бие даже Стара Загора по културен календар и винарни, камо ли пък някъде извън България.

    Нередност?
  • 4
    sah127 avatar :-|
    sah127
    • - 4
    • + 4

    С такива платени партенки загубихте отдавна търпението и доверието на читателите.
    Тотев и далавераджиите покрай него успяха ли да продадат скапаните апартаменти в бързонамаляващия по население Пловдив?

    Нередност?
  • 5
    ulj201052416 avatar :-P
    ulj201052416
    • - 2
    • + 3

    Здравейте, Мнението на потребител cose, a няма да се учудя и на следващия новорегистриран профил да е също, на лицето Евлоги - известен спамър из целия нет, главно по форуми и с такива коментари. Лицето не може да понася добри новини, като тази за градовете Русе (защото е 5ти по-големина и точно преди Стара Загора), както Пловдив и Бургас, като съседни, по-големи и по-богати общини. Самата Стара Загора няма никаква история сравнение с Пловдив, самият кмет, който е прeизбран за трети мандат си го каза:
    "Ние нямаме толкова забележителности като Пловдив, нямаме стар град,
    тоест: Да ние може да имаме амбиция да бъдем по-големи от тях, но дали имаме дадености?
    И много са идвали при мен и казват: Защо не се конкурираме с Пловдив в туризма?
    Това е все едно да попитам: Защо не се конкурираме с Виена например. Хората си имат дадености, имат си сгради, имат история..."

    Миналата година из цяла Стара Загора беше разлепено неговото лице, защото хората от града ни, не могат да търпят срама от неговото вече над 20+ години спамене...
    Можете да потърсите повече информация за него из нета

    Нередност?
  • 6
    ulj201052416 avatar :-P
    ulj201052416
    • - 1
    • + 2

    Всъщност, тези линкове са си свободно достъпни в нета и директно ви ги давам:
    https://www.dnes.bg/slideshow.php?mreporter&id=6676&pid=290804
    Както и цялата му история ето тук:
    https://www.ruseonline.info/smf/general-talk/moeto-etae-met-a-ee-kak-aa- 'oata'/

    Нередност?
  • 8
    mxk421090894 avatar :-|
    mxk421090894
    • - 3

    До коментар [#5] от "ulj201052416":

    Дали той е проблема? Фактите говорят друго,a когато фактите говорят...!

    Нередност?
  • 9
    cose avatar :-|
    cose
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#5] от "ulj201052416":
    Стара Загора е 5-та по население, но 2-ра по икономика и 1-ва по история в България.
    Никой не отрича, че Пловдив има история, макар и хронологично да е доста по-нов град от Стара Загора.

    Русе е 80 хиляден град според русенците Бобоков (бизнесмен), Стоилов, Николова (бивши кметове), което го прави поне 2 пъти малък от Стара Загора.
    Другите ти пък глупости за по-бедните общини Пловдив и Бургас даже няма да ги коментирам.
    Има си безчет икономически статистики и са далеч зад Стара Загора.

    Нередност?
  • 10
    ulj201052416 avatar :-P
    ulj201052416
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#9] от "cose":

    Какво общо има Русе с тази статия. Влизаш тук и започваш хейт по Пловдив, опитваш се да изкараш Зарата, че била нещо, а тя намалява с десетки хиляди всяка година...сега започваш с Русе, после е сигурно Бургас
    Така и не можеш да разбереш, че с линкчета нищо не можеш да промениш в реалността, а само си мислиш в твоята глава, че нещо променяш, Стара Загора е 6та по-население, което е намаляващо. Факт
    Зала няма, летище няма, небостъргачи, космодрум, трамвай, метро и други сънища, никога няма да ги има. Преди беше същия, който говорише, че Мариците ще стоята до 2050 - 2070...нещо я спря тази теория.
    Колкото до теб...сега ти баннаха поредния ник във форумите, а Стара Загора ясно е заявила мненито си за теб - всичко го има в нета, чудя се как не те е срам изобщо да продължаваш:
    https://www.dnes.bg/slideshow.php?mreporter&id=6676&pid=290804
    https://postimg.cc/G9hX0hfK
    https://postimg.cc/1nYw1Pg7
    https://postimg.cc/7bd0BHrf
    https://postimg.cc/Rq6nJkJ9

    Колкото до втората по заплати хахахах, ами това е заради Мариците, но е до време, а само ти явно не си осъзнал, че заради тази изкривена графика, много инвеститори отиват в съседните градове

    Нередност?
Нов коментар