Изграждането на зала за операта в Пловдив остава мираж

Институционална главоблъсканица спъва пловдивската опера. За момента трупата гастролира в собствения си град

Пловдивската опера продължава да бъде обект на тежката бюрокрация и липсата на иниацитивност от страна на общината и държавата
Пловдивската опера продължава да бъде обект на тежката бюрокрация и липсата на иниацитивност от страна на общината и държавата
Пловдивската опера продължава да бъде обект на тежката бюрокрация и липсата на иниацитивност от страна на общината и държавата    ©  Цветелина Белутова
Пловдивската опера продължава да бъде обект на тежката бюрокрация и липсата на иниацитивност от страна на общината и държавата    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • От 2016 г. насам фондация "Дом за пловдивската опера" се е ангажирала да осигури поне една зала за операта в града
  • 4 години по-късно има реакция от Министерството на културата и ремонтът на Концертна зала изглежда по-възможен
  • От общината бездействат в избора на терен за сграда на операта, което спира проектирането ѝ

Въпреки че само преди 3 години Пловдив беше избран за Европейска столица на културата, градът никога не е имал отделна сграда за оперно изкуство. Нещо повече, преди малко повече от 5 години оперната трупа на Пловдив изгуби единственото място, което ѝ е осигурено от местната власт за представления - Концертната зала, която РЗИ затвори след установяване на поредица от нарушения. А направеното преди 2 години предложение Дом на културата "Борис Христов" да бъде предоставен на операта не даде резултат.

С тези казуси от 2016 г. насам се занимава фондация "Дом за пловдивската опера". Миналата седмица бе проведена пресконференция на Фондацията с председател инж. Любозар Фратев, която отново повдигна темата за неслучилите се сцени за операта в града и липсата на адекватна комуникация с всички отговорни местни и национални институции.

Вследствие на медийния отзвук на тази среща, от Министерството на културата (МК) като отговорно ведомство за Концертна зала са предприели стъпки към изпълнение на необходимото, а именно обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител на Концертна зала. По думите на инж. Фратев на Държавна опера - Пловдив, е прехвърлено да изготвят тръжната документация за обществената поръчка, която не може да се стартира вече повече от 4 г.

Същият положителен резултат обаче няма за построяването на самостоятелна сграда на операта, за което се чака общинската администрация да избере терен. "Нямаме реакция от общината", потвърди инж. Любозар Фратев.

В числа дейността на фондацията изглежда така: 47 писма, 75 срещи и 3 нереализирани решения на общински съвет от 2016 г. насам.

"Трябва да се вземе решение какво е мястото на операта във втория по големина град в България."

инж. Любозар Фратев
инж. Любозар Фратев

Има опера, няма опера

"Опера ще има", обещаваха няколко кмета, културни министъра (сред които Вежди Рашидов, Боил Банов и проф. Велислав Минеков) и общински съветници, а очакванията бяха още по-големи след проектите за Пловдив 2019, които останаха нереализирани.

Години по-късно опера още няма и построяването на културна сграда изглежда все по-трудно заради множеството отговорни лица, чиито действия трябва да се съгласуват.

В края на ноември 2021 г. беше подписан и тристранен меморандум за изграждане на пловдивската опера между кмета на общината Здравко Димитров, културния министър проф. Минеков и фондация "Дом за пловдивската опера". Оттогава досега нищо не се е променило.

Сагата със сградата

Изборът на подходящ парцел е стъпката, която община Пловдив трябва да предприеме, за да бъде обявен архитектурен конкурс за проект на сградата. "От сегашното МК отговориха, че ще търсят финансиране за сградата на операта едва след като общината определи парцел.", обясни председателят. Вероятно заради това обещаните от проф. Минеков в качеството му на служебен министър на културата 300 хил. лв. за проектиране не са включени в бюджета за 2022 г. "От общината няма обещание за финансиране.", коментира Фратев.

От Фондацията е изготвен списък с потенциални терени, сред които присъстват и няколко имота, които самата управа е предлагала. Някои от местата обаче, вече са заети, други - обявени за негодни.

Такъв е казусът с Партийния дом на пл. Централен, използването на който беше отхвърлено от Експертният съвет по устройството на територията. Въпреки че още по времето на кмета Иван Тотев е имало договорености да бъде организиран конкурс за изследване на възможностите на Партийния дом, до такъв не се стига заради лаконичното становище на ЕСУТ: "сградата и мястото не са градоустройствено подходящи и следва да се търси друго място".

Друга обществена сграда от списъка е Централната поща. "В нея ще бъде по-трудно, тъй като там по-голямата част е частна собственост. Не са водени разговори за този терен, той беше включен по предложение на гражданите.", коментира Фратев.

"Теренът, който е с изглед към р. Марица зад "Щаба на армията" е най-добрият.", сподели пред "Капитал" инж. Фратев. Тъй като земята е държавна собственост, от Фондацията са изпратили писмо до Министерството на отбраната в началото на м. май за отреждането му за построяване на сграда за музикално сценични изкуства. От там няма отговор, потвърди председателят.

Друго предложение е мястото на бившата Палата 1 в Панаира с изглед към р. Марица. "Югозападната част на панаира е също с хубав изглед и с хубаво разположение. За този терен идеята на министър Вежди Рашидов и кмета Иван Тотев беше държавните 10% от акциите на Панаира да бъдат прехвърлени на Общината, за което Георги Гергов им е обещал въпросния терен. Има две взаимоизключващи се решения на ОбС - едното, с което се приема взимането тези акции. Две седмици по-късно - ОбС отменя решението и ги връща. Затова там буксуват нещата. Но това са взаимоотношения между Община Пловдив и "Международен панаир Пловдив" АД, в които фондацията не участва.", обясни за "Капитал" инж. Фратев

Част от другите парцели в изготвения от Фондацията списък отдавна вече не са общински и върху тях е реализирано строителство. Пример за това е терен, който е част от строящия се Residential Park Plovdiv, зад който неофициално стои петролният бизнесмен Георги Самуилов. Сходно е положението и с терен в р-н Северен с изглед към реката, за който обаче справка в имотния регистър показва, че не е общински.

Видимо Общината не взима предвид предложените терени като възможност за построяване на сградата. Най-пресният пример затова е, че един от тях - в р-н "Тракия", до хотел SPS, скоро няма да е сред активите ѝ, след взетото на последната сесия решение да бъде предоставен като обезщетение за отчуждаване на 50 дка от парк "Отдих и култура".

Без сграда, но и без зала

За операта условията не само не се подобряват през последните години, но се влошават. Мястото, което служеше на нуждите на пловдивската трупа - Концертната зала, тъне в разруха повече от 5 години.

"Пътьом се хванахме и с ремонта Концертната зала.", сподели инж. Любозар Фратев

Тя е държавна собственост, поради което възложител по ремонта ѝ следва да бъде MK, което има една единствена задача: да обяви обществена поръчка за избора на изпълнител на ремонтните дейности. Вече повече от 4 години - такава няма, дори и след отпускането на въпросните 9.7 млн. лв. в бюджет 2022 г., които може да се окажат недостатъчни с оглед покачващите се цени на материалите, докато изпълнението започне.

Въпреки последните действия на МК, инж. Фратев сподели пред "Капитал", че се водят разговори с юристите на фондацията за завеждане на съдебно дело за безстопанственост.

Всички предпоставки за избирането на изпълнител са налице: изготвен е технически проект и общината е издала съответното строително разрешително. А в началото на февруари тази година с решение на Общинския съвет бяха изпълнени и допълнителни изисквания на ведомството за реализация на проекта - за обособяване на съседен имот на залата, който да послужи за целите на ремонта.

За реализирането на тези проект бяха отправени въпроси както към Министерството на културата, така и към Община Пловдив, но до редакционното приключване на текста отговори не бяха получени.

Планове да искаш

Както "Капитал" писа, в Плана за интегрирано развитие на Пловдив Домът на операта присъства като едно идейно намерение на стойност 50 млн. лв. и с местоположение пл. "Централен" 1, тъй като е констатирана необходимост от изграждането му. Откъде ще се търсят тези средства - не става ясно, тъй като изготвен план за сградата все още няма. Екипът на изготвителите не са пропуснали и ремонта на Концертна зала за 10 млн. лв., но отново без конкретика.

В същия този план обаче, само ред по-надолу е включен и Международен съвременен театър за изпълнителски изкуства за крупните 100 млн. лв. или една пета от целия бюджет на Пловдив за 2022 г. Какво ще рече това? Че едва ли може да се разчита на изпълнението на документа в този му вид от община, която акцентира предимно върху спортна и пътна инфраструктура.