🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стефан Дудов, който иска да отгледа IT общество в Пазарджик

Създадената от него компания "Програминго" вече има почти пълен екип от програмисти, които обучава и планира да задържа с добри заплати

На снимката от ляво надясно екипът на "Програминго": Григорий Милушев, Александър Радев, Александър Бакърджиев (долу), Стефан Дудов, Николай Стоянов и Иво Спасов
На снимката от ляво надясно екипът на "Програминго": Григорий Милушев, Александър Радев, Александър Бакърджиев (долу), Стефан Дудов, Николай Стоянов и Иво Спасов
На снимката от ляво надясно екипът на "Програминго": Григорий Милушев, Александър Радев, Александър Бакърджиев (долу), Стефан Дудов, Николай Стоянов и Иво Спасов    ©  ''Програминго''
На снимката от ляво надясно екипът на "Програминго": Григорий Милушев, Александър Радев, Александър Бакърджиев (долу), Стефан Дудов, Николай Стоянов и Иво Спасов    ©  ''Програминго''
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Стефан Дудов има над 10-годишен опит в IT сектора с фокус върху управление на компании и B2B продажби. През 2018 г. открива своя компания в Пловдив, която се занимава със създаване на съдържание - "Ленгуидж беър", която според последния отчет за 2020 г. има приходи от близо 1 млн. лв. и печалба малко над 140 хил. лв. (което е над два пъти повече в сравнение с 2019 г.). Той разказва, че работи с почти 1000 фрийлансъра по цял свят, и през тази година предстои да отвори нов офис в Пловдив. През май 2021 г. основава и "Програминго" - IT компания, насочена към младите специалисти в Пазарджик и околността.

Как решихте да откриете IT компания в Пазарджик?

Аз съм от Пазарджик. По време на пандемията, помогнах на бившето ми училище - Математическата гимназия, с разработката на новия им сайт и дигитализирането на някои от процесите. В разговорите с директорката, се замислих колко талантливи деца учат там и как повечето от тях най-вероятно ще си тръгнат от града поради липса на добри възможности за реализация.

Създадох фейсбук група, в която поканих бивши мои съученици, за да помислим как може да стартираме и развием IT индустрия в Пазарджик. Имаше интересни идеи, но установихме, че кадрите, които евентуално бихме обучавали, няма къде да се реализират в града и реално ще създаваме още кадри за Пловдив и София.

По същото време, проведох и разговори с Емо от Враца и с едно момче от Русе, които са успели да създадат такава бизнес среда от нулата в техните градове. Реших, че най-правилният път за действие в тази ситуация е да се направи IT компания, базирана в Пазарджик, където да се реализират обучаваните в бъдеще кадри. Така през май 2021 г. се роди "Програминго", като основната ми цел е да създам екип, който да работи напълно самостоятелно по различни проекти, а членовете му да повишават знанията и уменията си взаимно.

Как стартира "Програминго" и как намерихте IT специалисти в Пазарджик, при положение, че в последните години се усеща дефицит на квалифицирани кадри дори и в по-големите градове?

С няколкомесечно масово публикуване на обяви за работа и известна доза късмет с първия човек. Усещах голямо недоверие и скептичност в кандидатите. Чисто финансово не се изискваше голяма инвестиция.

По-голямата част от останалите членове на екипа дойдоха с директни референции, като при тях процесът на подбор беше по-различен. Започнахме да изискваме от всеки, желаещ да влезе в екипа, да създаде проект, който отнема около 2 месеца. Даваме им доста материали за четене и гледане, които да помогнат на кандидатите да се справят. Просто казано, ако някой е готов да отдели толкова време, за да стане част от колектива и да се справи успешно с проекта, заслужава да му се даде шанс.

Към днешна дата, една година след откриването на фирмата, екипът вече е от 5 души, вкл. и един е ученик от Математическата гимназия, който е стажант при нас.

С какво се занимавате по-конкретно?

Концепцията какво да прави фирмата се промени с времето. В началото си мислех да работим директно с външни клиенти като подизпълнители за различни проекти. За съжаление обаче, въпреки че младшите ни програмисти бяха доста добре подготвени, никой не ни даде шанс и не успяхме да намерим проект.

В последствие, реших постепенно да прехвърля всички IT дейности за друга моя фирма от външни подизпълнители към екипа в Пазарджик. В момента изцяло поддържаме и разработваме онлайн платформа, която обхваща всички бизнес процеси свързани със създаването на SEO оптимизирано текстово съдържание на над 40 езика и се ползва от хиляди хора по цял свят.

Какви езици използвате?

Основно използваме PHP (Laravel) и JavaScript (Vue.js). Ако успеем да наемем опитни профили с други езици, сме склонни да направим още екипи около тях.

Какъв интерес наблюдавате?

Не мога да кажа, че има много подходящи кандидати, още по-малко опитни такива, но смятам, че се вече се разчува за фирмата в града. Няколко от водещите гимназии се съгласиха да поставят наши плакати, с които да покажем на зрелостниците, че реализацията им в Пазарджик вече е възможна. Понякога има интерес и от младши програмисти, живеещи в Пловдив, но задължителното присъствие в офиса през първите 6 месеца ги отказва.

А защо държите на работа в офис?

Всички хора, които наемаме, са с базисни знания и без опит. Смятам, че е много трудно да се обучават такива кадри, ако не са ежедневно в офиса с менторите. След края на обучителния период имаме хибриден модел на работа и възможност за работа от вкъщи. Наемането на офис също така демонстрира ангажираност и сериозност, особено в малкия град. В началото имаше не малко хора, вкл. и кандидати за работа, които идваха и ни чукаха на вратата, за да се уверят, че фирмата реално съществува.

Трудно ли беше намирането на офис пространство в Пазарджик?

Беше интересно, защото в Пазарджик няма кой знае колко офис сгради. По мое мнение, само една е подходяща за IT фирма и директно наехме офис в нея, на един от високите етажи.

Как изглежда бизнес средата в града?

Изключително малко са фирмите, които предлагат кариерни възможности за висококвалифицирани кадри. С удоволствие бих помогнал на някоя фирма от IT сектора, а и не само, да отвори офис в града и да си наеме екип. Колкото повече възможности за реализация съществуват, толкова по-голяма част от хората ще започнат да остават или да се връщат, а от това ще спечелим всички.

Каква е стратегията ви да задържите работниците, за да не избягат в друга, по-голяма компания?

Основната част от стратегията ми е доброто заплащане, което след обучителния период е на нивата в по-големите градове. Нерентабилно би било да поддържам ниски възнаграждения, след като Пловдив е на 25 минути с кола, а работата от вкъщи в IT сектора е повсеместна. Проектът, по който работим в момента, е доста мащабен и страшно интересен, което също е много важно за задържането на хората в екипа.

Остават ни още няколко позиции, за да имаме напълно независим екип, който може да работи по цели проекти от начало до край. Когато това стане, смятам да се възползвам от факта, че живея в Лондон и имам достъп до местната IT среда, за да привлека директно интересни и високоплатени проекти от там в Пазарджик. Ако това се случи, не виждам причина хората да напускат компанията.

Правите ежемесечни нетуъркинг събития - IT MeetUp Pazardzhik, каква е целта им?

Искаме да открием и свържем всички програмисти, IT специалисти, дизайнери и дигитални предприемачи в града, като същевременно създадем активна общност, която да се превърне в двигател за различни инициативи в бъдеще.

Какви са плановете ви?

През 2022 г. ще удвоим площта на офиса ни, а работните места от 7 ще станат 14. Планираме да наемем поне още двама младши програмисти до края на годината, както и един QA профил. Ако открием по-опитни профили с нашите технологии или някой реши да се премести обратно в града, сме готови да ги наемем веднага.

Фирмата се приема изключително добре от всички гимназии в града и те са много ентусиазирани да си сътрудничат с нас. Обсъждали сме съвместно обучение на ученици с Математическата гимназия, като в дългосрочен план не виждам причина такива обучения да не се разширят и към другите училища. Доброто количество обучени кадри ще помогне за разрастването на екипа ни и неминуемо ще привлече нови фирми към града, с които заедно да развием така желаната IT сфера в Пазарджик.

Младите служители: Защо Пазарджик и защо "Програминго"?

Григорий Милушев: Все повече осъзнавам предимствата на Пазарджик- близки разстояния, позволяващи придвижването пеша за кратък период от време, по-малък трафик на автомобили. Градът заема и централно място - в близост до магистрала "Тракия", близост до Пловдив и т.н. А "Програминго" ми даде възможност да започна работа върху доста интересен проект в родния ми град.

Александър Бакърджиев: Учуди ме, че офисът е в Пазарджик, защото досега не бях виждал обява, търсеща графичен дизайнер тук. Това, което ме спечели, е мотивацията на управителя да върне и задържи добре квалифицираните хора в града. Предимството да работиш в "Програминго" е близката комуникация между дизайнери и разработчици. Като младши UI/UX дизайнер имам възможността за директна работа по възложените проекти и виждам резултата от работата си.

Иво Спасов: Пазарджик наистина изостава в развитието на сферата, в която работим, поне спрямо големите градове. Но все пак, за да има развитие, трябва да има и хора, които да останат тук и да работят за него. Основното предимство в "Програминго" е работата в динамичен и млад екип, в който се стремим към общи цели и си помагаме взаимно, методите на работа в самата фирма, която макар и все още прохождаща си съперничи в доста направления с големи имена на пазара и не на последно място, отношението и етиката, което има към начинаещи програмисти като мен.

Александър Радев: Възможностите, които големите градове предлагат, със сигурност са повече, но не мисля, че това е най-важното за работата. Основното предимство на работата в "Програминго", е че е изключително гъвкава. Работим с най-новите технологии на пазара и методите ни на работа са изключително ефективни.