Пазарджик ще изгражда 10 мВт соларна централа за собствени нужди

Учредено е дружество "Пазарджик солар сити" ЕООД, което ще трябва да се справи с проекта за 12 млн. лв. за 12 месеца.

От община Пазарджик слагат началото на амбициозния си проект за соларен парк
От община Пазарджик слагат началото на амбициозния си проект за соларен парк
От община Пазарджик слагат началото на амбициозния си проект за соларен парк    ©  Анелия Николова
От община Пазарджик слагат началото на амбициозния си проект за соларен парк    ©  Анелия Николова
Темата накратко
  • Общината е учредила дружество за изграждане и управление на ВЕИ парк в края на март.
  • Финансирането ще с кредит 12 млн. лв. от търговска банка.
  • Според кмета Тодор Попов проектът ще осигури енергийна и финансова независимост на града.

Община Пазарджик е решила да изгради 4 отделни соларни парка с обща мощност 10 мВт в своята индустриална зона. Това е мащабно начинание за местна власт и ако проектите бъдат реализирани, ще са най-големите подобни, собственост на община. Очакваното годишно производство на ток е над 13 000 мВтч, или енергия, достатъчна да покрие нуждите на около 3500 домакинства. Местната власт обаче планира да използва енергията за собствените си нужди и така да спести от разходи за ток, както и да си осигури енергийна независимост.

В соларните паркове ще бъдат инвестирани общо 12 млн. лв., като тази сума ще бъде осигурена чрез банков заем, като в момента се разглеждат опциите и предложените възможности от банките. "За такъв тип проект можем да получим 100% финансиране по проекта", беше заявил кметът Тодор Попов на заседание на общинския съвет на града още на 24 март.

Изграждането и управлението на ВЕИ парковете ще се извършва от специално създаденото за целта общинско дружество "Пазарджик солар сити". Причината за изграждането на 4 отделни парка, а не един голям общ, пък по думите на Попов е фактът, че при паркове с мощност над 5 мВт са нужни много повече процедури, което може да забави проекта с повече от година.

На територията на индустриалната зона са предвидени 4 неизползвани имота с обща площ 210 декара, които са собственост на община Пазарджик. Тези имоти ще бъдат апортирани директно в капитала на новото дружество. Предимство е, че са в близост до подстанция, което ще улесни и самото присъединяване на парковете към електропреносната мрежа.

Планът на кметството е соларите да заработят в срок до 12 месеца. "Надявам се наесен да започнем изграждането - два месеца изграждане на парка и два за присъединяване", коментира Попов.

За светлото бъдеще

Общинското дружество "Пазарджик солар сити" бе учредено на 24 март с пълно мнозинство от 39 "за". За негов временен управител на заседанието бе посочен Атанас Недялков, бивш управител на "Инфрастрой" ЕООД - предоставящ ВиК услуги на Брацигово. Само месец по-късно Недялков се е оттеглил по здравословни причини и е заменен от адв. Антони Върбев, съдружник в "ДАЛТ консулт" и председател на Районната избирателна комисия за вота на 4 април 2021 г., предложен от ГЕРБ.

Би трябвало управителят Върбев също да е временен и неговите задължения да са ограничени до административното подготвяне на проекта и до започването на изграждането на ВЕИ парка. След това, както беше гласувано от общинския съвет през март, трябва да бъде проведен конкурс, чрез който да бъде нает управител с опит в управлението на ВЕИ парк.

При учредяването на "Пазарджик солар сити" внесения от общината капитал бе 50 хил. лв., като на въпрос от общинските съветници дали ще са нужни допълнителни средства секретарят на община Пазарджик Румен Кожухаров заяви: "Не, проектирането не е част от тази сума. Проектирането ще бъде включено като разход към самия кредит от 12 млн. лв. Кредитът е на фази и всяка следваща вноска ще бъде получавана след изпълнение на предишната."

Независимост на кредит

За обезпечение на самия заем се предвиждат да бъдат дадени четирите имота, които общината ще апортира на новото си дружество. След това ще бъде изготвен проектът, който ще бъде предложен на банката инвеститор за следващия транш от уговорения кредит. Като обезпечение ще влиза и закупената фотоволтаична апаратура по парка.

От общината се надяват да могат да видят ефекта от соларните системи още в началото на 2023 г., а кредитът да може да се изплати най-много за 7 години. При сегашните цени на тока и средното годишно производство от 13 хил. мВтч е възможно инвестицията да бъде възстановена и за 3-4 години.

Този проект обаче е само началото на енергийната визия, която Попов изложи пред съветниците. Следващите стъпки включват геотермални мощности и зелен водород.

"Тук загуби няма."

Тодор Попов
Тодор Попов

Кмет на Пазарджик

Според кмета на Пазарджик ще е разумно да се мисли и за поставяне на батерии, които да съхраняват произведената от ВЕИ централата енергия. "Евентуално в бъдеще, като решим и да сложим батерии, ще имаме вече печалба, което означава и финансова независимост. Ще можем да си позволим намаляване на такси и данъци и създаването на нови социални придобивки", коментира кметът на Пазарджик по време на своето изложение за проекта.

При достатъчно и евтина електроенергия пък сегашните газови котли за отопление на общински сгради могат да бъдат заменени с електрически, като по този начин се намали разходът за природен газ.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qpw1593421551668235 avatar :-|
    Пламена Пламенова

    Далт консулт -
    Христоско Ангелов Върбев 26.07.1956 г. гр. Батак Щатен служител ОУ на МВР-Пазарджик-ДС Със заповед № К-4840/ 30.10.1981 г. е назначен за разузнавач; със заповед № 42/ 17.06.1986 г. е преназначен за ст. разузнавач. Н-к на сектор от 22.09.1993 г. до 17.06.1994 г. и от 10.12.1999 г. до 23.08.2000 г. Н-к на служба "Сигурност" от 17.06.1994 г. до 10.12.1999 г.

    Нередност?
Нов коментар