Община Пловдив взима още 44 млн. лв. дълг - пак за спортни обекти

По 12 млн. лв. отиват при стадионите на "Ботев" и "Локомотив", започва изграждането и на нов 50-метров басейн

Предложението на кмета Здравко Димитров за взимане на нов общински заем мина безпроблемно при днешното гледане в Общинския съвет, където ГЕРБ все още имат мнозинство
Предложението на кмета Здравко Димитров за взимане на нов общински заем мина безпроблемно при днешното гледане в Общинския съвет, където ГЕРБ все още имат мнозинство
Предложението на кмета Здравко Димитров за взимане на нов общински заем мина безпроблемно при днешното гледане в Общинския съвет, където ГЕРБ все още имат мнозинство    ©  Владислав Христов
Предложението на кмета Здравко Димитров за взимане на нов общински заем мина безпроблемно при днешното гледане в Общинския съвет, където ГЕРБ все още имат мнозинство    ©  Владислав Христов
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Миналата година кметът Здравко Димитров изтегли заем 30 млн. лв. за пътна инфраструктура, тази година над 40 млн. лв. за стадиони и басейн.
  • Стадионите на двата пловдивски клуба - "Локомотив" и "Ботев", ще струват на общината повече, отколкото потенциалното реновиране на градския стадион.
  • Димитров планира и други спортни проекти в града, които да се финансират пак със заем.

Нов общински дълг одобри общинския съвет в Пловдив - този път за 44 млн. лв. По 12 млн. лв. от него ще отидат за двата клубни стадиона - на "Локомотив" и "Ботев", а 20 млн. лв. за нов 50-метров басейн.

След като само преди няколко месеца Бойко Борисов се опита да намери друго финансиране за стадионите, преразпределяйки средствата от други проекти в града, беше ясно, че средства за тях ще се търсят именно чрез заем, доколкото възможностите на общината не позволяват да покрие нужното по тях.

Намерението на общината за теглене на този заем бе афиширано още през месец март и процедурата бе набързо стартирана с одобрението на Общинския съвет. Днешната сесия беше малко по-активна в обсъжданията, но резултатът от гласуването бе ясен от самото начало - все още съществуващото мнозинство на ГЕРБ в съвета, което не взе отношение по въпроса на днешните обсъждания.

Така въпреки противопоставянето на БСП и ДБ, както и на някои от независимите съветници (общо 12 гласа "против" и "въздържали се"), решението бе одобрено от останалите 37 присъстващи в залата.

Опозицията в Пловдив - слаба и нежелана

Съветниците, които бяха против вземането на заема, се обединиха около желанието спортът да бъде добре развит в града, но бяха категорични, че това е "финансов въпрос", който може да се отрази лошо на общинския бюджет. Негодуванието им обаче предизвика остра реакция от страна на кмета.

"Вашият министър, на вашето правителство (бел. авт. - Радостин Василев, спортен министър в оставка), доколкото си спомням, беше казал "оправяйте се сами в Пловдив". Това е отношението на правителството към спорта. А г-н Борисов отказа да закупим самолет и разпредели парите между Пловдив и Шумен за стадионите. Направете го и вие и ще спечелите пак сигурно изборите", обърна се към тях кметът.

Здравков е прав в това, че община Пловдив от години разчита на финансови инжекции отвън. Така през 2020 г. градът получи средства от държавата, които раздаде за клубните стадиони, а откритата през 2016 г. зала "Колодрума" също е с държавно финансиране над 50 млн. лв., което е отпуснато на различни траншове през годините.

От приложената към предложението на кмета документация става ясно, че новият заем е с разчетен период на погасяване 20 години и с максимална лихва 3%, но все още не е ясно откъде ще бъде взет той.

Общинския дълг - колко и защо

Пловдив не е от общините с голям общински дълг. Според данни на Министерството на финансите към края на първото тримесечие на тази година остатъчният дълг на Пловдив е малко над 40 млн. лв., или с 10 млн. лв. повече, отколкото в края на управлението на бившия кмет Иван Тотев. Този заем се равнява на малко под 1/5 от приходите от местни дейности, които общината планира, че ще успее да генерира през 2022 г. За сравнение - за същия период дългът на Бургас е с 10 млн. лв. отгоре, а този на Варна е близо 3 пъти по-голям от пловдивския.

На общественото обсъждане, проведено за изтеглянето на новия заем, финансовият зам.-кмет коментира, че при допустим праг от 15% взети заеми към собствени приходи Пловдив е на около около 5.3%, а с новия дълг те ще станат 6.5%. По негови думи до 2028 г. общината ще връща средно по 6.5 млн. лв. на година, а след това - по 3 млн. лв., тъй като тогава се погасява отдавна взет заем.

Въпросът, който видимо притесни и общинските съветници, е друг: за какво се теглят пари и как се разходени получените от държавата дотук средства за двата стадиона. По този повод коментар направи и председателят на групата на БСП в съвета Николай Радев: "Онзи човек с джипката, той нареди, че трябва да дадем парите за тези стадиони, не че имаме някаква готовност. С този кредит залагате на следващите кметове хем да го изплащат, хем да търсят още пари."

На въпрос на "Капитал" в тази връзка - защо съветниците твърдят, че не са получили информация за разходването на държавните средства, кметът Димитров категорично отговори: "Не са дошли да питат, да проверят." Той добави, че "общината няма как да плати, без да има документ", и всичко се съхранява в отдел "Строителство" и е достъпно за всеки гражданин или съветник.

Парите пак не стигат

Горчивото усещане за зле разходени средства го има още преди парите да са дошли в общината. Стадионите "Локомотив" и "Ботев" ще струват на общината над 60 млн. лв. (вкл. с този заем) - или с под 10 млн. лв. спрямо заложената индикативна стойност (70 млн. лв.) на реконструкцията на градския стадион "Пловдив" в Плана за интегрирано развитие на Пловдив, който въпреки че е най-големият в страната, към момента е почти неизползваем.

Докато за басейна и стадион "Локомотив" ще бъде обявена нова обществена поръчка за свежите средства, за стадион "Ботев" подписаният с ПИМК договор е за целия проект, а не за отделните му етапи.

Средствата за стадионите обаче отново няма да стигнат и след година-две ще трябва да се търси нов източник на финансиране. Така общината ще задължнее още, без да е ясно какво ще постигне с парите.

Така например предпроектното проучване сочи, че необходимата сума за изграждане на стадион "Ботев" и прилежащите му обекти в цялост е малко около 53 млн. лв. - число, което многократно се увеличава през годините. Така след отпуснатите от държавата 25 млн. лв. и 12-те млн. лв. от новия заем отново остават 16 млн. лв., които не е ясно откъде ще бъдат взети.

Старият заем

Това е вторият голям заем, който общината тегли в рамките на няколко години. Преди по-малко от 2 години средства бяха потърсени за няколко пътни проекта - Пробива под Водната палата (10 млн. лв.), реконструкцията на улиците "Хаджи Димитър" и "Царевец" - по около 4.5 млн. лв., подлеза "Модър-Царевец" (11 млн. лв.). Останалите 10 млн. лв. бяха целево изтеглени за обновяване на оборудването на техниката на две от общинските предприятия - ОП "Паркове и градини" и ОП "Чистота". Пари за общинските дружества бяха разходени не така, както се очакваше - а именно не по предварително обявената идея и с обществена поръчка, сякаш подготвена за конкретен изпълнител.

Олимпийски басейн в Пловдив

Идеята за изграждането на 50-метров басейн идва още през 2016 г. по времето на бившия кмет Иван Тотев, когато изчислената стойност на проекта е едва 12.8 млн. лв. Обществена поръчка с изпълнителя "ГБС-Пловдив" е сключена в последните дни от мандата му, а малко след като встъпва в длъжност, кметът Димитров спира изпълнението по договора под претекст, че няма средства. През март тази година общината официално прекратява сключения договор, като и двете страни се отказват от финансови претенции.

Проектът предвижда изграждането на басейн с цел да се провеждат регионални и интернационални първенства и повишаване на капацитета за тренировки. От общественото обсъждане на проекта става ясно, че се правят опити басейнът да бъде финансиран от Фонда за устойчиво градско развитие (ФУГ), но за момента не е ясно на какъв етап са преговорите.

Интересното е, че поръчката за изграждането на този басейн е официално публикувана 2 дни преди заемът за финансирането на проекта да бъде одобрен. А за да бъде той финализиран, общината ще трябва да извади 1.5 млн. лв. допълнително от своя бюджет, тъй като проектът е оценен на 21.5 млн. лв. Или иначе казано, да ограничи така или иначе малкото си собствени средства (61 млн. лв. за 2022 г.) за реализиране на капиталови проекти.

На сесията Димитров не пропусна да каже, че местната управа обръща внимание на всички видове спортове, като припомни за строящите се спортни зали за баскетбол и волейбол и намекна за свое намерение да придобие някога общинската зала "Строител", която в момента са продава за 3 млн. лв.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    western_ avatar :-|
    western_

    Красота! Така се прави - заеми и стадиони....в третия свят

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • + 1

    Зико е един от най-неуспешните и некомпетентни кметове на този град. Оставям с впечатление, че прави дългове и задлъжнява пловдивчани, за да прави проекти от които да източват с тяхните си фирми половината средства. Действат бавно, мудно, времето на проектите се удължава значително и доплащат още към договорите.

    Нередност?
Нов коментар