🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Лидл България" финансира със 170 хил. лв. 23 проекта на граждански организации

В четвъртото издание на "Ти и Lidl за по-добър живот" са кандидатствали 139 предложения

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

За четвърта поредна година "Лидл България" финансира безвъзмездно проекти на граждански организации - читалища, училищни настоятелства, неправителствени сдружения. Този път подкрепата от инициативата "Ти и Lidl за по-добър живот" е със 170 хил. лв. за 23 одобрени инициативи в 27 населени места в страната. Всеки от финалистите ще получи до 10 000 лв., за да осъществи идеята си в рамките на 12 месеца.

Грантовата програма се изпълнява в партньорство с фондация "Работилница за граждански инициативи" и Българския дарителски форум.

Кандидати и одобрени

Тази година кандидатстващите за финансиране проекти са 139, разделени в три тематични направления: образование; околна среда; култура и историческо наследство. Гражданските организации са от 66 населени места, като най-многобройни са от София - 38, Варна - 13, и Бургас - 9, стана ясно по време на специална пресконференция.

Най-много са кандидатствалите проекти в област "Образование" - 66 (одобрени 12), следвани от "Околна среда" - 35 (6), и "Култура и историческо наследство" - 38 (5).

Сред инициативите, получили одобрение, са интерактивен исторически център в Павел баня, интерактивен екскурзовод в музея на Яворов в Чирпан, модерна спортна база в единственото в страната училище за планински водачи в Троян, рекламно студио в училище в Харманли, класна стая на открито в училище в Бургас, почистване на бреговата защитена територия на Дуранкулашкото езеро.

Инициативата досега

"Ти и Lidl за по-добър живот" е определяна като най-голямата в страната грантова програма на частен корпоративен дарител за граждански организации. В предишните три издания на инициативата търговската верига е финансирала с 545 хил. лв. общо 73 проекта в 44 населени места.

В тези три издания най-многобройни са отличените инициативи в областта на образованието - 31. Петнадесет от получилите подкрепа проекти са в областта на културата и историческото наследство, 14 подкрепят активния начин на живот, а 13 са свързани с опазване на околната среда.

Все още няма коментари
Нов коментар