Разкопани градове: МРРБ няма да даде обещаните нови 400 млн. лв за пътища и ВиК

По списък, одобрен от Шишков, 234 общини получиха през 2022 г. първите 50% за проектите си и очакват още толкова, но без бюджет те няма как да се отпуснат

Редица междуселищни пътни артерии бяха стартирани със средства от МРРБ в началото на тази година, но не е ясно дали и кога те ще бъдат довършени.
Редица междуселищни пътни артерии бяха стартирани със средства от МРРБ в началото на тази година, но не е ясно дали и кога те ще бъдат довършени.
Редица междуселищни пътни артерии бяха стартирани със средства от МРРБ в началото на тази година, но не е ясно дали и кога те ще бъдат довършени.    ©  Надежда Чипева
Редица междуселищни пътни артерии бяха стартирани със средства от МРРБ в началото на тази година, но не е ясно дали и кога те ще бъдат довършени.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Списъкът с проектите за финансиране беше финализиран от служебния регионален министър Иван Шишков в началото на октомври
  • 407 млн.лв. бяха отпуснати на два пъти до края на 2022 г., но тази година за сега няма изгледи да се отпуснат останалите 50%
  • Общините не са готови да поемат дофинансирането на вече започнатите проекти

Когато миналата година регионалното министерство, тогава под ръководството на Гроздан Караджов от ИТН, обяви, че ще отпуснат половин милиард лева да финансират пътни и водни проекти на местните власти, новината беше чудесна за всички общини, на които парите никога не стигат.

Въпреки че сумата беше намалена от първоначалния обявения бюджет от 1 млрд.лв. и накрая падна до малко над 400 млн.лв., тя пак беше повече от това, на което иначе можеше да се надяват общините. Процедурата по избирането им мина през редица перипетии: първо имаше един списък, после той беше многократно преработван от няколко различни министри и финално изготвен от поелия служебно поста в МРРБ Иван Шишков. Това отново беше по-добре от предишния модел, в който някакви кметове се молеха на финансовия министър и премиера и получаваха подаяния.

Сега се оказва обаче, че влезлите в този списък 234 общини ще имат нов сериозен проблем. През 2022 г. уговорката беше, че се предоставят първите 50% от парите по всеки одобрен проект, а през 2023 г. ще бъдат отпуснати още толкова. Понастоящем обаче пред "Капитал" МРРБ казва, че нямат пари, с които да покрият обещаните втори 50%, защото няма гласуван държавен бюджет.

Общините, без изненада, също нямат финансов ресурс, с който да довършат започнатите проекти - от една страна, защото самите те са в патова ситуация и без приети бюджети предвид липсващия държавен бюджет, а от друго - защото приницпно нямат много свободни средства за разходване. Така стотици започнати проекти ще "увиснат" в безвремие и в очакване на пари за довършването им.

Половината, но от сърце

За списъка се търсеха проекти, които да са в напълно завършен цикъл по оформяне на документацията и с влезли в сила разрешения за строеж, за да може максимално в кратки срокове да стартират.

За реконструкция на улична мрежа бяха отделени 50.4 млн.лв., за ремонт на общински пътища - 214 млн.лв., а за ВиК проекти - 125.5 млн.лв. Всяка община участва с един проект - най-приоритетния за нея по лична преценка на администрацията, като изключение прави само община Карлово, за която има включени два пътни проекта, заради разрушенията от последното водно бедствие там.

След като списъкът беше финализиран и одобрен, в края на 2022 г. за всеки от проектите бяха подписани споразумения между съответната община и МРРБ със срок до 30 октомври 2023 г. След това се пристъпи и към превеждане на средствата - 25% при подписване на споразумението и още 25% до края на календарната година (или общо 50% за 2022 г.), като от МРРБ потвърдиха, че всички средства са преведени.

Списъкът беше изготвен с помощта на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), като сдружението имаше само подпомагаща функция, но не и задължение да извършва мониторинг върху начина, по който се изпълняват проектите впоследствие.

Няма ги в бюджета - МРРБ вдигна ръце

Парите бяха заделени в последствие, след гласуването на закона за държавния бюджет, с постановление на Министерски съвет. Това обаче значи, че ги няма в макрорамката, по която ведомството функционира и тази година и трябва да бъдат специално отделени отново по сходен начин и за 2023 г. или заложени в липсващия държавен бюджет.

Динамичната обстановка в страната и липсата на бюджет през първите почти шест месеца от 2023 г. явно поставя под риск завършването на тези проекти.

"Към настоящия момент МРРБ не би могло да поеме допълнителен финансов ангажимент за обектите включени в списъка предвид икономическата обстановка в страната и определения на този етап бюджет на министерството за 2023 г", коментираха от ведомството по поставени от "Капитал" въпроси. По думите им съгласно клаузите в споразумения, които са сключени между МРРБ и общините, ведомството предоставя частично финансиране за обектите, а общината поема ангажимент да осигури останалото финансиране за изпълнението им.

От МРРБ добавиха обаче още, че "отчитайки значителната стойност на обектите, единствено при наличие на финансов ресурс в бъдещ период би могла да бъде разгледана възможността за допълнително финансово подпомагане на общините за обектите", но за момента няма изгледи това да се случи.

От НСОРБ коментираха, че процедурата, приложена през 2022 г. от МРРБ е инцидентна практика и немалка част от проектите са под риск, те обаче настояват да "бъде въведен прозрачен механизъм за разпределение на допълнителни средства за инвестиции в общините, с ясни критерии и възможност за равен достъп на общините до наличния ресурс".

Разкопани градове - загубени избори

Не това обаче са очакванията на местните власти. Част от тях изпълняват проекти, които се равняват на половината от капиталовите им разходите за цяла година. Така е в община Баните, област Смолян, която е получила 4,5 млн.лв. през 2022 г. да рехабилитира основен път.

"Факт е, че всички общини, които получихме пари по това постановление на МС, сме в трепетно очакване дали сега ще бъдат включени в бюджета и останалите", категоричен е Павлин Белчев, кмет на Баните. По думите му от страна на министър Шишков има уверение, че средствата ще бъдат заложени, но остава под въпрос какво ще се случи впоследствие в пленарна зала.

"Едва ли има община, която е поела ангажимент, че има възможност да си дофинансира проекта", коментира Белчев, като според него "когато, като в нашия случай, става въпрос за път, ние ще направи 50% от километрите, но когато става въпрос за водопровод - той няма как да се направи на половина, там е много по-сложно изпълнението".

Това значи, че десетки кметове ще изпаднат в нерадостната ситуация да държат градовете си разкопани точно преди местните избори. Тъй като никоя от партиите няма желание да си причинява тази щета, силно вероятно е този въпрос бързо да бъде обсъден в новия парламент и решен.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    Обещаването не е като даването - народна поговорка :)

    Нередност?
  • 2
    dobar_chovek_007 avatar :-|
    dobar_chovek_007
    • - 1

    В тия въпросни общини текат грандиозни ремонти, чиято единствена крайна цел е присвояването на монетарен публичен ресурс, който бива вливан в частни дълбоки джобчета. Лично мнение.

    Нередност?
Нов коментар