Пловдив най-накрая възложи почистването на река Марица

След като се бори над година с администрацията на Здравко Димитров, софийската "БКС озеленяване" ще получи от Костадин Димитров 1 млн. лв. за реката.

Както и личи по избуялата растителност, последното основно почистване на реката в градския участък е от 2010 - 2011 г., след това е имало само "козметични почиствания"
Както и личи по избуялата растителност, последното основно почистване на реката в градския участък е от 2010 - 2011 г., след това е имало само "козметични почиствания"
Както и личи по избуялата растителност, последното основно почистване на реката в градския участък е от 2010 - 2011 г., след това е имало само "козметични почиствания"    ©  Надежда Чипева
Както и личи по избуялата растителност, последното основно почистване на реката в градския участък е от 2010 - 2011 г., след това е имало само "козметични почиствания"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Какво е нужно, за да се почисти една река? Три години, две администрации, много съдебни процедури и една адски упорита фирма.

Проточилата се над десетилетие сага с почистването на река Марица в урбанизираната територия на Пловдив, изглежда, е към своя край. От общината обявиха в понеделник, че тази седмица ще бъде подписан договор с фирмата изпълнител - "БКС озеленяване". Фирмата е определена след проведена обществена поръчка, пусната още в предишния мандат през ноември 2022 г.

Това идва след два неуспешни опита на бившия кмет Здравко Димитров да възложи директно на местната ПИМК, един неуспешен опит да се провали новата поръчка и над година съдебни спорове, завършили с победа на софийската "БКС озеленяване". Тя предложи малко под милион лева за почистването на реката, а срокът ще е 90 дни.

Неуспешните опити за възлагане на почистването

Последното основно почистване на реката в градския участък е от 2010 - 2011 г., след това е имало само "козметични почиствания". По тази причина и с оглед зачестилите наводнения и повишения риск в началото на 2021 г. тогавашният екоминистър Асен Личев даде на пловдивския кмет Здравко Димитров указания да вземе нужните мерки за проводимостта на реката.

Четири месеца по-късно бе пусната и обществена поръчка за инженеринг на стойност 4.9 млн. лв. без ДДС, която обаче директно бе възложена: на пловдивската строителна фирма ПИМК в консорциум с "Томов трейд". Директното възлагане тогавашната администрация оправда с нуждата от "неотложни" действия. Поръчката в крайна сметка беше спряна от Агенцията по обществените поръчки (АОП), тъй като мотивът за неотложност се отказа несъстоятелен - освен всичко друго липсваше финансиране, с което да се стартира работата.

Това обаче не отказа тогавашния кмет и през октомври 2022 г. той предприе друга тактика: обяви частично бедствено положение в града, с което да улесни прякото договаряне в условията на неотложност. Тогава обществената поръчка беше на много по-ниска стойност и с намален обхват, тъй като общината вече разполагаше с 1.5 млн. лв., отпуснати от МВР по линията за защита от аварии - само за разчистване на растителността. Тогавашният зам.-кмет по екологията Анести Тимчев коментира пред медиите, че ПИМК е "единствената фирма", която може да се справи с такова почистване. Поръчката отново беше спряна от АОП.

Малко по-рано - през лятото на 2022 г., е обявена и още една поръчка - този път за обследване на проводимостта на реката и изготвяне на цялостен проект за почистването на бреговете и речното корито. Тя е на стойност 220 хил. лв. без ДДС. В нея се включват шест кандидати, но пет от тях са отстранени и в крайна сметка поръчката е възложена на Обединение "Река Марица 2022", в което участват две дружества - проектантското бюро "Виа-план" и софийската фирма "Хидропауър про".

Упоритият участник и заинатилата се община

Повече от месец след последния опит на Здравко Димитров да възложи почистването директно на ПИМК, е пусната и последната (към момента) поръчка - на 18 ноември 2022 г.

Приключването на тази поръчка обаче отне година и половина и смяната на кмет. Едва тази седмица предстои новата власт - на Костадин Димитров, да подпише договор. Причината за проточването е спор между участник и община.

Поръчката обхваща почистването на участък от 4333 метра, а индикативната ѝ стойност е 1.25 млн. лв. (без ДДС), като почистването ще се осъществи с получените от МВР средства. В процедурата участват пет фирми, като "единствената способна" - ПИМК, този път дори не е сред тях.

Първоначално администрацията на Здравко Димитров е подходила по най-типичния начин: отстранила е четири от фирмите и е обявила за изпълнител на обществената поръчка смолянската "Ростер". Това е въпреки, че те дават най-високата оферта (1.2 млн. лв.), а в документацията е записано, че ще се търси "икономически най-изгодната оферта".

Следва естествено обжалване. Смолянската "Ековат България" (с ценова оферта 538 хил. лв.) и софийската "БКС озеленяване" (с оферта 977 хил. лв.) обжалват резултатите пред КЗК. Двете фирми са отстранени с мотива, че представените от тях обосновки за по-ниски цени са непълни и не са дадени надлежни доказателства за начина на ценообразуване, както и че фирмите не отговарят на условията и не разполагат с нужната техника.

В жалбата си "БКС озеленяване" оспорват отстраняването си от участие, като дават примери. Най-фрапиращият такъв е за "несъответствие със заданието" - става дума за разлика от 80 стотинки, която е допусната поради некоректно зададени от самата община образци на поръчката: на едно място посочената площ е 104.44 дка, а на друго - 104.442 (спечелилият участник има същия проблем).

КЗК оставя жалбата без разглеждане. Решението отива пред Върховния административен съд и през юли 2023 г. съдът отменя частично решението на възложителя и връща преписката за продължаване на процедурата на етап ново разглеждане на ценовото предложение на "БКС озеленяване".

Общината този път назначава комисия, която да извърши ново разглеждане на офертата, но не стига до различен извод: отново отстранява "БКС озеленяване" и определя за изпълнител на обществената поръчка "Ростер".

"БКС озеленяване" обжалва и това решение, като оспорва законосъобразност както по отношение на отстраняването на фирмата, така и на допускането до оценка на офертата на "Ростер". Общината, очевидно наистина не желаейки да смени изпълнителя, отменя решението за избор на изпълнител и изцяло прекратява възлагането на поръчката.

"БКС озеленяване" обаче не се отказва: обжалва и прекратяването. Този път КЗК отсъжда срещу общината и отменя решението. Пловдив вече е с ново управление - това на Костадин Димитров, и това се отразява и на решението: процедурата се рестартира, разглеждат се офертите и този път победител е "БКС озеленяване".

Какво ще се случи в Марица

"Договорът включва почистване на речното корито от дървесна и храстова растителност без да се премахват наносни образувания. Участъкът е в обхвата от жп моста до 300 м под подприщителното съоръжение за завиряване на реката и е с обща дължина от 4333 метра. Той е в урбанизираната територия на Пловдив и е разделен на шест подучастъка.

За влизане в речното корито ще се използват съществуващи подходи - три от страната на южния бряг и два - от северния", съобщават от общината.

Срокът за изпълнение е 90 дни (което ще хване пролетното снеготопене), очаква се администрацията и фирмата - изпълнител на обществената поръчка, да уточнят графика, по който ще се работи, и датата, на която ще стартира почистването.

Кои са "БКС озеленяване"?

"БКС озеленяване" със седалище в София е собственост на Наталия Русева. Фирмата е основана през 2010 г., но тогава носи името "Ин артмедиа" и е с дейност по продажба на медийно време и място за реклама. Тогавашният собственик Николай Колев сменя името и дейността през 2020 г., след което я прехвърля на Майя Русева-Начева. Впоследствие собственик става Наталия Русева, която според представянето е финансист.

Фирмата се занимава основно с озеленяване и поддръжка на зелени площи, но пред "Марица" Наталия Русева, управител на фирмата, твърди, че са извършвали дейности по почистване на язовири и речни корита. "Капитал" се опита да се свърже с компанията, за да попита за дейностите по реката и за опита на компанията, но неуспешно.

"БКС озеленяване" е особено активна в последните няколко години в поръчки за озеленяване. Има няколко спечелени поръчки през 2021 г., но те нарастват значително през 2022 г. и 2023 г. За 2022 г. дружеството има 867 хил. лв. приходи, което е двоен ръст спрямо предната година.

Поръчката за почистване на река Марица не е единствената, която фирмата обжалва. През 2021 г. те обжалват поръчката за поддържането на обществени площи в Сапарева баня, но КЗК не уважава жалбата им. "БКС озеленяване" се борят и за обществената поръчка за над 3 млн. лв. за поддържане на озеленени площи и декоративна растителност в Русе, но губят от местния силен играч "Консорциум Паркстрой". Тъй като тази поръчка е възложена преди дни, е възможно да бъде обжалвана и тя.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар