По познатия начин - с отстраняване на участници, Пловдив даде нови поръчки за почистване на Марица

С конкурсна процедура за 1.25 млн.лв. общината възложи частичното почистване на смолянска фирма, но това вече беше обжалвано

Растителността в реката от години е толкова обрасла, че ако застанете на единия бряг на реката, едва ли ще може да видите другия.
Растителността в реката от години е толкова обрасла, че ако застанете на единия бряг на реката, едва ли ще може да видите другия.
Растителността в реката от години е толкова обрасла, че ако застанете на единия бряг на реката, едва ли ще може да видите другия.    ©  Надежда Чипева
Растителността в реката от години е толкова обрасла, че ако застанете на единия бряг на реката, едва ли ще може да видите другия.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Средствата за почистване на растителността са осигурени от МВР.
  • Общината е избрала фирмата с най-висока ценова оферта и е остранила другите участници.
  • Вече повече от шест месеца буксува и поръчката за обследване и проектиране на цялото корито.

Колко години отнема да се изчисти една река? Ако си Пловдив - между 2 и 10. След като от 2 години Марица не е почиствана въобще, а от 10 - основно, общината за пореден път опита да даде с поръчки почистването на реката в градската ѝ част.

Този път поне изпълнителят не е избран директно, за разлика от предишните два опита. За поръчката от 1.25 млн.лв. с ограничен обхват - само премахване на растителността, без да се извършва почистване на наноси на дъното и корекция на реката, е избрана смолянската "Ростер". Двамата други участника обаче обжалват решението, тъй като според тях са отстранени неправилно.

Отделно има поръчка за проект за цялостно почистване в урбанизираните територии, в която отново почти всички участници са отстранени, освен победителя.

Да (не) почистиш Марица

През последните две години кметът Здравко Димитров направи два опита да възложи почистването с пряко договаряне на строителната фирма ПИМК - веднъж за цялостно почистване без проект, и втори път - за премахване на растителността (със сходен обхват като настоящата поръчка). И двата пъти опитите пропаднаха.

Първо, през 2021 г. след указания от тогавашния екоминистър Асен Личев беше пусната обществена поръчка за 6 млн. лв. (с ДДС), с която заради неотложност директно се предлага цялостно почистване на ПИМК в консорциум с "Томов трейд".

Тогава поръчката беше спряна от Агенцията по обществените поръчки (АОП), тъй като мотивът за неотложност се отказа несъстоятелен - първо, защото липсваше финансиране, с което да се стартира работата, второ, защото поръчката дойде над 4 месеца след въпросните указания, и трето и може би най-важно - защото общината не може да обяви неотложност, ако тази неотложност е предизвикана от собственото ѝ бездействие.

Вторият опит дойде през октомври 2022 г., когато кметът стигна дори по-далеч, като обяви частично бедствено положение в града, с което да улесни мотива си за пряко договаряне в условията на неотложност. Тогава обществената поръчка беше на по-ниска стойност и с намален обхват, тъй като общината вече разполагаше с 1.5 млн. лв., отпуснати от МВР по линията за защита от аварии - само за разчистване на растителността. Поръчката отново беше спряна от АОП.

"Смешно ниска цена" или смешна община

Пет месеца по-късно няма и помен от тази неотложност. Поръчката за почистване на реката е пусната на 18 ноември 2022 г. - повече от месец след последния опит на Димитров и неговия екип да дадат почистване директно на ПИМК. Тогава зам.-кметът по екология Анести Тимчев заяви, че ПИМК е единствената фирма, която може да направи такова почистване.

Резултатите от новата поръчка говорят съвсем друго. Поръчката обхваща почистването на участък от 4333 метра, а индикативната ѝ стойност е 1,25 млн.лв. (без ДДС), като почистването ще се осъществи с получените от МВР средства. В процедурата участват пет фирми, като само три от тях са дали ключ за отваряне на офертите - "Ековат България" (с ценова оферта 538 хил.лв.), "БКС Озеленяване" (с оферта 977 хил.лв.) и "Ростер" (1,2 млн.лв.).

Въпреки че са дали най-висока оферта (над два пъти повече от другия участник - "Ековат България") и въпреки че в документацията на обществената поръчка е записано, че ще се търси "икономически най-изгодната оферта", е избрана смолянската "Ростер".

Другите двама участници са отстранени с мотивите, че представените от тях обосновки за предложени по-ниски цени са непълни и не са дадени надлежни доказателства за начина на ценообразуване, както и че фирмите не отговарят на условията и не разполагат с нужната техника.

В допълнение към това зам.-кметът Тимчев определи пред медиите предложената от "Ековат България" цена за "смешно ниска". Потърсени от "Капитал", от дружеството коментираха, че са предоставили финансов анализ, който обаче не е бил приет от общината.

"Сега ще ви обясня откъде идва нашата ниска цена. По най-груби сметки при класираната на първо място оферта, цената на труда излиза около 40 лв/час, което прави работна месечна заплата на един дървосекач над 7 хил.лв."

Георги Узунов

Ековат България

И двете отстранени от надпреварата фирми са подали жалби пред КЗК. Основните доводи в жалбата на "Ековат България" са липсата на мотиви за отстраняването им от класирането, както и липсата на опит на избрания победител "Ростер", които според справка не са изпълнявали обществена поръчка с подобна дейности досега.

"Друго освен да се върнат за преглед ценовите оферти не виждам какво може да стане", категоричен беше пред "Капитал" Георги Узунов от ръководството на компанията, като той допълни, че в ценовата им оферта са отчетени нормални цени на услугата, както и разумна печалба.

На етап проект

Повече от половин година се бави и обществената поръчка за обследване на проводимостта на реката и изготвяне на цялостен проект за почистването на бреговете и речното корито на общия участък от р. Марица в регулацията на Пловдив.

Реката отдавна се е превърнала в джунгла в центъра на града, като тревата и храстите около бреговете ѝ се чистят спорадично от екипи на общинското предприятие "Градини и паркове", които обаче по думите на местната администрация не притежават нужната техника (въпреки че бяха отделени 5 млн.лв. от 40-милионния заем именно за закупуване на модерна техника за дружеството).

Основно почистване е правено преди вече повече от 10 години, като оттогава до днес са правени единствено козметични премахвания на растителността, което създава опасност за града, категорични са експерти.

До момента неколкократно е констатирано, че определени речни участъци са с недостатъчна проводимост, има значителни стеснения, паднали дървета, застрашени от падане дървета, израснали във водното течение дървета и храсти, водещи до повишаване нивото на водата, намаляване проводимостта на речното корито и дори опасност за някои мостове.

Поръчката за проектиране е на стойност 220 хил.лв. и е пусната още през юни месец 2022 г., като в нея се включват шест кандидата (вкл. и Центъра за научни изследвания и проектиране към УАСГ). Едва в началото на тази година е излязъл доклад от работата на комисията и решението за избор на изпълнител. Отново всички останали петима участници са отстранени, а е класиран само победителят - Обединение "Река Марица 2022". В него участват две дружества - проектантското бюро "Виа-план" (което работи по редица поръчки за пътища на АПИ, в това число и пътят край Своге, който стана печално известен) и софийската фирма "Хидропауър про".

В КЗК е подадена жалба в началото на тази година, след решението за избор на изпълнител, от един от отстранените участници, но от Комисията са отказали да образуват производство. Едва след сключване на договор и изготвяне на проект ще стане ясно колко ще струва почистването на цялата река.