"Левски" ще предложи на София да плаща за право на строеж и ползване за "Герена"

Собственикът Наско Сираков обяви пред "Капитал" готовност клубът да намери инвеститор и призова служебното правителство да предостави стадиона по-бързо на градската управа

Клубът предлага да плаща на общината (вероятно разсрочено), за да използва и ремонтира стадиона, а градът да запази земята и самото съоръжение като собственост.
Клубът предлага да плаща на общината (вероятно разсрочено), за да използва и ремонтира стадиона, а градът да запази земята и самото съоръжение като собственост.    ©  LAP.BG
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Напоследък около българските стадиони започна да се шуми. Държавата инвестира в "Ботев" и "Локомотив" в Пловдив. Други като Шумен видяха, че има пари, и кандидатстваха за собствените си стадиони - градът иска 38 млн. лв. за "Панайот Волов". А в София проектът за стадиона на ЦСКА в Борисовата градина напредва благодарение на предварително изпълнение на разрешението за строеж.

Сега и изпълнителният директор на "Левски" Наско Сираков обяви пред "Капитал" какви са плановете на клуба за стадиона "Георги Аспарухов". Поводът е решението на Столичния общински съвет от 25 април да поиска имота от държавата, защото може да го стопанисва по-добре. Тогава кметът на София Васил Терзиев коментира, че иска общината да помогне на клуба да осъществи амбициозния си проект. Въпросът беше как евентуалното бъдещо партньорство да се случи. Сираков има отговор.

"В случай че Столична община получи собствеността върху стадион "Георги Аспарухов", ще потърсим партньорство в учредяването на дългосрочно, възмездно право на строеж и ползване. По този начин "Левски" ще има пълните права, за да реализира инвестиционните си намерения, а общината - възможността да предложи на софиянци модерно съоръжение, популяризиращо футбола и синята идея", коментира за "Капитал" собственикът на акциите в клуба (цялото блиц интервю с него виж в в карето по-надолу).

Това на практика значи клубът да плаща на общината (вероятно разсрочено, предвид финансовото му състояние), за да използва и ремонтира стадиона, а градът да запази земята и самото съоръжение като собственост. Вариант, който звучи приемливо и на Столичната община, според източници на "Капитал" от "Московска 33".

Първо собствеността...

Откъде ще се намерят пари е основен въпрос. ЦСКА има собственик, който е обявил, че ще направи инвестицията. "Левски" пък наскоро поиска от общинския съвет (СОС) разсрочване на задълженията към общината, защото не може да ги плати накуп. Едно съоръжение, като това на "Ботев" например, излиза според последните разчети около 100 млн. лв.

Сираков не отговаря еднозначно на въпроса за финансирането на инвестицията, като обяснява, че осигуряването на средствата преминава през темата за уреждане на собствеността. Затова и призовава това да се случи по-бързо. "Към настоящия момент очакваме получаване на несложно административно и техническо решение от Министерски съвет, потвърждаващ изваждането на стадиона от т.нар. концесионен списък. Вярвам, че с волята на служебното правителство този акт ще бъде извършен в най-кратки срокове.

Това би открило пътя на "Левски" в привличането на финансиране, за да развива и управлява своята инфраструктура, следвайки най-добрите международни практики", коментира той.

Реално след решението на СОС топката е в държавата, която трябва да съобщи какво мисли по въпроса и действително да прехвърли имота на общината, ако е съгласна с това.

... после парите

В очевиден намек Сираков подчертава, че държавата може да бъде партньор на клуба по отношение на инвестицията. "Независимо, че в България професионалният спорт няма право на безвъзмездно финансиране от държавата, за инвестиции в инфраструктура, аз съм убеден, че тя ще остане истински добър партньор в създаването на всички предпоставки българският футбол да достигне полагаемото му се добро ниво на европейско развитие", казва Сираков. Собственикът на "Левски" напомня, че има внесена инвестиционна програма, включваща реконструкцията на стадиона, при областната управа на София и при Министерството на спорта.

За финансовото състояние на клуба отдавна се знае, че е проблемно. От 1998 г. "Левски" не плаща наем за стадиона, а само данък сгради и такса смет, които бяха дължими към общината. В последните години дори бяха натрупани задължения, за които "Левски" се споразумя да бъдат разсрочени. На 11 април Столичният общински съвет гласува дългът на стойност малко над 2 милиона лева (главницата е 1 369 519.58 лева, а лихвите са 728 119.39 лева) да бъде разсрочен за 36 месеца, писа "Дневник".

Клубът има и дългове към НАП, а отделно от това и дълг около 15 млн. лв. към две дружества на Васил Божков - "Нове холдинг" и "Национална лотария". В четвъртък от "Левски" обявиха, че са си поставили за цел да приключат задълженията си към държавата и общината, за да може клубът да е напълно изряден и да започне мащабния проект за стадиона, пише "Топ спорт".

ЦСКА: една стъпка напред

Сираков отбелязва: "Тенденцията за инвестиции в спортна инфраструктура, за щастие, все повече набира скорост в България и това е неизбежен процес. Няма нищо по-важно от възможността професионалните клубове да управляват правилно съоръженията, които ползват, или са техен

актив." Досега огромна част от инвестициите в спортна инфраструктура в България са държавни и общински Единственото формата, намерена за стадиона на ЦСКА - "Българска армия", прави изключение. Клубът участва в смесено дружество с държавата (50/50) за строителството на стадиона, при което държавата вкарва земята и нейни представители имат контролни функции.

На пресконференция на 7 май "червените" обявиха, че ще внесат 28 милиона лева в капитала на строежа на стадион "Българска армия", и успокоиха, че стадионът ще бъде построен въпреки обжалваното разрешение за строеж, за което "Капитал" писа. В края на април беше обявено оттеглянето на Гриша и Данаил Ганчеви, след което ЦСКА стана еднолично собственост на фондация "Национален фонд за спорт, култура, изкуство и наука". Акционерът влезе в клуба през февруари 2023 г. По онова време управител на фондацията беше Данаил Христов Илиев, който пък е съдружник в "Инбет груп" - един от лицензираните букмейкъри. Илиев е свързан с групата "Уинбет" на братя Папазки, която пък е генерален спонсор на ЦСКА.

Наско Сираков: Надявам се на разбиране и съдействие от държавата (БЛИЦ)







В случай че държавата се съгласи да прехвърли на Столичната община стадиона, има ли намерения клубът да пристъпи към някой от изброените от кмета Терзиев варианти: да бъде наемател на общината, да получи право за ползване или изграждане на съоръжения?

ПФК "Левски" винаги е имал последователна политика, както в развитието на спортно-техническата част, така и спрямо собствената си инфраструктура и тази, която стопанисва. Темата за инвестиция в стадион или спортна база, е повече от естествена за клуб с традициите на "Левски", а и за всеки друг професионален такъв в страната. Привържениците на футбола в България заслужават нов тип преживяване и самочувствие, каквито биха получили, ако наблюдават изявите на любимия си отбор на нов, модерен стадион, отговарящ на най-високите европейски стандарти за качество и сигурност.

Тенденцията за инвестиции в спортна инфраструктура, за щастие, все повече набира скорост в България и това е неизбежен процес. Няма нищо по-важно от възможността професионалните клубове да управляват правилно съоръженията, които ползват, или са техен актив. В тази връзка, искрено се надявам на разбиране и съдействие от страна на държавата, в създаване на необходимите административни и технически предпоставки, футболните клубове, с неуредени въпроси със собствеността и управлението на стадионите, какъвто е примерът с нашия, да бъдат разрешени в кратки срокове.

В случай че Столична община получи собствеността върху стадион "Георги Аспарухов", ще потърсим партньорство в учредяването на дългосрочно, възмездно право на строеж и ползване. По този начин "Левски" ще има пълните права, за да реализира инвестиционните си намерения, а Общината - възможността да предложи на софиянци модерно съоръжение, популяризиращо футбола и синята идея.

Какви са амбициите на "Левски" за модернизация на стадиона и как клубът би финансирал подобно начинание?

В края на миналата година публично оповестихме намеренията ни да поставим развитието на стадиона и базите на клуба сред своите приоритети и ние не сме спирали да работим тази посока. Подобряването и инвестицията в клубната ни инфраструктура не е самоцел, а се базира на сериозна подготовка, включваща и детайлно изготвена инвестиционна програма, която официално депозирахме в Областна администрация София и Министерството на младежта и спорта. Чрез този акт, ние заявихме и сериозните ни, професионално подплатени намерения, да бъде намерено решение "Левски" да получи възможност да строи/реконструира и управлява стадион "Георги Аспарухов" дългосрочно.

Осигуряването на средства за инвестиция в клубния ни стадион, преминава през темата за уреждане на собствеността. Липсата или забавянето на решение в тази посока, сериозно биха възпрепятствали не просто гарантирането на инвестицията, но и шанса "Левски" да достигне ново ниво на развитие. Няма професионален клуб в Европа, който да не е инвестирал и стотинка в подобряване на стадионите и базите си. Всички констатираме, че тези процеси започнаха твърде късно у нас, но добрата новина е, че първите стъпки са направени.

Независимо че в България професионалният спорт няма право на безвъзмездно финансиране от държавата за инвестиции в инфраструктура, аз съм убеден, че тя ще остане истински добър партньор в създаването на всички предпоставки, българският футбол да достигне полагаемото му се добро ниво на европейско развитие.

В какви срокове клубът очаква развитие по проекта за модернизация на стадиона и какъв е статусът на плана към момента?

През изминалите близо осем месеца, беше постигната важна стъпка напред, в разплитане на възела, наречен "концесия", която на практика е законово трудно приложима в спорта в България. Изваждането на стадион "Георги Аспарухов" от т.нар. "концесионен списък" и встъпването в процедура по учредяване на дългосрочно право на строеж и ползване, ще предостави възможност да бъдат извършени инвестиции в съоръжението.

Към настоящия момент очакваме получаване на несложно административно и техническо решение от Министерски съвет, потвърждаващ изваждането на стадиона от цитирания списък. Вярвам, че с волята на служебното правителство, този акт ще бъде извършен в най-кратки срокове. Това би открило пътя на "Левски" в привличането на финансиране, за да развива и управлява своята инфраструктура, следвайки най-добрите международни практики.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар