🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Аз ако бях, щях да повдигна моста": един ден на Бойко Борисов в Пловдив

Бившият премиер и, изглежда, настоящ разпоредител с държавни пари, нагледа строежи, скара се на строители и политици и на практика обяви началото на кампания за местните избори

Кметът Димитров липсваше, но заместникът му по строителството Пламен Райчев беше плътно до премиера при инспекцията на обекти
Кметът Димитров липсваше, но заместникът му по строителството Пламен Райчев беше плътно до премиера при инспекцията на обекти
Кметът Димитров липсваше, но заместникът му по строителството Пламен Райчев беше плътно до премиера при инспекцията на обекти    ©  Facebook -
Кметът Димитров липсваше, но заместникът му по строителството Пламен Райчев беше плътно до премиера при инспекцията на обекти    ©  Facebook -
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

"Ела, ела." Така Бойко Борисов привикваше един по един хората, които да му се отчитат, по време на визитата си в Пловдив този уикенд. Сред тях имаше политици, журналисти и граждани. Борисов беше дошъл да инспектира работата по двата клубни стадиона в града - "Локомотив" и "Христо Ботев". Времето беше прескочило: както и при предишното си посещение, Борисов отново изглеждаше като едноличния управник на страната, който решава къде, как и на кого ще се дават пари.

От това посещение станаха ясни няколко неща. Първо, следващият кандидат-кмет на Пловдив на ГЕРБ няма да се казва Здравко Димитров, което беше очакван, но все пак доста бърз удар по кмета на града. Второ, Борисов продължава да се разпорежда в строителния сектор и обществените поръчки, въпреки че вече година и половина формално не управлява. И трето, майката на местния депутат от ГЕРБ Радо Чолаков може да бъде спокойна, защото на въпроса ѝ "Слуша ли?" Борисов отсече "Много".

Състезанието за кандидат-кмет

Бойко Борисов прекрачи праговете на стадионите с бившия областен управител и депутат Дани Каназирева (наричана накратко от лидера на ГЕРБ "Данке") от едната страна и бившия кмет Иван Тотев от другата. Там беше и самият Чолаков, както и зам.-кметът по строителството Пламен Райчев и няколко общински съветници от групата на ГЕРБ в Пловдив.

Липсваше Здравко Димитров, което бързо се наби в очи. Според общината той е на работно посещение извън страната и ще може да коментира казаното от Борисов едва когато се върне. Пред близкия до него "Марица" обаче Димитров съобщи, че е в Истанбул по покана на своя колега - кмета на мегаполиса Екрем Имамоглу и това било "планирано отдавна".

Не е трудно да се заключи, че изключително опитният в този вид интриги Борисов надали е избрал случайно времето на посещението и заявлението си, че Димитров "работи много, но умората и изхабяването си казват думата". Това ще отключи на практика състезанието в ГЕРБ за кандидат-кмет на втория по големина град. Тези решения обикновено се взимат от лидера, след като е пуснал няколко "димки" в медиите и е проверил как хората приемат различни кандидатури.

"Договорено е"

Заобиколен от зам.-кмета Райчев и от шефа на транспортно-строителния конгломерат ПИМК Илиян Филипов, Борисов изслуша какво всеки от тях има да каже по въпроса за стадиона на "Ботев". След това бившият премиер, който в момента на теория не би трябвало да има никакви правомощия да разпределя, решава или контролира поръчки, се видя и с част от феновете на клуба, като им обеща, че ще прати "моя строителен техник". По-късно, пак в "Марица", се появи информация, че зад тази мистериозна титла най-вероятно се крие бившият регионален министър Николай Нанков, по чието време се родиха инхаус схемите в МРРБ.

"Искам това да е еталон, за да можем после да говорим с феновете на "Левски" и ЦСКА. И на "Лудогорец" помагаме. Ще има козирка на целия стадион, обещал съм на феновете", заяви Борисов, без изобщо да стане ясно кои са "те" и в какво качество помагат.

В типичния си стил той продължи, че е "договорено на стадиона да се играе Суперкупата на Европа". С кого е договорено също не стана ясно.

Кой в крайна сметка управлява държавните пари

Може би най-важният въпрос от това посещение остана същият, както и преди - кой решава, контролира и задейства големите обществени поръчки в страната.

Той отново използва спирането на големи проекти на АПИ като Околовръстното, за да напомни, че последните две години бяха ледена епоха за строителния сектор. Тук обаче удобно забрави да каже, а и нямаше кой да му напомни, че това е заради огромните и до голяма степен нерешими проблеми, оставени от неговото управление.

Но Борисов слезе и на по-ниско ниво. Стана дума за местен проект като Водната палата, който генерира огромно недоволство и в крайна сметка, Димитров паузира за 45 дни. "Помолих, да не кажа друга дума, общината да спре този проект", каза Борисов, като с това директно обясни как се е намесил във вземането на решение на местно ниво. "Аз ако бях, щях да повдигна моста. Мисля, че така ще ви е по-добре, ама вие си знаете", каза скромно бившият премиер.

Каква в такъв случай е била ролята на кмета, всички решения ли се взимат по този начин и защо изобщо избираме местна власт са част от въпросите, които остават.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 3

    Покрай Пловдив минава магистрала Тракия - същата, от която са спестени строителни материали, а скоро ще разберем и вложените с какво качества са били.

    Все по-трудно виждам бъдещето си в страна, където масовия гражданин чака да получи нещо в замяна на послушание, вместо да изисква постоянно от политиците. Затова и имат корупция навсякъде, където са намесени държавни пари.

    Нередност?
  • 2
    valdim avatar :-(
    Dimov
    • + 2

    До коментар [#1] от "Rational":

    Аз все по трудно виждам бъдещето на тази планета, което вероятно те прави оптимист ;-)
    Матр'ялът е мокър или плесенясал и това е положението. Това и ще бъде - мокрият ще става повече, за сметка на плесенясалия.
    Шансът е да стоиш настрана, но е възможно само на теория.
    Затова в къщи ме питат "Защо не се усмихваш? Все си начумерен."
    Ами не, не съм, просто мисля и от измисленото ми става тъпо.

    Нередност?
  • 3
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 2

    Зимата в строителния сектор, която настъпила след Борисов била по негова вина, защото оставил нерешени проблеми.
    Сега пропагандата трябва да се изобличава. Първо зимата е, защото асфалт не се яде и парите тръгнаха на другаде, второ преди това нямало проблеми, а после се появили - тоест някой изкуствено ги е създал и трето сменихме го защото уж се обеща "решение на проблемите" - качество, по-ниски цени, по-къси срокове. Резултата е очеизваден - пълно фиаско, некадърност и шуробаджанащина. Да не говорим за умишлени действия, които увреждат обществения интерес с ясната цел за политически дивиденти.

    Нередност?
  • 4
    gralex avatar :-|
    Georgi Georgiev

    Баю Тъпото от с.Банкя или с истинското му име Яшаров пак се изказа много тъпо!

    Нередност?
Нов коментар