Пенсиите и социалните плащания догодина ще са 12.5 млрд. лв.

Средната пенсия в страната става 413 лв. от 1 юли според проектобюджета на държавното обществено осигуряване

Управляваният от Ивайло Иванов Националния осигурителен институт (НОИ) очаква догодина разходите за болнични, които плаща държавата, да се увеличат с 10%
Управляваният от Ивайло Иванов Националния осигурителен институт (НОИ) очаква догодина разходите за болнични, които плаща държавата, да се увеличат с 10%
Управляваният от Ивайло Иванов Националния осигурителен институт (НОИ) очаква догодина разходите за болнични, които плаща държавата, да се увеличат с 10%    ©  Анелия Николова
Управляваният от Ивайло Иванов Националния осигурителен институт (НОИ) очаква догодина разходите за болнични, които плаща държавата, да се увеличат с 10%    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Догодина държавата планира да разходва 12.5 млрд. лв. за обществено осигуряване, от които 10.6 млрд. лв. (8.3% от БВП) са за пенсии. Това е с 5.9% над общата сума в бюджета за 2019 г. Повишението идва основно от планираното от 1 юли 2020 г. увеличение на пенсиите с 6.7% при очаквана инфлация от 2.1%. Така минималната пенсия нараства от 220 лв. до 234 лв., а средната пенсия ще се повиши с 8% до 413 лв. Увеличението ще струва на бюджета 360 млн. лв., става ясно от проекта на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 г.

Минималната работна заплата нараства с 8.9% до 610 лв. от 1 януари 2020 г., а с нея и минималните осигурителни прагове. Те се договарят между работодатели и синдикати, но бизнесът бойкотира преговорите и тази година, защото настоява тази остаряла практика да се преустанови. Така решението за увеличението на праговете остава в ръцете на държавата.

По-малко пенсионери

Броят на пенсионерите обаче леко намалява - с близо 12 хил. души до малко над 2.1 млн. души, основно в резултат на увеличението на изискванията за възрастта за пенсиониране (виж карето).

Приходите на Държавното обществено осигуряване пък нарастват с 8.2% до над 8.1 млрд. лв., като 7.6 млрд. идват от лични вноски на служители и вноски от работодатели за персонала. Неданъчните приходи са 90 млн. лв.

Така общият недостиг на средства превишава 4.1 млрд. лв., които ще бъдат покрити от държавния бюджет, т.е. от постъпленията от данъци. За справка, миналогодишната фискална дупка беше в размер на 3.9 млрд.

Подобно на предходни години и сега НОИ предлага увеличение на минималния осигурителен праг на регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводителите - от 400 лв. на 610 лв. Мярката обхваща 18.5 хил. души и осигурителна база от 136 млн. лв. Всъщност това не е първият опит осигурителната база за тютюнопроизводителите да се изравни с минималната работна заплата в страната. Всеки път обаче този текст предизвиква остър дебат в парламента, като в крайна сметка гласуваното увеличение е значително по-малко от първоначално предлаганото.

Осигурените също намаляват

Според прогнозите на НОИ броят на осигурените хора в страната през следващите три години ще намалява. За сметка на това средният месечен осигурителен доход ще нараства. Така осигурителната база (т.е. общата сума на доходите, която се облага с осигуровки) се повишава от 31 млрд. лв. догодина до близо 36 млрд. лв. към края на периода.

Какво се променя

- Минималните осигурителни прагове се увеличават административно с 5.4%.

- Минимална работна заплата нараства с 8.9% до 610 лв.

- Минималният месечен осигурителен доход на самоосигуряващите се става 610 лв.

- Минималният осигурителен доход на земеделски стопани и тютюнопроизводители се вдига от 400 до 610 лв.

- Пенсиите се увеличават с 6.7% от 1 юли 2020 г.

- Увеличава се с два месеца необходимата възраст и осигурителен стаж за придобиване на право за пенсия.

- Повишава се максималният размер на гарантираните вземания - от 1400 лв. до 1525 лв.
Все още няма коментари
Нов коментар