🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бюджетът на здравната каса нараства с 445 млн. лв. догодина

С част от увеличението институцията ще плаща помощните средства на хора с увреждания

През следващата година се предвижда нарастване на средствата за лечение в болници с 234 млн. лв., или с 12%
През следващата година се предвижда нарастване на средствата за лечение в болници с 234 млн. лв., или с 12%
През следващата година се предвижда нарастване на средствата за лечение в болници с 234 млн. лв., или с 12%    ©  Надежда Чипева
През следващата година се предвижда нарастване на средствата за лечение в болници с 234 млн. лв., или с 12%    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще нарасне с 445 млн. лв. и ще достигне 4.744 млрд. лв. през следващата година, предвижда проектът му, с който "Капитал" разполага. Увеличението е с 9% на годишна база, като парите са около 4% от прогнозирания БВП за 2020 г.

Очакванията са документът да бъде гласуван утре по време на надзорния съвет на здравната каса. Първоначално се очакваше средствата за здравната каса да нараснат с около 400 млн. лв., като тук фактори са увеличаването на минималната работна заплата, максималния осигурителен доход и намаляването на безработицата. В тези 445 млн. лв. в повече обаче е предвиден и трансфер от държавата от 38 млн. лв., с които НЗОК да започне да купува помощни средства на хората с увреждания.

Болнично лечение за 2.235 млрд. лв.

През следващата година се предвижда нарастване на средствата за лечение в болници с 234 млн. лв., или с 12%. Лимитите за лечение на пациенти обаче остават.

Увеличение на средствата има и в извънболничната помощ, като личните лекари ще получат с около 20 млн. лв. повече. Предвидени са и увеличения за прегледи от лекари специалисти в извънболничната помощ. НЗОК ще плати 14 млн. лв. повече за тях в сравнение с тази година, а за лабораторни изследвания ще бъдат дадени с 4 млн. лв. повече, или 94 млн. лв.

Повече пари за химиотерапия

През следващата година се предвижда за медикаменти за лечение у дома и за химиотерапия да бъдат отделени 1.2 млрд. лв., което е със 126 млн. лв. повече в сравнение с тази година. Увеличението идва основно от медикаментите, предназначени за химиотерапия на онкоболни пациенти, отделно 2 млн. лв. са за диетични храни. Средствата за лекарства за домашно лечение спадат в сравнение с бюджета за тази година.

В проектобюджета са заложени механизми, по които фармацевтичните компании ще връщат средства на здравната каса, ако лекарите изписват, а пациентите ползват повече от предвидения лимит от техните медикаменти.

Все още няма коментари
Нов коментар