Горанов предлага нова, по-ниска, такса за лотарии и спортни залагания

Хазартният регулатор се променя в агенция и става едноличен орган на директно подчинение на финансовия министър

Финансовият министър Владислав Горанов заяви още преди десетина дни, че ще предложи комисията по хазарта да стане едноличен орган, за да не се размива отговорността
Финансовият министър Владислав Горанов заяви още преди десетина дни, че ще предложи комисията по хазарта да стане едноличен орган, за да не се размива отговорността
Финансовият министър Владислав Горанов заяви още преди десетина дни, че ще предложи комисията по хазарта да стане едноличен орган, за да не се размива отговорността    ©  Надежда Чипева
Финансовият министър Владислав Горанов заяви още преди десетина дни, че ще предложи комисията по хазарта да стане едноличен орган, за да не се размива отговорността    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Хазартните оператори, които организират офлайн лотария с търкане на билетчета, тото, лото и залагания върху спортни събития, да дължат държавна такса в размер на 25% върху разликата между стойността на направените залози и изплатените печалби. Такава промяна в облагането на сектора предлага Министерството на финансите с публикувания за обсъждане проект на Закон за Националната агенция по хазарта.

В момента за този вид игри се дължи 15% върху приходите от залози, т.е. облагаемата база е по-широка. Ако приемем, че средно около 60% от получените суми от играчите се връщат обратно под формата на печалби, то реално тежестта за компаниите намалява и ще е равносилна на около 10% от приходите. Горе-долу такъв процент реално плащаше "Национална лотария" чрез спорното използване на алтернативната по-ниска такса. При липсата на стриктен контрол хазартните компании могат да си оптимизират облагаемата основа, като вчера АДФИ констатира пропуснати ползи за 210 млн. лв.

Вероятно затова се поставя изискване за всяка игра да има одобрена от изпълнителния директор на регулатора централна компютърна система, включително система за онлайн подаване на информация за формирането и разпределението на печалбите. "Централната компютърна система трябва да осигурява подаването на информация към сървър на агенцията, като задължително осигурява онлайн регистрация на всяка транзакция в системата на агенцията", се посочва в проекта.

В текстовете се уточнява изрично, че 20% върху стойността на получените такси и комисиони ще се дължат само за игри, при които участниците играят един срещу друг, а организаторът на хазартни игри само организира провеждането им. Такъв пример са покер турнирите на живо, които се организират в казината.

Комисията става агенция

С проекта се предлага различна форма и организацията на хазартния регулатор. Сега съществуващата Държавната комисия по хазарта ще бъде трансформирана в Национална агенция по хазарта, която се управлява от изпълнителен директор и един негов заместник. В момента всички решения на регулатора се гласуват от колегиален орган на управление, в който членува шефът на регулатора (назначаван от МФ), както и по един представител на НАП, ДАНС, министърът на икономиката и министърът на правосъдието.

От ведомството на Горанов мотивират промяната с "необходимост от оперативност с оглед динамиката на хазартния сектор". Освен това според тях така "ще се осигури бързина в развиващите се пред държавния орган производства и персонализиране на отговорността".

Изпълнителният директор на новия регулатор ще се избира от финансовия министър, както досега, и ще е на негово пряко подчинение. Той пък ще има право да си предложи заместник.

С проекта се предлага да има и по-добро взаимодействие между хазартния регулатор и НАП с цел обмяна на информация за данъчни и други публични задължения.

По-високи такси за отговорен хазарт

Друга промяна, която ще е допълнителен разход за бизнеса, е покачване на годишните им вноски за социално отговорно поведение. По закон те отиват към Министерството за младежта и спорта, като то е длъжно да ги ползва за "финансиране на одобрени проекти за младежки дейности". Досега те се събират от всеки организатор на хазартни игри като фиксирана сума - 50 хил. лв. за онлайн залагания, 10 хил. лв. за игрално казино и 5 хил. лв. за всички останали видове игри.

Сега се предвижда тези такси да се събират за всеки отделен лиценз. "В настоящия момент, независимо колко издадени лиценза има даден организатор, той дължи и респективно заплаща същата вноска като организатор, който има издаден един-единствен лиценз. С промяната се цели избягване на тази неравнопоставеност между отделните организатори на хазартни игри", обосновават се ведомството на Владислав Горанов, като изрично посочват, че очакват като ефект и увеличение на постъпленията за спортното министерство.

Промени в интересен контекст

Всички тези промени идват в контекст - след като стана ясно, че частните хазартни оператори са плащали по-ниски такси в сравнение с държавния тотализатор в продължение на години. Така държавата е можела да получи 210 млн. лв. повече през последните пет години само от моментни лотарии, стана ясно от изявление на изпълнителния директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев. Институцията започна проверката по казуса с таксите на хазартния сектор, след като им беше възложена от финансовия министър Владислав Горанов през декември. Сега реално промяната узаконява по-ниската такса, плащана от "Национална лотария", която при така предложените нива (в случай че лицензът й не бъде отнет по предложените промени за държавен монопол в сектора) ще трябва да плаща същия процент като досега.

Всичко започна в контекста на шумна раздяла между двама доскорошни бизнес партньори - Васил Божков и фамилията Найденови, които държат казина и онлайн платформа за спортни залози под марката Efbet. Покрай медийните им изяви стана ясно, че в продължение на пет години свързаните с Божков "Национална лотария" и "Лотария България" са внасяли по-ниски такси по Закона за хазарта в бюджета в сравнение с държавния тотализатор. Междувременно пък Валери Симеонов от НФСБ внесе промени в Закона за хазарта, с които се предлага да има само държавна лотария. По думите на Симеонов идеята му среща подкрепата на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър. Текстовете вече са разпределени и днес ще се гледат на първо четене от ресорната бюджетна комисия към парламента.

Междувременно в интервю за радио "Свободна Европа" Васил Божков коментира, че в момента държавата прави опит да отнеме принудително бизнеса му. Той се срещна и с фенове на футболен клуб "Левски", пред които заяви, че ако предложението за държавен монопол на лотарийните игри влезе в сила, той няма да може да издържа клуба. В петък премиерът Бойко Борисов ще разговаря с фенове на клуба.

АДФИ: Комисията по хазарта е нарушавала закона

Междувременно от пресцентъра на АДФИ заявиха, че след като вчера специализираната прокуратура е влязла в Комисията по хазарта, са били иззети документи, които до този момент не са били предоставени на финансовите инспектори на АДФИ. "От техния първоначален анализ става ясно, че има нарушения на Закона за хазарта по отношение на таксите, събирани от организаторите на хазартни игри. Можем да направим извода, че обявената по време на изявлението на директора на АДФИ сума, несъбрана от отделните организатори на хазартни игри, се оказва значително по-голяма", посочват от АДФИ.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    atd57623160 avatar :-|
    Jane_Doe
    • + 6

    Този безскрупулен и алчен наглец Горанов вместо да си подаде оставката се изживява като законотворец. Нали тия 210 млн. с които е ощетена държавата за последните 5 години са по неговото управление като министър за което той носи пълна отговорност.
    Като връх на наглостта и подигравка с целия български народ ще предлага намалаяване данъка върху хазарта. А преди 2 месеца за всички български граждани бяха вдигнати местните данъци.
    За простолюдието високи данъци, а за приближените на държавната мафия по-ниски данъци. На държавата изобщо не й дреме за собствените граждани, а единствено за пълнене гушите и банковите сметки на "нашите" хора.

    Нередност?
  • 2
    gosko22 avatar :-|
    gosko22
    • + 1

    Браво, Горанов демонстрира че е платен от Черепа.

    Вместо разследване и затвор за неплатени стотици милярди данъци Лотарията получава Данъчно Облекчени за да може и напред да прави стотици милярди.

    Десетки милярди за Горанов разбира се.
    А търкащите пристрастени бедни, който по всички медии им обясняват как трябва да търкат да продължават. Това иска Държавата и Горанов от вас. Ваш дълг е да храните хазартния бизнес и Мафията.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 1

    Аз не мога да разбера как АДФИ може да твърди, че има щети към бюджета, като тази ставка вече е дефинирана в закона?

    Реално сега им се вдига с малко данъка, но те пак ще плащат по-малко от държавния тотализатор. Това е откровен двоен стандарт - или приемаш тезата, че е ощетен бюджета (уеднаквяваш данъка), или не я приемаш и защитаваш досегашния закон.

    Нередност?
Нов коментар