🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ден по-късно Министерството на финансите се отказа от по-ниската хазартна такса

Ведомството на Владислав Горанов предлагаше лотарии и букмейкъри да плащат 25%, но върху по-ниска база. Сега остави ставката на 15% от приходите

Министър Горанов прередактира проекта си за хазарта за ден
Министър Горанов прередактира проекта си за хазарта за ден
Министър Горанов прередактира проекта си за хазарта за ден    ©  Надежда Чипева
Министър Горанов прередактира проекта си за хазарта за ден    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ден, след като изненадващо предложи организаторите на лотарии, тото, лото и игри със залаганията върху спортни събития да се облагат по нов, по-изгоден за тях начин, Министерството на финансите се отказа от тази идея.

"Предвид че облагането на хазартната дейност винаги е във фокуса на общественото внимание и всяка промяна в модела на облагане подлежи на различни интерпретации дали това е най-подходящият и справедлив модел за хазартния пазар в страната, Министерството на финансите запазва действащия модел на облагане на традиционния хазарт", посочиха в петък от ведомството.

Първоначалното им предложение, оформено като преходни и заключителни разпоредби, беше за тези игри да се дължи държавна такса в размер на 25% върху разликата между стойността на направените залози и изплатените печалби. В момента за този вид игри се дължи 15% върху приходите от залози, т.е. облагаемата база е по-широка. Ако приемем, че средно около 60% от получените суми от играчите се връщат обратно под формата на печалби (по закон тото-то и лотариите са длъжни да раздават поне 50%), реално тежестта за компаниите намалява и ще е равносилна на около 10% от приходите. Горе-долу такъв процент реално плащаше "Национална лотария" чрез спорното използване на алтернативната по-ниска такса - 20% върху получените такси и комисиони.

Сега в проекта на ведомството на Горанов се уточнява, че 20% върху стойността на получените такси и комисиони ще се дължат само за игри, при които участниците играят един срещу друг, а организаторът на хазартни игри само организира провеждането им. Такъв пример са покер турнирите на живо, които се организират в казината.

От финансовото министерство посочват, че първоначалното им предложение за смяна на модела на облагане е целяло равнопоставеност между начина на определяне на държавната такса за онлайн залаганията (която е твърда еднократна сума плюс такса от 20% върху разлика между направени залози и изплатени печалби) и за традиционния офлайн хазарт с цел "въвеждане на добрите европейски практики". Това предложение за промяна в закона обаче не беше аргументирано, нямаше и оценка на въздействието как ще се отрази на приходите от хазартна дейност.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 5

    Добре е на Горанов да му се напомня:
    https://bivol.bg/goranov-sariev-2.html
    БОРИСОВ ПРЕХВЪРЛИ НА КПКОНПИ ВЪПРОСА ЗА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ ПРИ ГОРАНОВ

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 5

    СИНЪТ НА KРЪСТНИКА, КОЙТО ПРЕДОСТАВИЛ АПАРТАМЕНТ НА ГОРАНОВ, СТАНАЛ ЕКСПЕРТ В МФ
    https://bivol.bg/goranov-sariev.html

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4

    Това трябваше да предложат от самото начало! Лъсна ясно факта, че нямат намерение да одържавяват лотарията.

    Като знаят, че има обществено недоволство защо изобщо си правят такива експерименти? То бива наглост, ама това тяхното граничи с глупост.

    Нередност?
Нов коментар