Управляващите изненадващо решиха да променят хазартните такси

ГЕРБ, ДПС и ПП/ДБ предлагат офлайн операторите да плащат 20%, но върху по-ниска база. Сега дължат 15% от приходите от залози

По предварителен план окончателно бюджет 2024 ще се гласува окончателно в пленарна зала в четвъртък и петък
По предварителен план окончателно бюджет 2024 ще се гласува окончателно в пленарна зала в четвъртък и петък
По предварителен план окончателно бюджет 2024 ще се гласува окончателно в пленарна зала в четвъртък и петък    ©  Цветелина Белутова
По предварителен план окончателно бюджет 2024 ще се гласува окончателно в пленарна зала в четвъртък и петък    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Хазартните оператори, които организират офлайн залагания върху спортни събития, лотария с търкане на билетчета, тото, лото, да дължат държавна такса в размер на 20% върху разликата между стойността на направените залози и изплатените печалби. Такава промяна в облагането на сектора предлагат от ГЕРБ, ДПС и ПП/ДБ. Тя се прави с преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджет 2024.

Вдигат се и еднократните такси за издаване на хазартни лицензи. А обяснението е, че се така ще се увеличат приходите от хазарт. Реално вероятно ще свие напливът от нови желаещи да навлязат в сектора.

В извънредните хазартни редакции няма и дума за допълнително ограничаване на рекламата, която се лее на ръба на закона.

Когато ви говорят за хазарт, внимавайте

В момента за офлайн залагания върху спортни събития, лотария с търкане на билетчета, тото, лото се дължи 15% върху приходите от залози, т.е. облагаемата база е по-широка. При новото предложение ставката се вдига на 20%, но основата за облагане се стеснява - тя става разликата между получени залози и изплатени печалби. Ако приемем, че средно около 70% от получените суми от играчите се връщат обратно под формата на печалби, реално тежестта за компаниите намалява и ще е равносилна на около 6% от приходите. И така на практика облагането на офлайн операторите се приравнява с това на онлайн организаторите на игри и става по-ниско. Ако досега на всеки 100 лв. приход се дължаха 15 лв. такса, сега на 100 лв. приход в държавата ще влизат грубо между 10 лв. и 1 лев хазартна такса. Изчисленията варират според това каква част от сумата се изплаща обратно на играчите под формата на печалби - обикновено е над 50 %, при някои игри хазартните оператори твърдят, че може да е и 90%. Въвежда се и еднократна такса за издаване на лиценз от 300 хил. лв.

Държавата в лицето на Българския спортен тотализатор има монопол за организиране на лотарии с търкане на билетчета и единственa организира наземно тото и лото. Единственият офлайн букмейкър - "Еврофутбол" на Божков, е с отнет лиценз. По информация на "Капитал" обаче два от големите български играчи от хазартния бизнес замислят и офлайн пунктове за всякакви залози, включително спортни.

Вдигат се и еднократните такси за издаване на лицензи. За издаване и поддържане на лиценз за онлайн залагания еднократна такса от 100 хил. лв. се увеличава на 400 хил. лв., за игри в игрално казино се вдигат от 100 хил. на 300 хил. лв. Скачат и таксите за издаване на лиценз за ротативки. Въвежда се и еднократна такса за офлайн игрите в замяна на по-ниския данък. Тези промени обаче няма да засегнат операторите, които вече са с издаден лиценз.

За сметка на това се вдига алтернативния (3-месечен) за игралени автомати от 500 на 800 лв. По данни на НАП, цитирани от Асоциацията на игралната индрустрия в България през 2023 г. игралните автомати, електронни рулетки и други мултиплеъри са общо 33. 2 хил. броя. Т.е. от тук държавата би събрала около 40 млн. лв. годишно след увеличението на алтернативния данък.

Според Министерството на финансите обаче от променените хазартни такси в бюджета ще влязат общо 200 млн. лв. повече годишно. За сравнение тази година приходите от всички видове такси и хазартни данъци се очаква да са около 340- 350 млн. лв. Промените бяха гласувани без много въпроси.

Какво се променя в бюджета: още 160 млн. разходи

Партиите, които крепят правителството, предлагат и някои увеличения на парите за определени дейности или държавни ведомства за следващата година спрямо предложените в момента:

  • 5 млн. лв. за създаване на фонд "Стефан Стамболов" за финансиране на обучението на българи в чужбина;
  • 68 млн. лв. за сектор култура;
  • 20 млн. лв. за МВР за ремонти на техни сгради;
  • 37 млн. лв. за център за киберсигурност в ДАНС;
  • 11.6 млн. лв. за увеличение на заплати НСО;
  • 10 млн. лв. за министерството на иновациите;
  • 4 млн. лв. за Сметната палата за заплати и капиталови разходи;
  • 2.6 млн. лв. за външното министерство.

Отпускат се и пари за проектирането на Национална детска болница, която минава към Министерския съвет, 5 млн. лв. за финансиране на медицински изделия за хора с увреждания, 2 млн. лв. за БАН, 2.7 млн. лв. за стипендии за курсанти, дават се още пари за археология и за ремонт на сграда на Конституционния съд, увеличава се и субсидията за вероизповеданията.

Новите разходи се предлага да са за сметка на повече приходи от увеличените такси за хазарт и още постъпления от ДДС заради мерките за предварително деклариране на стоки с висок фискален риск. Въпросът е, че тези мерки си бяха заложени и в първоначалните сметки за бюджета и не е ясно какво се е променило междувременно.

Извън щедростта беше прието и предложение на Божидар Божанов, което да направи по-публични индексациите на обществените поръчки. Вече ще се публикуват и конкретните сметки и мотиви за вдигането на цените.

По предварителен план окончателно бюджетът за догодина ще се гласува окончателно в пленарна зала в четвъртък и петък.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    tyc16215409341055258 avatar :-@
    Maria Simova
    • + 1

    "офлайн залагания върху спортни събития, лотария с търкане на билетчета, тото, лото, да дължат държавна такса в размер на 20% върху разликата между стойността на направените залози и изплатените печалби. " , браво, така се прави, лобизъм с пълна сила за наШте хора на Територията, Мама, Шиши и останалите много ще се радват!

    Нередност?
  • 4
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 3

    Най-накрая адекватен анализ на предложените промени.

    Новият бюджет раздава подаръци на хазартни босове, кръчмари и зърнари. Не пропътувах 1000 км 5 пъти за 2 години, за да се произведе такова управление накрая.

    Нередност?
Нов коментар