Перник започва да харчи отпуснатите през декември 33 млн. лв. за ВиК проекти

При забава на ремонтите има риск водата да се пуска през три дни за по няколко часа

Водата при мъртвия обем на язовир Студена е трудна за пречистване и се налага спешно да бъдат извършени ремонти на пречиствателните станции
Водата при мъртвия обем на язовир Студена е трудна за пречистване и се налага спешно да бъдат извършени ремонти на пречиствателните станции
Водата при мъртвия обем на язовир Студена е трудна за пречистване и се налага спешно да бъдат извършени ремонти на пречиствателните станции    ©  Dimitar Kyosemarliev
Водата при мъртвия обем на язовир Студена е трудна за пречистване и се налага спешно да бъдат извършени ремонти на пречиствателните станции    ©  Dimitar Kyosemarliev
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Процедурите за ремонт на пречиствателните станции за питейни води и на главния клон от водоснабдителната мрежа в Перник, за чието финансиране правителството отпусна средства на 27 декември, най-после се задвижиха. В регистъра на Агенцията за обществени поръчки (АОП) вече са публикувани решенията за откриването на три процедури, които обаче ще се възложат по бързата процедура - без търг. Причината е, че има сериозен риск за здравето на гражданите, ако ремонтите се забавят.

Трите договора, на обща стойност 8.5 млн. лв. с ДДС, ще бъдат подписани с държавното дружество "Монтажи", чийто принципал е Министерството на икономиката. Същата фирма, която няма опит с ВиК проекти, ще бъде натоварена и с проекта за насочване на вода от яз. "Бели Искър" към Перник през София. Най-вероятно е обаче дейностите да бъдат превъзложени непрозрачно на частни фирми, като по този начин се спестява времето за провеждане на публични търгове.

Вода - веднъж на три дни

Спешният ремонт на едната пречиствателна станция се налага, тъй като се очаква още в началото на февруари да бъде достигнат мъртвият обем на язовир "Студена", което ще доведе до изключително строг режим на водоподаване - вода ще има за по няколко часа през цели три дни, пише в мотивите към решението на община Перник.

Необходимо е да се действа изключително бързо, но това не се случва засега. Освен подготовка на документация, процедурите по одобрение на АОП и решенията на общинския съвет в Перник сега тепърва ще трябва да се проектира. От общината обясниха в сряда за "Капитал", че изпълнението на тези проекти ще отнеме около четири месеца. Мъртвият обем на язовир "Студена" ще бъде достигнат до 10 дни. Временното решение, докато приключи въпросният ремонт, е монтаж на допълнителни утаители след стената на язовира преди станцията, за да се пречиства водата за домакинствата, казват от общината.

От общината обясниха още за "Капитал", че четвъртата поръчка за реконструкцията на водопроводна мрежа в града ще е на стойност около 24.5 млн. лв. с ДДС, като става дума за 56 км тръби. В договора ще се включва и малко канализационна мрежа заради авариите в последните дни. Търгът ще е разделен на четири лота, но все още не се знае колко време ще отнеме подготовката му, защото не известно какво има под земята.

Какво ще се прави

При достигане на мъртвият обем на язовира водата става по-мътна и сложна за пречистване, затова е необходимо възможно най-бързо да бъде монтирана "старата" пречиствателна станция с АКХ ("бързи") филтри и да се изгради помпено съоръжение - връзка между тази станция и другата, която е с пясъчни филтри, за да може едновременно чрез двете да се пречиства суровата вода. Стойността на тази поръчка е 1.7 млн. лв. с ДДС

"В случай че се достигне до мъртвия обем на яз. "Студена", се очаква да възникнат и допълнителни проблеми, свързани с прекомерно замътняване на водата, с нейния физико-химически състав - поява на високи концентрации на манган и желязо, наличието на по-големи количества фитопланктон, с което се поставя в изключителен риск възможността да се водоснабдява населението с вода, годна за питейни и за битови цели", пише още в решението за откриване на процедура.

Вторият проект е за основен ремонт на градската пречиствателна станция за 3.16 млн. лв., а третият - за реконструкция на главен клон II от водоснабдителната мрежа за почти 3.66 млн. лв.

Защо се забави процедурата

Кметът на Перник Станислав Владимиров е обявил бедствено положение в града до 28 януари, с което именно се даде зелена светлина за подписването на договорите по бързата процедура.

В интервю пред "Капитал" на 6 януари Владимиров каза, че чака потвърждение от АОП, за да се сключат договори без търг. Процедурата явно отнема около две седмици. Тогава обаче не беше ясно, че изпълнител ще е точно "Монтажи", тъй като Владимиров очакваше покани да се изпратят към големите фирми в сектора.

Сега тепърва трябва да се случи същото с новия спасителен план. Ако се действа изключително стегнато и бързо, той може да е изпълнен в началото на април.