Две села са получавали незаконно вода чрез ТЕЦ "Бобов дол", и то с лошо качество

Екоминистерството се похвали с редица открити нарушения за водоползване от язовирите "Студена" и "Дяково"

Водната криза привлече вниманието на контролните институции по водата, но от това само проличават пропуските, натрупвани с години
Водната криза привлече вниманието на контролните институции по водата, но от това само проличават пропуските, натрупвани с години
Водната криза привлече вниманието на контролните институции по водата, но от това само проличават пропуските, натрупвани с години    ©  Reuters
Водната криза привлече вниманието на контролните институции по водата, но от това само проличават пропуските, натрупвани с години    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Индустрията е ползвала вода от язовирите "Студена" и "Дяково" нерегламентирано. Това съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ), като се позова на данни от проверките на Басейнова дирекция "Западно беломорски район" (БДЗБР). Не е ясно обаче как подобно нещо може да се случва, без ВиК операторите да пуснат водата. При язовир "Дяково" пък става ясно, че ВЕЦ-ове са работили, когато не е трябвало, а и са направени редица незаконни отклонения.

Междувременно документи сочат, че села до Дупница получават вода чрез ТЕЦ "Бобов дол" и "Ай Ви Пи комършъл", тъй като няма водопровод. Това обаче е незаконно, тъй като дружествата не са регистрирани ВиК оператори по Закона за водите, а и водата не се пречиства. Никой обаче явно не е обръщал внимание на проблема с години.

Села на ръба на нервна криза

В началото на февруари язовир "Дяково" има полезен обем близо 4.6 млн. куб.м от общо 35.4. За сравнение - през февруари 2019 г. наличният полезен обем е бил 7.416 млн. куб.м. Поради понижения обаем още в края на януари екоминистърът Емил Димитров е одобрил 10 хил. куб.м за "ВиК Дупница" и 35 хил. куб.м за "Кюстендилска вода", като водата за индустрията от язовира е била спряна. За ТЕЦ "Бобов дол" и фирмата "Ай Ви Пи комършъл" щяло да започне подаване на вода за питейно-битови нужди, след като инсталират водомери.

На 10 февруари обаче министърът все пак е отпуснал вода от язовир "Дяково" за двете предприятия. Става въпрос за 1170 куб.м за ТЕЦ "Бобов дол" и близо 600 куб.м за "Ай Ви Пи комършъл". От документа става ясно, че през водопреносната мрежа на предприятията се снабдяват селата Палатово и Баланово, но това е незаконно, тъй като фирмите не са регистриран ВиК оператор.

Още през август 2009 г. е взето решение двете села да се снабдяват от "ВиК Дупница", което е трябвало да изгради автономна връзка до двете села. Такава обаче няма и не се знае кога ще бъде изградена. МОСВ уточнява, че с писмо от 5 февруари 2020 г. са уведомени всички компетентни институции за необходимостта от осигуряване на питейно-битово водоснабдяване на населените места, които "до този момент са използвали води нерегламентирано и са захранвани от промишлените предприятия".

След като бъде изграден довеждащ водопровод, на ВиК - Дупница трябва да се разрешат допълнително 2328 куб.м, твърди МОСВ.

Според публикации в медиите почти всяка година жителите на Баланово се оплакват от замърсена вода или изобщо нямат такава. През 2016 г. например БНР съобщава, че жителите на селото са сигнализирали, че ТЕЦ "Бобов дол" замърсява водата им.

"В село Баланово този проблем съществува от две-три години. Има повишени нива на калций, сулфат и обща твърдост, като всички институции са запознати с този проблем, т.е. търсим в момента алтернативно захранване, тъй като качеството на този водоизточник няма да се подобри. Постоянно се взимат проби от там и нивата са почти едни и същи, така че най- вероятно ще минем към нов водоизточник, като в момента водим разговори и с Басейнова дирекция и "Напоителни системи" за намиране на алтернативно захранване за селото", казва Илия Илиев от "ВиК Дупница" пред "Фокус" през май 2018 г. Към февруари 2020 г. обаче проблемът очевидно не е решен.

Кой е взел от язовирите

През януари две предприятия - "Стомана индъстри" и "Топлофикация - Перник", са ползвали съответно 650 куб.м и 74 куб.м вода от язовир "Студена". Неофициално източници на "Капитал" коментираха, че това са минимални количества на фона на хилядите кубици вода, която дружествата ползват по принцип и вероятно става дума за незавъртян докрай кран. Освен това предприятията не могат сами да си пуснат водата, а това трябва да направи "ВиК Перник".

За язовир "Дяково" Басейновата дирекция е констатирала повече използвала вода през януари от "ТЕЦ - Бобов дол", за което е съставен и връчен акт за установяване на административно нарушение.

Установено е още, че на 3 декември 2019 г. "Аква пауър груп" е ползвала вода за производство на електроенергия чрез ВЕЦ "Дяково" въпреки ограничението да не работи в енергиен режим, за което ще бъде санкционирана. За ползване на вода от фирма "Делектра" през януари 2020 г. чрез ВЕЦ "Мало село" също ще бъде съставен акт.

"Автомагистрали -Хемус" също са ползвали вода от "Дяково" без необходимото за това основание по Закона за водите. От МОСВ съобщават, че на дружеството ще се състави акт.

Съвместна проверка на БДЗБР и "Напоителни системи" показа, че има 29 нерегламентирани отклонения, чрез които се е ползвала вода от главния тръбопровод, отвеждащ води до "Дяково". До момента 25 от отклоненията вече са запечатани, до края на седмицата предстои запечатването и на останалите четири. Две от отклоненията са в село Червен брег, две - в с. Блатино, едно - в с. Самораново. Двадесет са установените и запечатани отклонения в село Яхиново. Установените отклонения са към частни къщи, ветеринарна клиника, тенис кортове, пунктове за вторични суровини, автокъщи в зона "Пиперево" и "Хидрострой Рилци", където водоподаването на води за промишлени нужди е преустановено.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tbs59625460 avatar :-?
    HTA Ltd.

    Хм, не вярвам, изобщо не вярвам да е имало нерегламентирани отклонения на вода. Чак да седиш и да се чудиш тия хора, работещи във ВиК сектора за чий са там? За какво си получават заплатите? Никой нищо не е съблюдавал, извършвал, ремонтирал и т.н. дейности, за които се получават заплати. Е, калкулирали са някакви кубици на хората (за нискокачествена/мръсна вода), а индустрията както се вижда не плаща нищо за потребената вода. И после ще ревем, че имало водна криза. Не, не е само водна, управленска криза имаме на всички нива, за голямо съжаление и това ще продължава дотогава, докато всички ние като потребители си мълчим и нехаем...

    Нередност?
Нов коментар