Камелия Минева: Целта ни е зеленото финансиране да стане над 20% от общия портфейл на ПроКредит Банк

Членът на управителния съвет и изпълнителен директор на банката за устойчивите политики и енергийната ефективност

Камелия Минева: Целта ни е зеленото финансиране да стане над 20% от общия портфейл на ПроКредит Банк
Камелия Минева: Целта ни е зеленото финансиране да стане над 20% от общия портфейл на ПроКредит Банк
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Централното управление на "ПроКредит Банк България" в София стана първата сграда в Европа със сертификат за нулеви емисии EDGE Zero Carbon.

Как се промени ефективността на ресурсите и какво беше постигнато съссертификата за нулеви емисии EDGE Zero Carbon?

- Този сертификат е финален от един цялостен процес, който бе започнат от нас и чрез който постепенно подобрихме ефективността на използваните ресурси.

В първия етап от 2019 г. успяхме да постигнем 20% по-ниско потребление на вода, енергия и на вложените материали в сградата, сравнено с подобни сгради на българския пазар. За това помогна и самият дизайн на централния ни офис в София, където дневната светлина се използва максимално. При втория етап вече трябваше да постигнем по-сериозно спестяване на ресурсите като енергия. В тези рамки трябваше да постигнем с 50% по-малко електроенергия и с близо 40% по-малко използване на вода.

Започнахме да подменяме част от оборудването - сменихме LED осветлението, сложихме аератори на чешмите в сградата, подобрихме интегрираната система, която имаме, за умно отопление и климатизация. Финален и може би най-предизвикателен беше третият етап, когато сградата стана 100% въглеродно неутрална. Постигнахме това чрез изграждането на фотоволтаична инсталация на покрива. Чрез нея имаме собствено производство на електроенергия, която консумираме, а останалото количество, което се налага да закупуваме, е само и единствено зелена енергия.

В обобщение - горди сме, че успяхме да сме първата сграда в Европа с този сертификат Zero Carbon на EDGE. За да бъде получен такъв, сградата трябва да намали консумацията на вода и вложените материали с поне 20%, както и да има енергоспестявания на място от поне 40%. Освен това 100% от използваната енергия трябва да бъде генерирана от възобновяеми източници или въглеродни компенсации.

Как тази зелена политика на ПроКредит Банк се отразява на останалите ви офиси в страната?

- Нашите усилия не спират тук и в никакъв случай сертификатът не е самоцел. Предприемаме много други мерки, които не се ограничават единствено до централата ни в София. Имаме клонова мрежа в цялата страна, където също последните две години успяхме да намалим с 20% използваната електроенергия на човек, изхвърляме отпадъците разделно, дигитализираме много от процесите, така че вече използваме 65% по-малко хартия, отколкото преди пет години. В резултат - няма ги големите хартиени досиета. Отделно от това мебелите ни са от рециклирана дървесина, а около 50% от автопарка ни е от електрически и хибридни автомобили. Ефектът е, че така постигнахме комфортно работно място за нашите колеги, а в същото време това е удобно и за нашите клиенти.

Как ще продължите да развивате зелените политики?

- Със сигурност искаме да продължим с това, което правим в момента по отношение на опазването на околната среда, и да даваме своя личен пример. Най-важното е да продължим да коментираме темите, свързани с енергийната ефективност и оптималното използване на ресурсите. Като банка ние можем да въздействаме чрез проектите, които финансираме. Това е най-големият ефект - когато насърчаваме и подкрепяме инвестиции на нашите клиенти, които въвеждат такива енергийно ефективни решения.

Целта ни е зеленото финансиране да стане 20% от общия портфейл на ПроКредит Банк. В края на м.г. ние постигнахме близо 18% от общия ни портфейл да е зелен, което означава, че в рамките на годината отпуснахме над 100 млн. евро за подобни инвестиции. Това е близо два пъти повече, отколкото две години по-рано.

Това са инвестиции в машини, в подобрен сграден фонд, в управление на отпадъци, електромобили, фотоволтаици и биоземеделие. Искаме да продължим в тази посока, но за целта трябва да имаме и добре подготвени служители, които могат да дискутират тези теми с клиентите ни. Ние имаме специален зелен отдел в централата, който следи за изпълнението на нашите цели. В него работят и колеги, които могат да оценяват подобни инвестиции, направени от клиентите ни, както и да обменят знания и опит с тях.

Има ли интерес към зелените продукти и какъв е профилът на хората, които най-често се интересуват от тях?

- Не бих казала, че има точен профил на хората или фирмите. Да мислиш зелено означава да си отговорен и да мислиш дългосрочно. Фирмите, които правят подобни инвестиции, са от всички браншове - от производството и търговията, през земеделието до услугите и транспорта. Всички те осъзнават, че едно по-ефективно управление на ресурсите, например да имаш една по-добра енергоефективна машина или да подобриш сградния си фонд, всъщност не означава само да мислиш зелено. Това води и до намалени разходи да бизнеса, а оттам и до по-конкурентен краен продукт. Може да доведе и до оптимизиране на процесите, а тези икономически ползи не са за подценяване. Всичко това е както грижа за околната среда, така и оптимизиране на производствения процес, който води до по-ниски разходи и по-добра възвръщаемост.

Разчупва ли се мисленето по отношение на опазването на околната среда или хората са все още по-консервативно настроени?

- Сякаш има промяна и тя идва от това, че все повече хора, респективно фирми, започват да мислят дългосрочно и да се интересуват от възможностите за спестяване на енергия, вода или други ресурси. Това, което виждам от опита си в банката, е, че все повече от нашите клиенти търсят подобни решения независимо от това дали става въпрос за фирма, която иска да си направи ВЕИ инвестиция, или пък е физическо лице, което е решило да санира жилището си или да си купи електромобил. За интереса на клиентите говори и фактът, че почти всеки трети лев, който банката отпуска през тази година - за бизнеса или за гражданите, е със зелена насоченост.