🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Част от оперативните програми са сложени на пауза, по други ще има ускоряване

Срокове и публични събития се отлагат, а с 40 млн. лв. ще се подпомагат лекарите и общините заради кризата

Заради въведеното в страната извънредно положение редица европроекти ще бъдат спрени. Всички публични събития се отлагат, освен ако не могат да се проведат виртуално. А бенефициентите ще могат да кандидатстват за отлагане на сроковете по проектите си. Това съобщиха управляващите органи на повечето оперативни програми. Тази мярка ще забави и без това закъснялото усвояване на средства от оперативни програми. Например "Околна среда" е с договорен бюджет над 3.2 млрд. лв., но към днешна дата има едва 27% изплатени средства.

В същото време оперативните програми "Наука и образование за интелигентен растеж" и "Развитие на човешките ресурси" ще играят значима роля в настоящата ситуация в контекста на дистанционното образование на учениците и средства за лекарите.

Инструкциите

Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е управляващ орган по оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР), която е с договорен бюджет над 2.7 млрд. лв. Ведомството разрешава временно спиране на сроковете за изпълнение по проектите. За целта бенефициентите трябва да подадат мотивирано искане, подкрепено с доказателства, че не могат да изпълняват дейности по даден проект. "Докато са спрени проектите, не трябва да се изпълняват никакви дейности по тях, защото няма да се признаят разходите и ще останат за сметка на бенефициента", предупреждават от МРРБ. Срокът за кандидатстване с проекти за енергийна ефективност на обществени и жилищни сгради в 28-те малки общини, както и по мярката за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания, се удължава до 21 април, съобщават още от ведомството.

Подобна инструкция дава и екоминистерството, което е управляващ орган по оперативна програма "Околна среда", по която са водните проекти, както и тези за чистотата на въздуха, отпадъците и др.

Дейностите по оперативна програма "Добро управление" като конференции, обучения, семинари, форуми, кръгли маси, работни срещи и други публични събития, както и посещения в други държави могат да не се отменят, ако се проведат дистанционно - чрез излъчване на живо или видеоконференции.

Засега няма публична информация за промени по оперативна програма "Транспорт", по която се изпълняват големи жп проекти и магистрала "Струма".

На фокус - образование и социални дейности

По оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" пък се отпускат допълнителни суми за справяне с настоящото извънредно положение. В рамките на операция "Защита на населението от заплахи за общественото здраве, причинени от пандемични кризи", здравното министерство ще получи допълнителни 20 млн. лв. Парите ще се използват за подбор и наемане на медицински и немедицински персонал, както и за допълнителни възнаграждения на заетите, включително и осигуровки, лични и колективни предпазни средства, необходими за превенция от заразяване с коронавируса. Транспорт на персонала между болничните заведения и до домовете на пациенти под карантина също е допустима дейност.

За "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" ще има още 20 млн. лв., като общините ще могат да наемат допълнителен персонал, който да пазарува за нуждаещите се. По операцията ще бъдат поети и разходите за транспорт на персонала от и до домовете на потребителите. Въпросният персонал ще бъде снабден с лични предпазни средства и дезинфекциращи препарати.

Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" ще продължи да действа, като се приспособява към дистанционното обучение.

Повече информация може да намерите на www.eufunds.bg.

Все още няма коментари
Нов коментар