🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Над 40 млн. лв. от еврофондовете отиват за респиратори и тестове

Регионалното министерство пренасочва неизползвани пари от оперативната програма "Региони в растеж" към Министерството на здравеопазването

Общо 40.4 млн. лв. по оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР) 2014 - 2020 ще се насочат към Министерство на здравеопазването. Това съобщи Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) днес. Средствата са недоговорен и спестен ресурс по други приоритетни оси.

С парите ще се закупуват респиратори за нуждите на лечебните заведения, които приемат пациенти с COVID-19, предпазни средства (защитни маски, облекла, очила, ръкавици, шлемове и дезинфектанти) и тестове за изследване на коронавирус.

Министърът на здравеопазването е определил апаратурата и консумативите, съобщават от МРРБ. Именно здравното министерство ще прави покупките, след като получите парите. Със закона за извънредното положение провеждането на обществени поръчки за такива цели бе отменено, така че процедурите се очаква да протекат бързо.

Решението за изменение на ОПРР 2014 - 2020 трябва да бъде гласувано и от Комитета за наблюдение на оперативната програма, като е разрешено това да стане на неприсъствено заседание. От регионалното министерство обясниха за "Капитал", че това ще се случи до 26 март.

Откъде са спестени парите

Част от сумата - 15 млн. лева, са спестени от Приоритетна ос 2 "Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони". Други 9.1 млн. лв. са от "Регионална социална инфраструктура", като 8.7 млн. лв. от тази сума представляват наличен ресурс в резултат на неподадени проектни предложения по процедура "Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца" и на официален отказ от подаване на проектни предложения от страна на общини - бенефициенти по процедура "Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания". Около 400 хил. лв. е сумата към момента по влезлите в сила решения по наложени финансови корекции по изпълнявани проекти.

Бюджетът за пътища също е намален с 15 млн. лв. и те се насочват за медицински цели. Последните 1.3 млн. лв. са от приоритетна ос "Регионална образователна инфраструктура".

Другите европейски източници на финансиране

По оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" се отпускат допълнителни суми за справяне с настоящото извънредно положение. В рамките на операция "Защита на населението от заплахи за общественото здраве, причинени от пандемични кризи", здравното министерство ще получи допълнителни 20 млн. лв. Парите ще се използват за подбор и наемане на медицински и немедицински персонал, както и за допълнителни възнаграждения на заетите, включително и осигуровки, лични и колективни предпазни средства, необходими за превенция от заразяване с коронавируса. Транспорт на персонала между болничните заведения и до домовете на пациенти под карантина също е допустима дейност.

Така засега общата предвидена сума за медицински цели в борба с коронавируса по оперативни програми вече минава 60 млн. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар