🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И продължението на "Турски поток" през България се бави заради COVID-19

Проблемът е в нарушените производствени срокове, затруднените дотавки на материали и осигуряването на квалифицирани кадри

Инспекциите на газопровода засега не водят до по-бързо строителство
Инспекциите на газопровода засега не водят до по-бързо строителство
Инспекциите на газопровода засега не водят до по-бързо строителство
Инспекциите на газопровода засега не водят до по-бързо строителство

Дейности по строителството на отсечката на "Турски поток" през България се бавят заради ограниченията, породени от COVID-19. Спазването на мерките затруднява осигуряването на квалифицирани кадри и спазването на производствени срокове, както и тези за доставка на материали, което възпрепятства процесите и строително-монтажните работи на обекта. Това съобщиха от Министерството на енергетиката за "Капитал".

Срокът, в който България ще приключи изграждането на газопровода, не е ясен. Първоначалните заявки на "Булгартрансгаз" бяха, че това ще стане до края на май.

Това е вторият голям енергиен проект, който е засегнат от кризата. България вече официално е уведомила "Росатом", че ще забави търга за стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене" с месец и половина заради невъзможността да се осигури физически достъп до документацията.

В изчакване

Ситуацията с "Турски поток" е малко по-различна. "Всекидневните проверки за здраве и безопасност, провеждането на инструктажи и прегледи на работниците на площадките ограничава и разполагаемото време за работа в рамките на деня", казват от енергийното министерство.

За поставянето под карантина на чужденците пък говори преди десетина дни и премиерът Бойко Борисов. "По 14 дни стоят, без да работят бригадите, под карантина, сметнете това какво забавяне е", каза Борисов, който инспектира трасето преди Великден.

Какво е доставено

Към момента във временните строителни бази са пренесени общо 23 430 броя тръби, или 286.55 км. На пристанище "Бургас" има доставени още 6914 броя тръби, или 84.42 км, които всекидневно се транспортират към временните бази. От енергийното министерство обаче не уточняват колко точно са заверените тръби и какъв участък е подготвен за поставянето им.

Участъкът на "Турски поток" през България се изгражда от саудитския консорциум "Аркад" срещу 2.15 млрд. лв. и лихва за отсроченото плащане от страна на "Булгартрансгаз". Трасето на "Турски поток" е с обща дължина 474 км, но сега се строи само участък от 305 километра, който трябва да позволи преноса на газ към Сърбия в комбинация с част от съществуващата национална мрежа.

За това е необходимо да бъдат изградени и три технологични връзки за свързване на газопровода с мрежата на "Булгартрансгаз". А цялостната реализацията на проекта са нужни и две компресорни станции - при Расово и Нова Провадия, за повишаване налягането по трасето, които се изграждат от ГБС срещу 350 млн. лева.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamen_b avatar :-P
    plamen_b
    • + 1

    Този газопровод вече не е нужен дори на "Газпром". Цената на газа по хъбовете в Европа падна под вътрешната цена на газа в Русия...

    Нередност?
Нов коментар