Fitch ревизира перспективата за България от положителна на стабилна

Агенцията очаква страната да обяви емисия еврооблигации през май

Година след като подобри перспективата за България, международната рейтингова агенция Fitch ревизира оценката си обратно надолу от положителна на стабилна. Агенцията остави непроменен кредитния рейтинг на страната - ВВВ в чуждестранна и местна валута, като сериозни плюсове в очите на Fitch са излишъкът по текущата сметка през последните четири години, стабилната фискална политика и ниската задлъжнялост.

Влошаването на перспективата за България се дължи на ревизията на очакванията за българската икономика тази година - от 3.2% ръст до 5.1% спад заради негативния ефект от ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19 върху бизнес активността. "Въпреки че ситуацията вероятно ще се подобри през второто полугодие, прогнозите са подвластни на значителни рискове предвид развиващата се ситуация", пишат от Fitch, като залагат на 4.2% ръст на БВП в България през 2021 г.

Георги Ангелов от института "Отворено общество" отбелязва, че запазването на рейтинга на България в сегашната ситуация е важна разлика спрямо кризата от 2008 г., когато агенцията понижи оценката си от BBB на BBB- още преди страната да влезе в рецесия. "В сегашния случай Fitch отбелязва, че България има история на стабилна фискална политика, външните финанси са здрави с дълготрайни излишъци по текущата сметка, ниска външна задлъжнялост и големи валутни резерви", пише Ангелов.

Повече дълг

Експертите на Fitch обаче очакват влошаване на фискалната позиция в резултат на предприетите фискални стимули и икономическия спад в страната. Според сметките им бюджетният дефицит може да достигне 3.6% от БВП към края на 2020 г., докато оценката на Министерството на финансите е за 3%.

"Очаква се България да обяви издаване на еврооблигации през май, въпреки че в момента подробности няма", пишат от Fitch и залагат на общ обем емитиран чужд дълг от 2 млрд. евро към края на годината плюс още 1 млрд. евро през 2021 г.

Така правителственият дълг нараства с 8.1 процентни пункта до 28.5% от БВП тази година по сметките на Fitch, което остава под медианата от 50% в сходни икономики от региона.

ERM II все още е на масата

Според рейтинговата агенция процесът по едновременното влизане на България в ERM II и Банковия съюз не е отменен, макар че вероятно няма да се случи до края на април, каквито бяха заявките. "Fitch смята, че България е малко вероятно да изпълни крайния срок за края на април за завършване на увеличението на капиталовия буфер на ПИБ", пишат експертите, но добавят, че евентуално забавяне надали ще застраши процеса.

"По-положително е, че правителството, изглежда, по-решително подкрепя процеса на присъединяване към еврото в сравнение с по-рано тази година, когато премиерът Бойко Борисов изрази готовност да забави процеса заради общественото мнение", пишат от Fitch. Един от рисковете е, че присъединяването на България може да не е приоритет за европейските институции предвид пандемията, но, ако усилията се възобновят, Fitch потвърждава готовността си да повиши кредитния рейтинг на страната с една стъпка при присъединяването към ERM II и с още една при приемането на еврото.

Все още няма коментари
Нов коментар