🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

S&P запази BBB рейтинга на България, но понижи перспективата на стабилна

Агенцията очаква БВП да спадне с 6.5% за 2020 г., а бюджетният дефицит да достигне 4%

Според анализаторите на S&P евентуалното влизане на България в ERM II ще доведе до институционално укрепване, но няма да произведе покачване на рейтинга
Според анализаторите на S&P евентуалното влизане на България в ERM II ще доведе до институционално укрепване, но няма да произведе покачване на рейтинга
Според анализаторите на S&P евентуалното влизане на България в ERM II ще доведе до институционално укрепване, но няма да произведе покачване на рейтинга    ©  Цветелина Белутова
Според анализаторите на S&P евентуалното влизане на България в ERM II ще доведе до институционално укрепване, но няма да произведе покачване на рейтинга    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Коронавирусът и кризата, предизвикана от ограниченията, свързани с него, не доведоха до понижаване на кредитния рейтинг на България от Standard & Poor's. Агенцията запазва нивото BBB, като понижава перспективата от положителна на стабилна. Накратко оценката е, че COVID-19 ще тласне икономиката към рецесия през 2020 г., но стабилната фискална и външна позиция на страната ще й позволи да абсорбира шока и да се върне към растеж през 2021 г. Засилените макроикономически рискове заради кризата обаче намаляват вероятността за покачване на рейтинга в скоро време.

Шок и възстановяване

Анализаторите на S&P чертаят по-скоро оптимистична картина на бързо възстановяване на българската икономика. Като плюсове на страната те изтъкват влизането й в кризата със стабилен платежен баланс и нисък държавен дълг след излишъци в последните години. А също така и уверените крачки към ERM II и банковия съюз. Рейтинговата агенция очаква мерките на българското правителство да останат доста умерени заради режима на валутен борд, който предполага запазване на фискалната дисциплина. Като минус се отчита липсата на гъвкавост при паричната политика, въпреки че се изтъква, че бордът е играл стабилизираща функция през годините.

Прогнозата е, че икономиката ще се свие тази година с 6.5%, а следващата ще се възстанови частично с 5.9% растеж. Двигател се очаква да е събуждането на потреблението към края на 2020 г., а възстановяване на износа се очаква през 2021 г., но той ще остане потиснат спрямо предкризисните години. За тази година предвиждането е експортът да се свие с 14%, а текущата сметка да остане на излишък.

Инфлацията се очаква да спадне до 0.5% тази година заради ниските цени на петрола, а после да се върне на нива около 2%. За 2020 г. се предвижда 4% бюджетен дефицит, който през 2021 г. да се свие до 1.6% и след това страната да се върне към излишъци. Съответно покачването на дълга също се очаква да е временно, като се изтъква фискалната консервативност на България през годините.

Безработицата се очаква да се покачи до около 9%, но през 2021 г. да се върне около 6% и в следващите години да продължи леко да пада. Според S&P въпреки покачването на номиналните заплати в последните години конкурентността не е пострадала и страната е добре позиционирана за експортен ръст, когато търговските й партньори се съвземат от кризата. Ограниченията от влошената демография и неизвършени структурни реформи остават.

Напредъкът към ERM II се приема за стъпка към институционално укрепване. Договорената суап линия с ЕЦБ се тълкува като знак, че почти всички условия са изпълнени. Според анализаторите това ще е и една от политическите котви, които ще помагат на сегашното управление да изкара целия си мандат до 2021 г., освен ако няма значими шокове. Целевият срок за влизане в "чакалнята на еврозоната" обаче може да бъде и негативно повлиян от външнополитически фактори.

Какво може да повлияе

Стабилната перспектива по рейтинга означава малка вероятност за промяна и нагоре, и надолу. Все пак от S&P посочват, че понижение може да има, ако противно на очакванията на анализаторите платежният баланс се окаже под натиск. Друга потенциална причина може да е, ако мерките на правителството срещу пандемията трайно влошат макроикономическите или фискалните показатели на страната.

Покачване на рейтинга може да има, ако икономиката се върне към предишната си възходяща траектория, без да натрупа макроикономически дисбаланси. А също и ако външното и представяне надхвърли чувствително текущите очаквания. При предишната ревизия на рейтинга миналата година като двигател за покачване бяха посочени и продължаващите структурно и институционално укрепване, например по пътя към еврото. Сега обаче с настъпилата криза явно текущите показатели натежават и влизането в ERM II едва ли само по себе си ще произведе по-висока оценка от S&P. Още през април и Fitch ревизира перспективата пред страната от положителна на стабилна.

Все още няма коментари
Нов коментар