Бизнес нагласите в България се сриват до 20-годишен минимум през април

Оценките за текущото и бъдещото състояние на фирмите в услугите и търговията на дребно са на историческо дъно

Едва 8.9% от компаниите в услугите са без затруднения през април при около 20% през предходни месеци
Едва 8.9% от компаниите в услугите са без затруднения през април при около 20% през предходни месеци
Едва 8.9% от компаниите в услугите са без затруднения през април при около 20% през предходни месеци    ©  Юлия Лазарова
Едва 8.9% от компаниите в услугите са без затруднения през април при около 20% през предходни месеци    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Индикаторът за общия бизнес климат в България пада под нулата до -17.7 пункта през април, което е най-ниското ниво, отчетено от февруари 1997 г., показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Това означава, че негативните оценки на мениджъри за сегашното и бъдещото състояние на фирмите са повече от положителните и неутралните през първия пълен месец на наложеното извънредно положение в страната. За справка, нивото на индикатора беше 24 пункта през март, а резултатите се събират през първите две седмици на всеки месец.

Влошаване на оценките и нагласите на бизнеса са видими във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, услуги и търговия на дребно, където индексът достига историческо дъно. Причината - очакванията за икономически спад и ограничителните мерки върху бизнеса и потребителите срещу разпространението на COVID-19 в страната и Европа. Увеличават се очакванията за спад на продажните цени и съкращения на персонала.

Индикаторите, макар и първични, дават представа за цялостната икономическа активност в България през първото полугодие. Съдейки по липсата на значителни промени през март, може да се очаква, че през първото тримесечие икономиката ще е относително слабо засегната от коронакризата. Ако обаче негативните оценки, които са видими през април, се задържат, ефектът от ограничителните мерки през второто тримесечие вероятно ще е значително по-драматичен.

Код червено

Оценката за бизнес климата в промишлеността пада от 21.6 пункта през март до -10.2 през април, най-ниското ниво от февруари 1997 г. Понижението се дължи на срив в поръчките от чужбина и страната, влошени очаквания за производствената активност през следващото полугодие и слабо текущо състояние на фирмите. Увеличават се тези мениджъри, които планират да съкращават служители - очакванията за движението на персонала през следващите три месеца пада от -5.3 пункта през март до -25 пункта през април. Продажните цени също тръгват в посока надолу (виж карето). Близо една трета от мениджърите посочват, че недостатъчното търсене от чужбина затруднява дейността на предприятието им.

Подобна е ситуацията и в строителството, където секторът отчита най-лошия си месец от септември 2000 г. - показателят за общата бизнес среда пада до -13.4 пункта през април. Значително увеличение е видимо при броя клиенти на строителните фирми със закъснели плащания (от 9.3 пункта през март до 25.3), в резултат на което се повишава и делът на компаниите, които изпитват финансови затруднения - с почти 5 процентни пункта до 20.1% от анкетираните.

Особено тежка е ситуацията в търговията на дребно през април - индикаторът за бизнес активност пада до историческо дъно от -17.6 пункта. За сравнение, през февруари 1997 г. нивото беше -15.5 пункта. Оценките за настоящото бизнес състояние на фирмите се влошават значително, но балансът между негативни и положителни мнения се запазва близо нулата (-5.4 пункта). Делът на фирмите, които изпитват финансови затруднения, нараства, но слабо - с 3 пункта до 12.2% от анкетираните. От друга страна, очакванията за поръчки и продажби през следващите три месеца падат под -35 пункта.

В сектор услуги обаче като цяло негативните оценки както за настоящо бизнес състояние, така и за бъдещо търсене превишават положителните с над 30%. Недостатъчно търсене е проблем за всяка четвърта фирма, но несигурната икономическа среда води по отношение на факторите, затрудняващи дейността (посочена от 57% от анкетираните). Едва 8.9% от компаниите посочват, че не изпитват трудности при около 20% през предходни месеци.

Дефлация в индустрията

Цените в промишлеността намаляват с 1.5% на годишна база през март, показва националната статистика. Това са първите данни за дефлация в сектора от 2016 г. Докато в добивната промишленост инфлацията се запазва, макар и слаба (0.2%), в преработващата индустрия цените на промишлената продукция намаляват с 3.7% на годишна база. Дефлация е видима в производството на дървен материал, стоки от хартия, химични продукти, пластмаси, основни метали (вероятно медни изделия) и машини със специално предназначение. Производството на газ, електро- и топлоенергия е с 5.3% по-скъпо спрямо март 2019 г. Цените в промишлеността се приемат за ранен индикатор на потребителската инфлация, поради което може да се очаква, че нейният растеж също ще се забави.
Все още няма коментари
Нов коментар