Правителството и щабът: Разрешава се спорт и заведения на открито, но не и детски градини

В новата порция отслабване на мерките се планира и премахване на пунктовете на областните градове на Гергьовден

Премиерът Бойко Борисов и председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски се появиха пред медиите днес след критиките срещу изненадващото премахване на традиционните брифинги в събота
Премиерът Бойко Борисов и председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски се появиха пред медиите днес след критиките срещу изненадващото премахване на традиционните брифинги в събота
Премиерът Бойко Борисов и председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски се появиха пред медиите днес след критиките срещу изненадващото премахване на традиционните брифинги в събота    ©  Правителствена пресслужба
Премиерът Бойко Борисов и председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски се появиха пред медиите днес след критиките срещу изненадващото премахване на традиционните брифинги в събота    ©  Правителствена пресслужба

След парковете и планините втора група дейности се разрешават. Сред тях е спортът - тенис, бягане на открито, плувни басейни, както и някои заведения, а в хоризонт от дни ще бъдат премахнати и пропускателните пунктове около областните градове. Всички дейности обаче трябва да се организират при гарантирана дистанция и предпазни мерки. Това обявиха премиерът и представителите на щаба за противодействие на пандемията.

Днес здравният министър издаде заповед (вижте я в прикачения файл). Ето накратко обявените промени от 4 май:

  • Заведенията на открито и терасите им. До 5 май ще бъдат описани ясни правила за дистанция и хигиенни мерки от РЗИ и агенцията по храните, които ще извършват и проверки. В заповедта е описано, че могат да работят ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници на открито (градини, тераси и др.). Масите трябва да са на разстояние 2.5 метра, за максимум 4 човека или семейство. Работата е разрешена от 6 май.
  • Индивидуален спорт на открито - тенис на корт, лека атлетика, колоездене, плуване в открити и закрити плувни басейни (не и в СПА хотели). И при тях ще има регламент за санитарни мерки и допуск в съблекални. Разстоянието между спортуващите трябва да е 2.5 м. При басейните ще се мери температурата на посетителите, има поставен минимум на хлора във водата и предписания за дезинфекция в съблекалните на всеки час. Шезлонгите трябва да са на 4 метра един от друг.
  • Отпадане на пропускателните пунктове, като тук срокът е сряда. Вече ще се заграждат по-тесни зони като махали, улици и др.
  • Матури ще има за завършващите.
  • Транзитните тирове и автобуси няма да попълват декларациите, изисквани сега при влизане в страната.
  • Ще се подновят шофьорските курсове.

Засега не е постигнато съгласие за яслите и детските градини. Както и за отварянето на къщите за гости и хотелите, като темата ще бъде обсъдена с коалиционния партньор на ГЕРБ във вторник, съобщи Борисов.

Утре управляващите ще са готови с проект на закон или промени към съществуващи закони, които да осигурят запазването на здравните и финансовите мерки след отпадане на извънредното положение от 13 май.

Статията е допълнена в 16:45 при излизането на заповедта

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    voe1538569279581828 avatar :-|
    @Zh.
    • - 3
    • + 4

    За какво изобщо имаше инзвънредно положение, след като нито масово хората го спазваха, нито пък политиците си държаха на думата до край ....

    Половинчати и набързо скалъпени мерки, отново.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4

    "...Утре управляващите ще са готови с проект на закон или промени към съществуващи закони..."

    Това ИЛИ е доста смущаващо.
    Гербаджиите продължават се отнасят към законотворчеството както козата към черните топченца, които изпуска, щом не схващат разликата между отделен закон и обикнатите им вмъквания в преходните и заключителни разпоредби на първия попаднал им под ръка закон.

    Според чл. 24 от Закона за управление при кризи кризата се управлява от Национален център за управление при кризи към изпълнителната власт, която носи политическа отговорност, а не от набран по приятелства щаб от Ачо, Тошо и генерала.

    Държавата - това са законите. Ако властта не се съобразява с правилата, с какви очи кара всички нас да ги спазваме?!

    Нередност?
Нов коментар