🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шест фирми искат да строят газопровод до Свищов за 15.8 млн. лв.

Проектът ще осигури възможност за промишлено и битово газифициране, като се очаква да бъде завършен за малко повече от година

Ако строителството на газопроводите не започне до края на тази година, България ще загуби безвъзмездното финансиране за тях.
Ако строителството на газопроводите не започне до края на тази година, България ще загуби безвъзмездното финансиране за тях.
Ако строителството на газопроводите не започне до края на тази година, България ще загуби безвъзмездното финансиране за тях.    ©  Юлия Лазарова
Ако строителството на газопроводите не започне до края на тази година, България ще загуби безвъзмездното финансиране за тях.    ©  Юлия Лазарова

Шест кандидата са подали оферти за изграждане на газопровода до Свищов, който държавната "Булгартрансгаз" обяви в средата на февруари, че иска да направи. Прогнозната стойност на проекта е 15.8 млн. лв. без ДДС. В сумата обаче не са включени разходите за основните материали и оборудване. Те ще бъдат осигурени чрез отделна обществена поръчка срещу още 7.1 млн. лева.

Заедно с новите разклонения до Панагюрище - Пирдоп и Разлог проектът до Свищов се съфинансира от Международен фонд "Козлодуй". Връзката ще осигури възможност както за промишлено, така и за битово газифициране на региона.

Газовото разклонение до Свищов е с дължина 42 км и трябва да бъде построено в рамките на 400 дни според условията на търга.

Оферти

От протокола на тръжната комисия става ясно, че в процедурата са участвали общо шест компании и обединения, като в четири от тях има чуждестранно участие. От почти всички кандидати са поискани допълнителни документи за доказване, че покриват изискванията. Класиране ще има, след като бъдат отворени и ценовите оферти на допуснатите участници, като цената има 55% тежест в крайната оценка.

Първата оферта е подадена от обединението "ЕГ Свищов", в което водещ участник е италианската Eurotecnoimpianti, а минимален дял има "Газенерго 2001". Италиански участник - S.A.L.P, има и в обединението "Евротрансгаз" С.М., но водеща в него е компанията "Монолит София". Третият кандидат е обединението "Нова газ", в която равни дялове държат "Атоменергоремонт" на Христо Ковачки и македонската "Рапид билд". Руската "Промнефтегазинжиниринг" пък държи половината от обединението "Газопровод Свищов 2020", в която други участници са "Грома холд" (бившата "Агромах") и свързаната с нея "Европейски пътища".

Останалите два участника са изцяло български. Единият е софийската компания "Европроект билдинг" на Йоана Литовска, която е създадена през 2015 г. с 2 лв. капитал. Другият е обединението "Преносен газопровод - Свищов", в което участват свързаните "Главболгарстрой" и "Главболгарстрой интернешънал".

Другите газови проекти

В отделна процедура "Булгартрансгаз" търси фирма за изграждане на газопровод до Панагюрище и Пирдоп, който е с прогнозна стойност 24.7 млн. лв. Доставката на основните материали и оборудване, която пак се възлага с отделна поръчка, е оценена на 12.9 млн. лв. Крайният срок за подаване на оферти за строителството на този газопровод беше 14 април, но комисията още не е обявила кандидатите.

Третият подобен търг, който също ще бъде финансиран със средства от фонд "Козлодуй", е за строителството на газопровода до Разлог. Той обаче все още не е обявен.

Договорът за безвъзмездно финансиране от фонда беше подписан още през 2014 г., като проектите трябваше да приключат през 2016 г., но стартът им беше отложен заради процедурни спънки. Според последната договорка строителството на проектите трябва да започне до края на тази година. В противен случай страната ще загуби грантовото финансиране.

Все още няма коментари
Нов коментар