НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Производството на авточасти се срива със 74% през април

В индустрията ръст на оборота има единствено в секторите цигари и лекарства, показват данни на НСИ

Април е пореден месец на минус за местната индустрия.
Април е пореден месец на минус за местната индустрия.
Април е пореден месец на минус за местната индустрия.    ©  Цветелина Белутова
Април е пореден месец на минус за местната индустрия.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производството на автомобилни компоненти се срива със 74% на годишна база през април при -19.6% през март. Понижението не е изненада предвид тясната връзка на сектора със Западна Европа, където големите заводи в автомобилния сектор затвориха врати заради разпространението на COVID-19. В унисон с активността намалява и оборотът в бранша - с малко над 77% спрямо април 2019 г., показват данните на националната статистика.

Това е пореден месец на минус за местната индустрия. Промишленото производство намалява с 15.7% на годишна база през април. Подобни тенденции са видими и в строителството, където понижението е с 15%, и в търговията на дребно, където оборотът пада с 20% в сравнение със същия период на 2019 г.

Най-лошият месец

Безспорно април е най-тежкият месец от началото на корона кризата за България и Европа, тъй като е единственият напълно обхванат от ограничителните мерки. В резултат активността в индустрията намалява с 15.7% на годишна база през април. Добивната промишленост отчита повишение от 9.3% от въглищата и металните руди, но не е достатъчно, за да компенсира спада в преработващата промишленост - с 18.5% спрямо април 2019 г.

Най-значително е понижението в производството на авточасти, но значителен минус има и в "Производство, некласифицирано другаде" (където може да влизат оръжията) - с 45.4%, както и в секторите, зависими от пазарите на Западна Европа, като машини и оборудване (-37.6%), метални изделия (-12%), стоки от каучук и пластмаси като спирачни маркучи (-19.4%). Производството на храни остана относително невредимо от кризата през март, но през април регистрира спад с 6.4% на годишна база.

Ръст през месеца отчитат единствено производството на велосипеди (с 2.6%) и лекарства (с 19.3%), а при цигарите производството е по-ниско с 9.6%, но пък оборотът нараства с 25%.

Производството на електричество, топлоенергия и газ също е на минус от 10.9% спрямо април 2019 г. В строителството пък активността намалява с 15%, като по-сериозни са последствията за жилищните сгради - спад от 17.3% на годишна база при -11.7% в строителството на инфраструктура.

Финансовата ситуация на фирмите в търговията на дребно също се влошава. Ако през март понижението на оборота в сектора беше 14.6% на годишна база, сега спадът е с 20%. Приходите от продажби на облекла и обувки намаляват със 72%, а в търговията с горива - с над 40%.

В разбивката на НСИ има ръст единствено на оборота от онлайн продажби - с 11.7% нагоре спрямо април 2019 г.