🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кризата в българската промишленост се задълбочава през май

Производството намалява с 16% на годишна база, а оборотът - с малко над 25%

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки облекчаването на голяма част от ограничителните мерки през май кризата в българската промишленост се задълбочава, съдейки по първоначалните показатели на националната статистика. Промишленото производство намалява с 16.1% на годишна база спрямо спад от 15.9% през април. Относително добра новина е, че на месечна база понижението в сектора е едва 0.1%, а производството в преработващата промишленост дори отчита лек ръст от 1.1% спрямо април. Оборотът обаче продължава да намалява и на месечна, и на годишна база.

Подобни са тенденциите и в търговията, където обемът на продажбите през май остава непроменен спрямо април тази година. То обаче е с повече от 20% под миналогодишното. Строителната продукция пък отчита лек ръст на месечна база, но на годишна спадът е с 14%.

Сигнали за възстановяване, но много слаби

В данните на националната статистика могат да бъдат намерени както добри, така и лоши новини. От една страна, са месечните данни. Понижението от 0.1% в производството в промишлеността е малко, но пък е отгоре на отчетения през април спад от 11.7%. Производството на цигари намалява с над 18% през май спрямо април, на хартия с 3.4%, на електрически съоръжения с 2%, а на машини и оборудване - с 3.9%.

Същевременно някои браншове започват да изплуват. Така например на месечна база нараства активността в производството на облекла (с близо 19%), на стоки от метали (с 8%) и на авточасти (с цели 52%).

Нивата обаче остават много далеч от миналогодишните стойности. Като цяло приходите от продажби в промишлеността са с 25.7% под май 2019 г. В преработващата промишленост спадът е с 28.2% и почти всички браншове са на червено с изключение на производителите на лекарства (1.3% ръст на годишна база) и на велосипеди (с 10.1% ръст).

Оборотът в търговията на дребно остава непроменен спрямо април, а на годишна база е с 20.4% надолу при -19.9% месец по-рано. В същото време има и положителни сигнали. Така например търговията на дребно с облекла и обувки се изтласква от априлското си дъно и приходите от продажби нарастват със 75.5% на месечна база. Продажбите на електроника, битова техника и мебели също се увеличават. От друга страна, всички браншове остават значително под миналогодишните си приходи с изключение на онлайн търговията, където е видим ръст от 15% спрямо май 2019 г.

Строителството пък регистрира лек ръст от 0.3% през май спрямо април, а на годишна база активността е с 14.1% под нивото през същия период на миналата година.

Все още няма коментари
Нов коментар