Германската VolaPlast ще прави автокомпоненти край Кюстендил

Компанията ще инвестира 4 млн. евро в завод за пластмасови части, който трябва да е готов през февруари догодина

За изпълнител на проекта е избрана "Бараж груп"
За изпълнител на проекта е избрана "Бараж груп"
За изпълнител на проекта е избрана "Бараж груп"    ©  Сайт на
За изпълнител на проекта е избрана "Бараж груп"    ©  Сайт на
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Германската VolaPlast, която произвежда пластмасови компоненти основно за автомобилната индустрия, е избрала района на Кюстендил за първата си производствена база извън Германия. Компанията ще инвестира 4 млн. евро в проекта, който трябва да заработи през февруари догодина. Първоначално в предприятието ще работят 30 души, а дългосрочната перспектива е работниците да достигнат 100 - 120 души.

Проектът

В българския завод ще се произвеждат пластмасови компоненти за автомобилостроенето и ще се асемблират системи за измиване на автомобилни стъкла. "Клиенти са ни известни производители на оригинално оборудване, както и доставчици първо ниво за автомобилната индустрия", казаха от VolaPlast за "Капитал". От компанията добавиха още, че българският пазар също е доста интересен за тях, като целта им е освен да работят за автомобилната индустрия, да станат доставчик на пластмасови детайли и на местния пазар.

Предприятието ще се намира край село Лозно, област Кюстендил, и ще бъде разположено на парцел над 17 дка. Проектът включва производствена сграда с площ 4300 кв.м, складова база и административна постройка. За строител е избрана "Бараж груп".

Компанията

Германската компания регистрира местно дружество "ФолаПласт" през май миналата година. То е с капитал 30 хил. лв. и предмет на дейност производство на пластмасови продукти, дизайн, монтаж и продажба на цялостни системни модули за автомобилната и други индустрии. Първоначално се предвиждаше предприятието да заработи от средата на тази година, но заради кризата графикът се отложи. Все пак инвестицията не се провали, като сега се планира строителството да приключи през февруари 2021 г. и производството да започне веднага след това, уточниха от VolaPlanst.

Добра локация

Изборът на България и Кюстендил за инвестицията е резултат от внимателен процес на селекция с помощта на вътрешни и външни консултанти, казаха от VolaPlast. Сред факторите, натежали в полза на локацията, са били културната близост, логистичните възможности, достъпността и техническият потенциал. "Предимствата на Кюстендил са инфраструктурата и централното местоположение на паневропейския пътен коридор №8 в триъгълника на границите между България, Северна Македония и Сърбия. VolaPlast доставя продуктите си на клиенти по целия свят - в над 30 държави на 5 континента, а Кюстендил е идеалната локация за доставката на части навсякъде по света", коментираха от компанията. "Освен това градът има квалифицирани специалисти, които са много важно условие за производството на технически пластмасови компоненти и прецизната дейност по асемблиране", добавиха от дружеството.

Инвеститорът

VolaPlast е създадена преди близо 60 години в Германия като семейна компания. Производството й се намира в град Шпангенберг в провинция Хесен, където работят около 200 души. Компанията има собствен развоен екип от 14 души. Заводът в България на практика е втората й производствена мощност. Около 85% от продажбите на компанията са в автомобилния сектор, 10% са в сферата на медицинското оборудване, а останалото е за други индустрии. Компанията работи като доставчик първо и второ ниво. Сред клиентите й са компании като BMW, Opel, Merecedes-Benz, Yazaki, Miele и др.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар