🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Еврофутбол" може и да си върне лиценза

На първа инстанция съдът отмени решението на комисията по хазарта като незаконосъобразно

Васил Божков    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Административен съд София-град е отменил решението на Държавната комисия по хазарта, с което през март тя отне временно лиценза на "Еврофутбол" за залагания и онлайн игри. Това стана ясно от нов Facebook пост на укриващият се в Дубай и обвиняем контролиращ съсобственик на компанията Васил Божков. "С решението си съдът показа, че отнемането на лиценза на "Еврофутбол" е напълно незаконосъобразен акт и за пореден път изобличи методите за държавен грабеж", посочва Божков. Решението обаче не е окончателно и може да се обжалва пред ВАС в 14-дневен срок, като ако това се случи връщането на лиценза няма да се случи, докато няма окончателен, влязъл в сила акт.

Няколко часа след този негов пост стана ясно, че има нова акция на специализираната покуратура, свързана с Божков. "Специализираната прокуратура пак влезе в ролята си на наказателен отряд. Задържани са мои бивши служители. Сред тях е и 70-годишен адвокат". Причините отново са непознати за българските и европейски закони", написа Божков във Facebook.

За какво е спорът

Комисията по хазарта отне за срок от три месеца лиценза на "Еврофутбол" на 25 март. Оттам посочиха като основание за това действие наличието на просрочени публични вземания в големи размери (над 5 хил. лв.), които не са обезпечени. От решението на комисията стана ясно, че тя е издала на букмейкъра два акта за установяване на публично държавно вземане (АУПДВ) в размер на общо 328.9 млн. лв.(261.1 млн. лв. главница и близо 68 млн. лв. лихви). Те са били обжалвани, но съдът е оставил актовете в сила.

Актовете бяха издадени, след като стана ясно, че години наред хазартното дружество на Божков е плащало по-изгодна такса по Закона за хазарта - 20% върху дължимите такси и комисиони вместо 15% върху приходите от залози.

Решението на съда

Сега административният съд казва, че "решението (на ДКХ - бел. ред.) е взето при съществени на административнопроизводствените правила грешки и в противоречие с материалния закон".

Съдът посочва, че издаденият акт за установяване на публични държавни вземания в размер на 330 млн. лв. подлежи на предварително изпълнение, но не е влязъл в сила защото се оспорва в съда. "Следователно установени с невлязъл в сила АУПДВ просрочени публични задължения не могат да бъдат основание за временно отнемане на лиценз за организиране на хазартни игри", казва съдът. Той посочва още, че ДКХ е издала удостоверение за промяна на лиценза на "Еврофутбол" ден, след като е започнало производство за установяване на дължимите такси. И че ако е имало съмнения, че компанията е неизряден платец, комисията по хазарта е можела да удължи срока за произнасяне до приключване на производството за установяване на публично вземане. Вместо това тя е подновила лиценза и 50 дни след това го е отнела, при положение че въпросните публични вземания не са безспорно установени.

Според съда ДКХ няма правомощия да поиска обезпечение на публичното задължение, преди то да бъде установено.

Собственици на "Еврофутбол" са гръцката Intralot, която притежава 49% от компанията, и "Евросъдружие" (с 51%) в което партньори са Васил Божков, други обвинени заедно с него лица като Александър Тумпаров и Борис Бекяров, а доскоро дял имаха и братята Цветомир и Боян Найденови, по сигнал на които прокуратурата повдига обвиненията си срещу Божков.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yoh34669029 avatar :-P
    Соломон Рибентоп
    • - 1

    Майтап!

    Нередност?
  • 2
    mammita avatar :-|
    mammita

    Става все по-забавно, а лятото едва сега започва. Все повече назрява въпросът дали правителството ще изкара мандата или след влизането в чакалнята ще хвърли кърпата.

    Нередност?
Нов коментар