🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Трета голяма компания на Божков - "Еврофутбол", вече е без хазартен лиценз

Букмейкърът дължи близо 330 млн. лв. на държавата, има три месеца да предложи обезпечение за тях

След лотарийните компании на Васил Божков спира да работи и букмейкърската "Еврофутбол"
След лотарийните компании на Васил Божков спира да работи и букмейкърската "Еврофутбол"
След лотарийните компании на Васил Божков спира да работи и букмейкърската "Еврофутбол"    ©  Цветелина Белутова
След лотарийните компании на Васил Божков спира да работи и букмейкърската "Еврофутбол"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На свое заседание в сряда Държавната комисия по хазарта е взела решение да отнеме временно лиценза на "Еврофутбол" за залагания и за онлайн игри за срок от три месеца, съобщиха от регулатора. Оттам посочват като основание за това действие наличието на просрочени публични вземания в големи размери, които не са обезпечени.

От решението на комисията става ясно, че тя е издала на букмейкъра два акта за установяване на публично държавно вземане в размер на общо 328.9 млн. лв. (261.1 млн. лв. главница и близо 68 млн. лв. лихви). Те са били обжалвани, но съдът е оставил актовете в сила.

Така "Еврофутбол" се оказва поредната компания от хазартната империя на Васил Божков, която ще поеме по пътя към несъстоятелността. През февруари и март това се случи и с "Ню геймс" и "Евробет", чийто бизнес бе прекратен, тъй като със законови промени организирането на лотарийни игри беше превърнато в държавен монопол. За разлика от тях дейността на "Еврофутбол" не е незаконна, но държавата твърди, че и то, както и другите дружества на Божков години наред е плащало по-ниски такси на държавата.

През февруари компанията публикува в Търговския регистър финансов отчет за 2018 г. В него изрично е записано, че дружеството се "облага по реда на чл.30, ал.4 от ЗХ - такса в размер на 20% върху получените комисиони от хазартна дейност". Той се отнася единствено до онлайн залаганията, което означава, че въпреки мрежата си от пунктове за пред ДКХ "Еврофутбол" извършва единствено дейност през интернет и комисията в различни състави години наред е приемала това безкритично.

За предстоящото отнемане на лиценза се оплакаха от самата компания, която вижда в действията на държавата умишлено убийство на бизнеса й. В пространно прессъобщение тя обяви, че днес букмейкърските й пунктове няма да отворят, а изплащането на печалбите зависи от държавата.

Временно, но смъртоносно

Спрямо компанията е приложена мярка за временно отнемане лиценза за три месеца. Основанието е наличие на необезпечени публични задължения над 5 хил. лв. Срокът, в който "Еврофутбол" е трябвало да предложи обезпечение, е изтекъл на 21 февруари. Сега тече нов тримесечен срок. При положение че дружеството е със запорирани сметки и без дейност, не е ясно как то може да изпълни това условие.

Макар отнемането на лиценза да е временно, то реално "Еврофутбол" трудно би могло да продължи да работи под каквато и да е форма, още повече че дружеството е и със запорирани сметки. Сред основанията за окончателно отнемане на лиценза е и неотстраняване в срок "на обстоятелство, което е било основание за временно отнемане на лиценза".

В полза на някой

От самата "Еврофутбол" обясняват, че са използвали всички възможни мерки да се защитят по законен ред, но "управляващите използваха целия репресивен апарат на държавата срещу екипа ни и юристите, ангажирани по казуса".

"Срещу "Еврофутбол" се случваха и продължават да се случват системни незаконосъобразни действия от страна на Държавната комисия по хазарта и други институции, но за всичко това до този момент дружеството ни беше запазило пълно медийно мълчание, както ни бе "препоръчано" от представители на държавния апарат. Вече няма смисъл да си мълчим", пише още в съобщението на дружеството.

То изказва хипотеза, че атаките срещу него са част от план "българският бизнес по отношение на спортните залагания да бъде поднесен на тепсия на други хазартни оператори, предимно чуждестранни и онлайн".

В съобщението се изтъква още и че затварянето на "Еврофутбол" ще доведе до закриване на хиляди работни места, и то по време на кризата, породена от мерките срещу COVID-19. Според компанията и извънредното положение е използвано срещу нея, като е имало гласни и писмени закани и предписания от представители на институциите да затворят незабавно букмейкърските ни пунктове, докато същевременно тези на Българския спортен тотализатор продължават да работят. Много от пунктовете на букмейкъра обаче са и кафета, а след обявяване на извънредното положение на всички подобни обекти им беше наредено да затворят.

Затварянето на "Еврофутбол" може да има сериозно отражение и върху гръцката Intralot, която притежава 49% от компанията. Останалите 51% са притежание на "Евросъдружие", в което партньори са Васил Божков, други обвинени заедно с него лица като Александър Тумпаров и Борис Бекяров, а също и братята Боян и Цветомир Найденови, които в края на миналата година подадоха сигналите срещу Божков, от които започнаха разследванията срещу него.

* Текстът е допълнен в 15 часа на 25 март

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • + 8

    Интересно. А к'во правим, когато гръцкият инвеститор заведе дело (примерно арбитражно) срещу държавата? Горанов ли ще плаща масрафа, или поръчителят на занятието, КОЙто и да е той? Май по-скоро Горанов, т.е. пак ние. Честито.

    Нередност?
  • 2
    qvd50491823 avatar :-?
    Костадин Иванов
    • + 2

    Дори да не пипат "Еврофутбол", как ще работи, като няма футбол?

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    Случаят братя Найденови срещу Черепа поразително копира случая Лазов срещу Цветан Василев: единствени свидетели на Гешев, които изведнъж започват да стават много приказливи и да се сещат за много неща. А, и да осребряват спомените си.

    По ми е интересно няма ли Гешев да се огледа за някои чиновници, години наред "проспивали" декларациите с неверно съдържание, довели до неплащане на 260 млн?
    Ако наистина са с неверно съдържание, де, а не просто да са използвали някоя зееща порта в Закона за хазарта?

    Нередност?
  • 4
    chichka avatar :-|
    chichka
    • + 2

    От две седмици пунктовете на еврофутбол са празни..... удобна помощ от държавата за измъкване от всякакви задължения!

    Нередност?
  • 5
    uri26589456 avatar :-|
    Alexander Alexandrov
    • + 5

    Защо министър Горанов не е в затвора,той назначава комисия по хазарта,той назначава служител на НАП-ЛИЧНО!!!
    И Бенковски(Явор Колев от ГДБОП) също е в тази комисия за да обслужва Черепа.
    По доказана злоупотреба със служебно положение здраве му кажи!
    Главния Прокурор обаче тук не ОБВИНЯВА,има по-удобни на Власта жертви и колкото и да ни промиват мозъците по Нова телевизия НИЕ
    знаем истината и надявам се тя да възтържествува не късно!

    Нередност?
Нов коментар