🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българският износ рязко намалява с над 21% през май

Спадът е двуцифрен както към ЕС, така и към трети страни

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Продажбите на български стоки в чужбина намаляват с 21.4% до 3.74 млрд. лв. през май спрямо същия период на миналата година, показват предварителните данни на националната статистика. Спадът на износа е двуцифрен както към държавите - членки на ЕС, така и към трети страни. Голяма част от понижението се дължи на срив на продажбите на горива и на машини и части.

В унисон с износа намалява и вносът на чужди стоки в страната - през май сумата е 4.05 млрд. лв., докато година по-рано беше 5.65 млрд. лв.

Пазарите се свиват

Износът на България към държави извън ЕС през май е с 27.7% под нивата от същия месец на 2019 г. Над половината от понижението се дължи на срив на продажбите на горива - те намаляват с близо 80% до 67.6 млн. лв. през май на годишна база, като фактор е по-малкото изнесено количество тази година (с 44% надолу), но и по-ниската цена на петрола на международните пазари. Ако през май миналата година българският експорт на горива е най-голям към Тунис (65.9 млн. лв.) и Турция (63.7 млн. лв.), сега продажбите в тези държави достигат съответно 12.9 и 5.6 млн. лв.

Принос за цялостния спад на износа към трети страни имат и по-слабите продажби на електроника и електротехника - от 138.4 млн. лв. през май миналата година до 98.4 млн. лв. сега. От друга страна, положителен стимул идва от ръст на експорта на маслодайни семена (с 56% до 52.5 млн. лв.) и "специфични стоки" (с 22%), където влизат оръжията.

Подробна разбивка за търговията на България с държави от ЕС през май ще бъде публикувана след месец. Априлските числа показват понижение от 20.2% през април, или продажби за 2.4 млрд. лв. И тук горивата са с най-голям отрицателен принос като единична група стоки, но тежестта към общия спад е значително по-малка (-5.4 пр.п.). По-съществени са слабите продажби на машини.

Износът на електроника и електротехника от България към ЕС намалява с близо 33% до 257.7 млн. лв. през април спрямо година по-рано, основно към Чехия (с 44 млн. лв. надолу) и Германия (с над 25 млн. лв.). Износът на машини и техните части също намалява - с 26% на годишна база до 232.3 млн. лв., а при авточастите и велосипедите понижението е с 33%. Междувременно експортът на лекарства от България към ЕС нараства - с над 50% до 121.6 млн. лв. през април.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    Износът спада с 21%, вносът с 28%. Пропуснали сте да го споменете. Вносът пада и от по-висок номинал спрямо износа.

    Резултат от всичко това е увеличение на нетния износ (по-скоро намаляване на отрицателния нетен износ). Последният е съставна част от формулата за растежа на БВП.

    Финансов вестник сте, а не давате пет пари за важни макроикономически показатели.

    Нередност?
Нов коментар