Около 200 млн. лв. от парите на ББР ще бъдат пренасочени към грантове за фирми

Новите икономически мерки за 1.8 млрд. лв. реално включват само обявените досега схеми, като допълнително финасниране тепърва ще се търси

Новият икономически министър Лъчезар Борисов (вдясно) ще предложи заместника си Стамен Янев за председател на надзора на ББР
Новият икономически министър Лъчезар Борисов (вдясно) ще предложи заместника си Стамен Янев за председател на надзора на ББР
Новият икономически министър Лъчезар Борисов (вдясно) ще предложи заместника си Стамен Янев за председател на надзора на ББР    ©  Цветелина Белутова
Новият икономически министър Лъчезар Борисов (вдясно) ще предложи заместника си Стамен Янев за председател на надзора на ББР    ©  Цветелина Белутова

Около 200 млн. лв. от средствата, които правителството предостави на Българската банка за развитие (ББР) за гаранции и подкрепа на бизнеса в кризата, ще бъдат прехвърлени към нова схема за предоставяне на грантове на засегнатите предприятия. Това стана ясно при представянето на обобщения пакет от мерки на Министерството на икономиката за общо 1.8 млрд. лв., които обаче на практика не са нови средства, а представляват преразпределение на обявени вече суми, предимно от европейските фондове.

Все пак това е различно финансирани от обявените ден по-рано социално-икономически мерки на правителството за 1.163 млрд. лв. От ведомството се надяват през есента да бъдат отпуснати и допълнителни 400 млн. лв. по програмата React EU на Европейския съюз.

Безвъзмездно

От общата сума от 1.8 млрд. лв. близо 750 млн. лв. са безвъзмездно финансиране, уточни председателят на АИКБ Васил Велев след среща на работодателските организации с министър Лъчезар Борисов и екипа му. В тях обаче се включват отворените вече схеми за отпускане на грантове на малките и средни фирми, чийто общо бюджет е 410 млн. лева.

Тъй като схемата за 500 млн. лв. за гаранции на ББР засега не успява да заработи пълноценно - използвани са само 9 млн. лв., се планира част от парите да бъдат използвани за нова мярка с бюджет от 200 млн. лв., която обаче предстои да се уточни. Идеята е средствата да се предоставят като инвестиционна подкрепа на микро-, малки и средни предприятия при максимално опростена процедура. "Това означава чрез грантове да се активират предприятията, т.е. част от инвестициите им да се поемат в такива схеми", уточни Велев. Работодателите предлагат същият механизъм да се приложи и за новите 400 млн. лв., които министерството очаква по React EU.

Ускоряване

Двете най-големи мерки в пакета вече са известни, като новото е ангажиментът на министъра процедурите да бъдат ускорени. Едната е за грантовете от 3 хил. до 10 хил. лв. за микро- и малки предприятия за общо 210 млн. лв., по която досега са разпределени едва 30 млн. лв. Другата мярка е 200 млн. лв. за средни предприятия, но по нея все още моеж да се кандидатства и плащания няма. "Не сме удовлетворени от графика за оценка на тези проекти, защото е предвидено до края на ноември. Това означава догодина получаване на средствата от средни предприятия, а на тях им трябват сега", добави Велев.

Ррешено е още схемата за увеличаване капацитета на малки и средни предприятия по "Конкурентоспособност" да бъде наддоговорена с 68 млн. лв. Други 9 млн. лв. се предвиждат за ваучерна схема за малки и средни предприятия, но точният размер предстои да се договори.

Инвестиции

Друга от обявените мерки е свързана с насърчаването на съществуващи инвестиции. Става дума за 56 проекта за 700 млн. лв. и над 8000 работни места, които са били сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите през последните две години и държавата е поела ангажименти по тях, уточни Лъчезар Борисов. Това включва финансиране на довеждаща публична инфраструктура и възстановяване на платените от работодателя осигуровки за една година. Министерството на икономиката разполага с 9 млн. лв. в бюджета си за такива мерки, но ще получи дофинансиране от централния бюджет за още 9.5 млн. лв., които според направените оценки не достигат в момента. Това обаче е трудно да се приеме като антикризисна мярка, тъй като държавата така или иначе е била поела ангажимент за тези инвестиции.

За привличане на нови инвеститори пък министерството ще предложи промени в правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвеситциите, които ще позволят ключови стратегически инвеститори да могат да бъдат подпомагани с грант до 37.5 млн. евро съгласно регламент на Европейската комисия. Става дума за иневститори от типа на Volkswagen, като размерът на помощта ще зависи от инвестицията и региона, където се прави, обясни Борисов. По думите му до края на седмицата ще бъдат сертифицирани четири нови инвестиционни проекта, единият от които е за поредно разширяване на "Луфтханза". Фактически обаче тези законодателни промени ще се случат през есента, и то ако парламентът не се разпусне под натиска на протестите, тъй като депутатите излизат във ваканция през август.

Извън тези икономически мерки новото ръководство на министерството обещава повече прозрачност. Работодтелите ще имат свой надзорен орган, който ще контролира разпределянето на евросредсвата. Министър Борисов заяви, ще че се отчита публично на всеки две седмици и в най-скоро време ще бъде въведен телефон за сигнали за нередности. Последната идея е заради съмненията, че служители на ведомството са искали комисиони, за да съдействат за отпускането европейско финансиране на компаниите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар