Още обещания вместо действия за подкрепа на бизнеса

Нови мерки за 550 млн. лв. представи Министерството на икономиката, но докато бъдат изпълнени, част от фирмите може да фалират

Министър Лъчезар Борисов (вдясно) увери, че част от новите процедури за бизнеса ще бъдат облекчени
Министър Лъчезар Борисов (вдясно) увери, че част от новите процедури за бизнеса ще бъдат облекчени
Министър Лъчезар Борисов (вдясно) увери, че част от новите процедури за бизнеса ще бъдат облекчени    ©  Цветелина Белутова
Министър Лъчезар Борисов (вдясно) увери, че част от новите процедури за бизнеса ще бъдат облекчени    ©  Цветелина Белутова

Нова мярка за подкрепа за засегнатите от кризата фирми обяви Министерството на икономиката след среща с работодатели и синдикати в четвъртък. Става въпрос за малко над 550 млн. лв., като 160 млн. лв. от тях ще бъдат под формата на грантове, т.е. 100% безвъзмездно финансиране. Останалите ще са за проекти, в които бизнесът ще участва със съфинансиране. Част от парите идват от икономии по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", а друга - по инициативата на ЕК REACT-EU.

Това е третият път от началото на извънредното положение, в който икономическото министерство прави гръмки заявки, че ще подпомогне засегнатите от ограниченията компании. И той обаче няма да има пряк ефект за бизнеса, тъй като все още не е ясно точно кога тези пари ще тръгнат към фирмите. Най-оптимистичният сценарий е след средата на септември да бъдат отворени самите процедури за кандидатстване, а след това предстои оценка, класиране и плащане, т.е. реалната подкрепа ще бъде усетена от бизнеса едва в края на годината или по скоро през 2021-а. По отворената през май схема например все още се разглеждат постъпилите заявления, а пари са получили съвсем малка част от фирмите.

Ресорният министър Лъчезар Борисов все пак обеща ускорени процедури, но поясни, че за да може това да се случи, вероятно ще са нужни законови промени. А парламентът сега е в лятна ваканция.

Пари за "големите малки"

Предвижда се по ОПИК да бъдат отворени две нови грантови схеми. Първата е за т.нар. големите малки компании, които не попаднаха в обхвата на обявените вече процедури за безвъзмездно финансиране.

Тепърва обаче ще се уточнява дали подкрепата ще е за компании с годишен оборот над 500 хил. лв. или над 300 хил. лв. Размерът на грантовете ще бъде 50 хил. или 100 хил. лв., като това също предстои да бъде уточнено. Общият индикативен бюджет по мярката е 80 млн. лв.

С други 82 млн. лв. ще се предостави безвъзмездна помощ за малки и средни предприятия за реорганизация и адаптиране на работните места или промени в бизнес процесите и моделите. Например ще могат да се финансират разходи, свързани с изграждането на системи за отчитане на дистанционна работа.

На въпрос на "Капитал" откога фирмите ще могат да кандидатстват по двете мерки министърът на икономиката Лъчезар Борисов не даде конкретен отговор, а обясни, че дискусионните въпроси първо трябва да бъдат изчистени. В края на месеца предстои и заседание на Комитета по наблюдение на ОПИК, на което критериите ще бъдат одобрени.

Процедурата по подбор на кандидатите най-вероятно ще бъде подложена на обществено обсъждане, което допълнително ще забави процеса.

Кой колко ще получи

Министър Борисов представи и разбивка на новите средства в рамките на инициативата на ЕК REACT-EU. Механизмът за подкрепа бе одобрен на последното правителствено заседание в сряда, като общият размер на средствата по него е над 1.2 млрд. лв., но през ресорното министерство ще минат 391 млн. лв. от тях под формата на две нови мерки.

Те ще бъдат свързани с дигитализацията и възстановяването (с бюджет 291.1 млн. лв.) и цифрови и зелени иновации (с бюджет 100 млн. лв.). Безвъзмездната помощ ще бъде 80%, а фирмите ще трябва да доплатят останалите 20 на сто.

По първата мярка ще се финансират проекти за насърчаване информационните и комуникационни технологии в предприятията, ще има инвестиции за реорганизация на работните процеси и възстановяване на дейността. Ще се финансират и проекти, свързани с опазване на околната среда, както и с изграждането на ВЕИ за собствено потребление.

Мярката "Цифрови и зелени иновации" ще бъде насочена към подпомагането на фирмите за прехода им към цифрова и кръгова икономика. Точно какво ще се финансира обаче предстои да се разбере.

Почти оптимистично

Целта на новите мерки е спадът на БВП да бъде задържан под 7%, стана ясно от думите на Борисов. По последните данни на НСИ обаче спадът е 8.2% и, ако се съди по продължаващия ръст на безработицата от изминалите седмици, няма да има съществено подобрение.

Според Лъчезар Борисов обаче българският бизнес ще се справи с трудната ситуация и страната ни ще завърши годината със спад на БВП под 7%.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Без ново затваряне из ЕС съм абсолютно сигурен, че спадът в БВП само ще намалява до края на годината.

    Нередност?
Нов коментар