Министерството на финансите премахва изискванията към СУПТО в Н-18*

Съобщението идва часове след като бяха обнародвани поредна порция промени в наредбата и бяха удължени сроковете

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Заради негативния обществен отзвук около печално известната Наредба Н-18 изискванията към софтуерите за управление на продажбите (СУПТО) ще бъдат отменени. Това съобщи Министерството на финансите часове след като бяха обнародвани поредната порция промени в нормативния акт.

От ведомството поясняват, че това ще стане с промени в Закона за ДДС. След като те станат факт (което вероятно ще е през есента, защото парламентът е в отпуск от 1 август), от министерството ще отменят "въведените технически и други изисквания по отношение на СУПТО".

Часове по-рано в петък бяха обнародвани поредните промени в Н-18. С тях се удължиха сроковете, в които компаниите трябва да изпълнят изискванията за отчитане към НАП - този път със седем месеца в частта СУПТО. Измененията идват след пореден кръг срещи между бизнес и данъчни, които целяха да направят текстовете по-ясни и приложими на практика. Според фирмите обаче основните проблеми на наредбата продължава да си стоят, а обнародваните промени сега накратко могат да се обобщят като поредно отлагане на срокове и някои кръпки, които да я направят по-приемлива.

Документът вече е над 260 страници, има над 40 приложения и както посочват в свое становище от Българската Е-комерс асоциация (БЕА) - не е лесно постижима за прилагане дори от коректния бизнес. Сега бизнесът може да си отдъхне поне временно. Друг е въпросът, че част от фирмите вече инвестираха милиони, за да отговорят на изискванията за СУПТО.

Безсмислена промяна на сроковете

Компаниите, които използват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), трябва да са готови до 28 февруари 2021 г. В същото време всички фирми - независимо дали ползват СУПТО, трябва да са сменили фискалните си устройства до края на тази година и те да започнат да подават данни към НАП на 5 минути и касови бележки с QR код. Срокът за онлайн сайтовете, които не използват друг софтуер за продажби освен този на електронния си магазин, се изтегля за 31 май 2021 г.

Останалите промени

Останалите изменения в наредбата предполагат и преработка на вече одобрените от НАП софтуери за управление на продажбите. Причината е, че се правят няколко промени в начина на работа на фискалните устройства, които улесняват бизнеса, но за да се използват, трябва да се ъпдейтне и софтуерът. А това вероятно ще доведе и до нови разходи за фирмите. Участвали в срещите с НАП допълват, че обещанието на данъчните е било всички следващи промени в наредбата да не изискват допълнителни инвестиции.

От бизнеса отбелязват, че не са приети част от предложенията им за промени, които да го облекчат. Такъв е казусът с пощенския паричен превод (ППП), който се използваше от много малки фирми, тъй като беше начин на плащане, който не изисква СУПТО и издаване на фискален бон. Впоследствие НАП решава, че ако използва ППП, търговецът има задължение да подава към данъчните справка за извършените продажби веднъж месечно. Така всички тези малки бизнеси трябва да инвестират в доработване на софтуера си, за да подават този отчет, става ясно от становище по темата на БЕА.

"По никакъв начин не са облекчени и ползвателите на интегрирани системи (ERP, CRM), тъй като свързаните в тях бизнес процеси формално не са обособени на СУПТО и не-СУПТО, и по този начин проверяващите от страна на НАП имат възможност да уличат всеки търговец в неправомерно ползване на софтуер по чл. 118 на ЗДДС - просто защото в дадения софтуер са налични данни за търговския процес - дори и с тях същият да не се управлява, а само да се прави предварителна подготовка или последващ анализ", казва Паско Пасков управител на "Степ-софт". "Предложенията, които отправихме, а именно - да се даде възможност тези софтуерни системи да "докажат своята фискална чистота", чрез експорт от тях на търговската информация под формата на одиторски файл (SAF-T), бяха отхвърлени", допълва той.

Иван Аржентински от БАИТ допълва, че изискванията към софтуерите за отчитане на продажбите са такива, че на практика чуждите софтуерни компании са се отказали да работят на българския пазар заради сложната регулация.

*Текстът е допълнен в 17 часа, след като от Министерството на финансите съобщиха, че ще отменят СУПТО изискванията в наредбата.

Онлайн търговците ще могат да издават е-касови бележки, но при определени условия

При определени условия електронните търговци ще могат да издават онлайн бележка за извършените от тях продажби, без за това да им е необходимо физическо фискално устройство, съобщиха преди ден от НАП. За целта покупката трябва да е платена с дебитна или кредитна карта, а онлайн магазинът да предлага само този вид плащане. Електронната касова бележка трябва да бъде изпращана на клиентите по имейл и трябва да съдържа задължителни реквизити като данни за търговеца, уникален номер на клиентската поръчка, референтен номер на финансовата транзакция, QR код и др

Този начин на отчитане за е-магазините е въведен след поправката на Н-18 през януари тази година. Софтуерни разработчици поясняват, че новият режим досега не се е използвал, тъй като от НАП не са били готови с регистрационните форми и подаването на данни от страна на платежните оператори.

"Има доста търговци, които смятат да използват новия режим. За съжаление той отново е осакатен вариант, който пасва на дейността само на част от онлайн търговците. Най-основните проблеми са, че не може да се съчетава едновременно и с физическа търговия (магазин), не може да се съчетава, ако онлайн магазинът използва също така и наложен платеж или въобще нещо, различно от картови плащания, изисква издаване на нестандартен "заместващ" документ, който може да затрудни онлайн системите и да обърка потребителите - особено наличието на заблуждаващ QR код", казва Иван Аржентински. Според него все пак има бизнеси като хостинг провайдъри и всякакви доставчици на услуги, базирани само на данни, програми, интернет услуги, които ще могат да се възползват от режима.
10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kvt10319485 avatar :-|
    kvt10319485
    • - 2
    • + 11

    А нещо за уволнение на корифеите от данъчната политика на МФ и НАП няма ли да помислят.
    Творят глупост след глупост години наред и въпреки това са несменяеми.

    Нередност?
  • 2
    mto avatar :-|
    mto
    • + 9

    Единственото правилно нещо, което може да се направи с т.нар. "промени в Н-18" е да бъдат изхвърлени в боклука. А, всички "корифеи на мисълта" на които дължим тези недоразумения би трябвало да си платят сметката!
    А, за бездомния Vladi Goranov дори и разследване е необходимо да бъде проведено за умишлено саботиране на българския бизнес!

    Нередност?
  • 3
    ivanko77 avatar :-|
    ivanko77
    • + 8

    След като ги отменят е добре работодателските организации да организират един колективен иск за вредите нанесени от това безумие.

    Нередност?
  • 4
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • + 6

    Още преди години кат го мернах се изумих от обхвата на СУПТОТО и казах, че това е мъртвородено и ни кога никога НЕ може да се приложи. НЯМА как да стане, има нарушени супер основни принципи ... тоя в НАП който го е предложил това е супер калинка, мислеща че бизнеса не е е по-сложен от квартална сладкарница ...

    Нередност?
  • 6
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 3

    Тази наредба върна назад с 5 години софтуерните фирми - развалиха си софтуера заради нея.. Бизнесът и той, направи големи промени в процесите си за да отговаря на тази вече отменена наредба.

    И пак стигаме до 30 годишното правило - че който не бърза да спазва законите и наредбите, печели в дългосрочен план.

    30 години демокрация и вече се оказва, че държвата няма капацитет да направи нещо смислено. Само назначават калинки и нагли крадци.

    30 години разграждане. Това се случва в това вече подобие на държава.

    Нередност?
  • 7
    rcs20503603 avatar :-|
    Kamen Iliev
    • + 4

    За този хаос трябвя да има още оставки, на ресорни зам.-министри в МФ, както и в НАП.

    Нередност?
  • 8
    kosmev avatar :-|
    Убитака
    • + 4

    Дали всъщност мат'риала си дава сметка това какъв скандал е?
    Това е все едно да приемат наредба, че до определена дата всички автомобили трябва да имат монтирани GPS модули, свързани онлайн с КАТ, всеки по 2000лв примерно.
    След няколко отлагания от КАТ да кажат:
    - Е отказваме се, който имал бол пари, дал...
    НАП - Позор, Оставка и Затвор!

    Нередност?
  • 9
    tssb avatar :-|
    Никола

    Голяма глупост беше тази наредба,но те пак ще измислят нещо.А че се укрива оборот,укрива се.Сега ще се укрива още повече,за да се избият разходите които фирмите направиха по наредбата.Най-добре и лесно за администриране е да се обложат заведенията и магазините с адекватен патентен данък.Ако могат да го плащат да работят,ако не могат да затварят.Така ще останат по-малко обекти,които ще плащат,ако искат да работят.Цените сигурно ще се вдигнат,но само така ще има сигурни постъпления във фиска,а не както сега парите да отиват по счетоводни и софтуерни фирми и такива произвеждащи и внасящи касови апарати.

    Нередност?
  • 10
    fuk1413191079379100 avatar :-@
    Даниела Николова
    • + 1

    До коментар [#2] от "mto":

    Правилно използвате думата "саботиране". Свръхрегулациите в Н18 дават възможност на всеки облечен с власт да спре, да съсипе и открадне който и да е бизнес, след като е извлякал структурирана информация за неговите доставчици и клиенти.

    Нередност?
Нов коментар