🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо тази наредба изостри отношението на бизнеса към властта

Народопсихология на "Н-18"

Правителството реши да отложи въвеждането на "Н-18" с шест месеца.
Правителството реши да отложи въвеждането на "Н-18" с шест месеца.
Правителството реши да отложи въвеждането на "Н-18" с шест месеца.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Правителството реши да отложи въвеждането на "Н-18" с шест месеца.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мартин Димитров творчески директор на рекламна агенция "Нитрам"

Не трябва да забравяме, че в рамките на 30 години българските малък и среден бизнес са преживели много - хиперинфлация, мутри, рекет, банкови фалити и финансови кризи. Малкият и средният бизнес са травмирани буквално - по принцип очакват, че е много по-вероятно да ги сполети нещо лошо, отколкото да им се случи нещо хубаво. Да, макрорамката е добра и икономиката е окей. Факт е, че ние толкова богато в историята си никога не сме живели. Обаче има и още нещо - това, че като управляваща партия използваш думата "стабилност" наляво и надясно, съвсем не означава, че бизнесът се чувства стабилно.

Представянето на предложените промени в наредба "Н-18" остави у бизнеса лошо чувство - че по дефиниция бизнесът е занимание престъпно и сиво, чиято основна цел не е да се развива, а да крие доходи и да не плаща данъци. Правителството на Борисов има склонност да изпада във вербални дефицити и да не съумява да обясни ясно каква е целта на една или друга промяна. А когато властта приема, че по дефиниция не ти е чиста работата, няма как и ти да приемаш действията на властта като добронамерени. Недопустимо е да се вменява, че мошениците в едно общество са мнозинство, защото това не е вярно - във всяко общество, дори и най-неразвитото, мошениците са малцинството. Затова напълно недопустимо е да се вменява, че по-голямата част от малкия и средния бизнес са движени от престъпно мислене. Това, поне аз съм убеден, не е вярно.

За 30 години малкият и средният бизнес преживя много - хиперинфлация, мутри, рекет, банкови фалити и финансови кризи.

В последните месеци властта показва, че я вълнуват повече други неща - газов хъб, атомна електроцентрала, завод за изгаряне на отпадъци... Изобщо, оставя чувството, че се отдалечава от малкия бизнес. Като под малък бизнес не разбираме схемаджийските къщи за гости, а фризьорските салони, кварталните магазини и ресторанти. Налице са и поражения. Гледах телевизионен репортаж как фризьорски салони в Перник купуват хидрофори. Последните две години са тежки и за малките търговски обекти в централната част на София - проточилите се нескопосани ремонти, последвани от ремонти на ремонти, разказаха играта на много от тях. Това води до натрупване на напрежение сред бизнеса, което ескалира при предложените промени в наредба "Н-18".

Има и друго. Като че ли управлението не разбира, че към 2020 г. търговията и бизнесът са много по-комплексни в сравнение с отминали времена. Алкохолните компании например, както и тези за някои от бързооборотните стоки имат сложни договори с големите вериги - прилагането на наредба "Н-18" крие риск да ги лиши от търговски възможности, свързани с промотирането и налагането на нови марки на пазара. Редица компании имат собствени търговски практики. Наредби и закони - поне по моето мнение - трябва да се правят и прилагат така, че да не лишават нито една компания от възможности, които пазарът й предоставя. Законодателството е обречено да се адаптира към онлайн търговията, а не да се опитва да я вкарва в някакви закостенели изисквания.

Правителството реши да отложи въвеждането на "Н-18" с шест месеца. Аз по-скоро съм на мнение, че му е нужно повече време, в което да се опита да възобнови по качествен начин разговора си с малкия и средния бизнес. Да осъзнае, че в голямата си част това не са хора, движени от измамата, а хора, които хранят семействата си. И че това е бизнес, на който се крепи икономиката. Звучи клиширано, но именно защото е вярно.

И още нещо, което ми направи впечатление. Разпитах няколко души с малък, а и по-сериозен бизнес за мнението им за наредбата и как конкретно би ги засегнала. Всеки отговори, но всички предпочетоха да не бъдат цитирани - дори тези, които нямат проблем с изпълнението на наредбата в този й вид. Това означава, че бизнесът и властта имат изключително малко доверие помежду си. Тези шест месеца трябва да се използват това да се промени. И за смислена наредба.

Рискове с лицензите

Филип Мутафис, член на борда на BASSCOM

НАП обявиха регистрационен режим на софтуерните компании за СУПТО, но регистрациите се одобряват от НАП, което го прави де факто лицензионен режим. Отнемането на лиценза (дерегистрация) дава възможност НАП практически да елиминира софтуерната компания от пазара, без да е ясен процесът, по който се случва това и без доказана вина на разработчика. Примерно недобросъвестен търговец използва СУПТО на софтуерен разработчик и манипулира данните в системата по начин, който е извън контрола на разработчика. НАП дерегистрират СУПТО на разработчика и всички останали клиенти на този разработчик трябва незабавно да сменят софтуера с друг. Това ще има неочаквани, непредвидени и катастрофални последствия както за разработчика, така и за всичките му клиенти, потенциално стотици или хиляди бизнеси, които са си платили и ползват добросъвестно неговата система.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mto avatar :-|
    mto
    • + 4

    Обществото ни продължава да бъде умишлено дезинформирано и държано в неведение за промените, които МФ направи в Н-18. Малък пример - в телевизионните репортажи и вестникарските материали продължава да се говори за "свързване на касовите апарати с НАП" или "свързване на софтуера на касовите апарати с НАП", което говори само за едно - умишлено налагане на информационно затъмнение по темата от управляващите. За всички, които поне малко са наясно с темата - касовите апарати от години са свързани с НАП, а вече цяло година дори предават информация до 5 минути.
    С тази елементарна подмяна на същността на въвежданите промени, министър председателят легитимира тезата "те не искат да чукат касови бележки" пред стадото избиратели на ГЕРБ, които мучат тържествуващо - "аз как си плащам данъците върху заплатата? Така и тези мошеници трябва да си плащат данъците!"
    Това разбира се е известна тактика на управляващите и министър-председателя, с която се опитва да раздели обществото и да прокара тезата си за "лошите бизнесмени", които мамят държавата и затова няма пари за пенсии, здравеопазване, образование и т.н. Неприятната част на историята ще дойде в момента в който промените влязат в сила, без да са отчели проблемите, които наистина създава на бизнеса. Когато бизнесите няма да могат да продължи дейността си, те ще се преместят под други юрисдикции, където на тях ще гледат като на участници, създаващи стойност, а не като на мошеници, които трябва да бъдат постоянно преследвани.
    Тогава ще дойде и най-интересната част за управляващите - челният сблъсък с действителността - затворени магазини, уволнени работници, по-малко събрани данъци...

    Нередност?
  • 2
    cobanmaala avatar :-|
    чобанмахала

    В една от групите за Н18 :"Днес в ЛИДЛ приемат само плащане в брой. Казват, нещо в НАП се е счупило и не било само в този Лидл. Вчера в OMV се е случило същото - споделете имате повече инфо.По медиите - мрак." Отивате на лекар и чакате на опашката, а той се бори с тъпотиите на СУПТО-то. Ами ако водите малко дете с температура?

    Нередност?
Нов коментар