Изискванията за СУПТО стават доброволни

Търговци, които вече са привели софтуера си със закона, могат да се възползват от някои преференции

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Изискванията към софтуерите за управление на продажбите (СУПТО) от печално известната Наредба Н-18 няма да бъдат отменяни напълно, а ще станат доброволни. Тези търговци, които вече са привели използваните от тях софтуери с нормативните изисквания, ще могат да се възползват от някои облекчения - ускорено възстановяване на данъчен кредит и ускорена амортизация на софтуера и хардуера, на който е инсталиран. Също така при първо установено неиздаване на фискален бон няма да бъдат запечатвани търговските им обекти. Промените за СУПТО са подкрепени от петте работодателски организации, се разбра от думите на представители на финансовото ведомство.

Поредните промени станаха ясни от измененията в Закона за ДДС, които парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене в четвъртък. Самата Наредба Н-18 ще бъде приведена в съответствие с новите текстове в закона в рамките на 3 месеца от влизането му в сила. Комисията прие на първо четене и промени в Закона за публичните финанси, които разхлабват фискалните правила около бюджета.

Защо се налага

Отмяната на задължителния характер на изискванията за СУПТО се налага, защото дори след две години непрекъснати дискусии между данъчната агенция и бизнеса и кръпки по наредбата (която е над 260 страници, с над 40 приложения) все още има твърде много трудности. Проблемът, с който се сблъсква финансовото ведомство, когато обяви отмяната на изискванията, е, че множество търговци вече са инвестирали милиони левове, за да приведат софтуера си със закона.

"Премахването въобще на възможността за използване на такъв софтуер при отчитането на извършените доставки и продажби би обезпредметило разходите и усилията, добросъвестно направени от търговците за въвеждане и използване на софтуера", пишат от Министерството на финансите. "Считаме, че предлаганите промени ще доведат до насърчаване на използването на такива софтуери, както и ще гарантират вече направените от търговците инвестиции по въвеждането на СУПТО."

Нови фискални правила и данъчен календар 2021

Освен изискванията за СУПТО бюджетната комисия мина и през и данъчния календар за 2021 г. Новите текстове отлагат срока за подаване на годишната данъчна декларация - догодина тя ще може да се подава от 1 март до 30 юни. Срокът за внасяне на корпоративния данък също се променя на 30 юни.

На първо четене беше одобрено и предложение за промени в Закона за публичните финанси, според които при извънредни обстоятелства дефицитът в бюджета може да надхвърля установените законови прагове. Според новите правила касовият дефицит може да достига до 3% (сега лимитът е 2%) от БВП и може да го надвишава при извънредни обстоятелства или когато икономиката отчете спад от повече от 3% в реално изражение.

Предлага се също преразпределителната роля на държавата (т.е. размерът на консолидираните бюджетни разходи) да може да надвишава сегашния таван от 40% от БВП при извънредни обстоятелства.*

Промените се налагат, защото последната актуализация на тазгодишния бюджет залага касов дефицит от 5.25 млрд. лв. в края на годината, или 4.4% от БВП, при предвиждан икономически спад от 3%. Догодина пък държавните финанси ще излязат на минус от близо 4.9 млрд. лв., или 3.9% от БВП, при очакван ръст от 2.5% на икономиката.

*Коригирана в 10:55, 30 октомври

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 2

    Някои изядоха тоягата и за десерт маленко морковче ...

    Нередност?
  • 2
    mto avatar :-|
    mto

    Ама, разбира се! Вместо гербавата банда да бъде принудена да плати за извършените безобразия, рекета и саботажа срещу българския бизнес, това да се представи като грижа към вече рекетираните!
    По-крадливи и некадърни управляващи, май не бяхме имали досега...

    Нередност?
Нов коментар