🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Минималната помощ за безработица ще се увеличи с 3 лв. на ден

Социалните партньори одобриха по-високите обезщетения, но се разминаха за заплатите в държавната администрация

По-високите минимални помощи ще засегнат около 30 хил. души
По-високите минимални помощи ще засегнат около 30 хил. души
По-високите минимални помощи ще засегнат около 30 хил. души    ©  Цветелина Белутова
По-високите минимални помощи ще засегнат около 30 хил. души    ©  Цветелина Белутова

Минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица да се повиши от 9 на 12 лв. от 1 октомври 2020 г. Това предлага Министерството на труда и социалната политика в проект за изменение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г., който беше одобрен от Националния съвет за тристранно сътрудничество на извънредно онлайн заседание в събота. То беше свикано от зам.-премиера по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова.

Сметки за безработица

Предложението за по-високи помощи е част от мерките за подкрепа на безработните в условията на пандемия, се казва в съобщение на пресцентъра на Министерски съвет. Според него увеличението ще засегне около 30 хил. души средно на месец, като допълнителният ресурс ще бъде близо 90 млн. лв. до края на тази година. Вероятно обаче става дума за грешка в изчисленията, тъй като прости сметки показват, че за работните дни в трите месеца от октомври до декември цялата сума за увеличението от 3 лв. е около 6 млн. лв.

Мярката реално е насочена към безработните, които в последните години са имали средномесечни доходи около и под минималната заплата. По принцип обезщетението за безработица е 60% от среднодневното възнаграждение за последните две години, като освен минимум в бюджета е предвиден и дневен максимум - 74.29 лв.

Друго изменение, което тристранният съвет одобри, е срокът за получаване на парично обещетение за безработица за лица, които са придобили това право в период, по-малък от 3 години от предното ползване, да се повиши от 4 на 7 месеца. От пресцентъра на МС уточняват, че тази промяна ще засегне между 13 хил. и 15 хил. души средно на месец, като необходимият разход за октомври - декември се оценява на около 2 млн. лв.

Според съобщението двете мерки общо възлизат на 14 млн. лв. за 2020 г., като отново не става ясно как е получено това число. Няма да се наложи корекция в разходите на фонд "Безработица" и съответно на консолидирания бюджет на държавното обществено осигуряване, тъй като разходите на фонда бяха увеличени с 1 млрд. лв. през април и до края на годината ще има достатъчно средства, посочват от пресцентъра.

Заплатите в администрацията

Социалните партньори обаче не се разбраха за увеличението на някои заплати в държавната администрация. Предложените от правителството промени в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, които бяха отворени за обществено обсъждане до средата на август, предвиждат увеличение с до 30% на разходите за персонал на администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията, както и на администрации със служители на първа линия, чиито задължения включват обслужване и контрол на терен с пряк контакт с други лица. Списъкът включва общо 28 администрации, в които основните заплати са по-ниски в сравнение с други държавни институции, а повишението трябва да се отнася за служителите, чиито отговорности са нараснали в резултат на пандемията или има пряк риск за здравето им. Увеличението се предвижда да влезе в сила от 1 август 2020 г.

На заседанието в събота проектът беше подкрепен от синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа". Той обаче срещна отпор от работодателските организации АИКБ и БСК, а КРИБ и ССИ го подкрепиха по принцип, но поискаха ясни финансови разчети. По данни на Министерството на финансите, получени от "Капитал", мярката може да покрие 33 600 държавни служители и ще струва на бюджета 16.5 млн. лв. месечно.

Справка в портала за обществени обсъждания показва, че към предложението са заваляли становища от различни синдикални организации и държавни ведомства. В голямата си част те са искания и настоявания за включване в списъка на още структури - агенции, комисии, областни администрации и т.н., като всяка се мотивира с това колко е важна и недофинансирана. А коментарите са пълни с критики за липса на ясни критерии и оценка за въздействието към предложението.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар