🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НСИ отчете спад на безработните, но и на наетите

В традиционно изоставащи градове като Търговище и Монтана повече хора започват, отколкото губят работа

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Понижение при регистрираните безработните, но и при новонаетите българи отчитат от НСИ и Агенцията по заетостта за седмицата 10-16 август. Точно 5384 е броят на новите безработни, а хората, които са започнали работа, са 5913, показва справката. Това означава, че в този период безработицата реално намалява с над 500 души, но това не е трайна тенденция. За сравнение - в седмицата 3-9 август новите безработни бяха 6943 при 6702 новоназначени. През юли също останалите без работа са повече.

Логично най-много хора са започнали работа в София. За столицата са отечени 546 новопостъпили, но и 526 останали без работа. В някои градове, като Плевен например, трудовият пазар се развива по-добре - през отчетната седмица там са регистрирани 243-ма безработни, докато наетите са били с почти 50 души повече.

Още по-добра е ситуацията в един от най-изоставащите градове в страната - Търговище, където при 73 нови безработни започналите работа са 123-ма. Подобно е положението и в друг град с традиционно висока безработица - Монтана, където при 121 новорегистрирани в бюрата по труда точно 180 души са започнали работа.

На другия полюс е Сливен, където в седмицата 10-16 август 155 души са се регистрирали на борсата, а едва 75 са се отписали от нея.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1

    Сега същественото страдание е от щети от неправилна емисия пари. Пандемията COVID-19 е много силен стимулатор за щети от съдбовната грешка на централната банка.
    Все още обществеността пренебрегва грешката на централната банка и (при всякаква конституция) е с нарастващи щети.
    Вариантите са два:
    Първи: При грешката на централната банка – щетите се увеличават. Ще започне рецесия и след това катастрофална стопанска криза.
    Втори: За устойчиво спасение от щети е необходимо:
    1. Обществено разобличаване на наличната неправилна емисия пари.
    2. Въвеждане на правилна емисия пари.

    Полемиката за промени в конституцията ангажира общественото внимание и увеличава щетите от неправилната емисия пари.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Пазарът на труда изживява дупка по време на кризата, започна първично възстановяване скоро след нея и сега стагнира от няколко седмици. Силно раздвижване на Западните пазари ще се отразят положително, но краят на летния туристически сезон ще има обратен ефект. Рисковете от ново затваряне също са налице. Ако няма рязък пик на болните в Европа, най-вероятно ще преживеем леко подобрение в края на годината и силен пик в края й.

    Ако има ново затваряне, тежко и горко. Дори не ми се мисли.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Силен пик в началото на следващата*

    Нередност?
Нов коментар