🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бюджетът остава на плюс и към август

Приходите са по-малко, но разходите се бавят и превишението се задържа над 1.5 млрд. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки че през август държавните финанси са на дефицит от 190 млн. лв., сумата свива бюджетния излишък съвсем леко и той остава над 1.5 млрд. лв. към края на осмия месец от годината. Постъпленията в бюджета намаляват на годишна база, но изпълнението на разходите се забавя значително, показват предварителните данни на Министерството на финансите за консолидираната фискална програма.

Ако управляващите продължат да одобряват допълнителни стотици милиони за всевъзможни дейности както през последния месец обаче, вероятно до края на годината плюсът в бюджета бързо ще се превърне в минус. А и по закон държавните финанси са планирани на дефицит от 3.5 млрд. лв., или 3% от прогнозния БВП.

По-малко приходи

Към края на август постъпленията в бюджета са 28.8 млрд. лв. От тях помощите са с 431 млн. лв. над сумата преди година, но приходите намаляват с 950 млн. лв.

Подробната разбивка за юли показва, че данъчните приходи са с 650 млн. лв. по-малко спрямо отчетеното към юли 2019 г., основно заради спад на постъпленията от ДДС, акцизи и корпоративен данък. От друга страна, приходите от подоходен данък нарастват с около 80 млн. лв. до 2.47 млрд. лв. към края на юли.

Засега събираемостта на приходите в държавата, изглежда, изостава дори от ревизирания план за годината. Така например по това време миналата година изпълнението на постъпленията от ДДС беше 59.7%, а сега е 56.8%. При акцизите, които са заложени на 5.45 млрд. лв. тази година, към края на юли 2019 г. изпълнението беше 59.1%, а сега е 55.2%.

Повече разходи, но отлагани

Разходите също намаляват на годишна база, съдейки по публикуваните от финансовото ведомство предварителни данни - с близо 1 млрд. лв. на годишна база до 27.2 млрд. към август 2020 г. Разликата е, че постъпилите приходи към август са общо 65% от планираните за годината, а от разходите са реализирани едва 57%, което означава, че през следващите месеци ще наваксват.

"Номинално нарастване спрямо същия период на предходната година се отчита основно при социалните и здравноосигурителните плащания, разходите за персонал и други", посочват от Министерството на финансите.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    padrino avatar :-P
    Padrino
    • - 1
    • + 2

    И за чий му беше на Боко да търси заеми от Европа тогава ако има пари??😂😂😂

    Нередност?
  • 2
    eww53643788 avatar :-|
    Ивайло Атанасов
    • - 1

    До коментар [#1] от "padrino":

    Защото #кой е ненаситен!

    Нередност?
Нов коментар