🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Картбланш за увеличение на заплатите на 33.6 хил. държавни служители

Правителството предлага до 30% покачване на възнагражденията в 28 структури за 66 млн. лв. до края на годината

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До края на август тази година ръководителите на 28 държавни администрации могат да увеличат основните заплати на 33.6 хил. свои служители с до 30%. Това става ясно от публикувано за обществено обсъждане предложение за промяна на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация. Причината, съдейки по мотивите, е повишение на мотивацията на държавни служители, чиито отговорности са нараснали в резултат на COVID-19 или има пряк риск за здравето им. Същевременно хвърлянето на пари по администрацията с цел потушаване на напрежението също е често използван похват на управляващите.

Оценка на въздействието няма, официален вносител - също. В отговор на въпроси от "Капитал" от Министерството на финансите посочват, че мярката може да покрие 33 600 държавни служители и ще струва на бюджета 16.5 млн. лв. месечно. Това означава, че сметката може да набъбне до 66 млн. лв. до края на годината, ако се приеме за начало 1 септември. Все по-вероятна изглежда и нова актуализация на държавния бюджет с оглед на новите антикризисни мерки и очакваната промяна по бюджетите на държавни структури.

Проектът ще бъде наличен за обществено обсъждане 14 дни.

Кой може да получи по-високи заплати

Според мотивите увеличението е било договорено на Коалиционен съвет като антикризисна мярка за тези служители на администрацията, които "са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID -19, включително за служители на първа линия, чиито задължения включват обслужване и контрол "на терен", с пряк контакт с други лица".

Подобни уговорки обаче не влизат в действащите хипотези за увеличение на заплатите в наредбата, което налага и промяната й с опция за еднократно повишение. Не е ясно и дали тази мярка ще мотивира служителите на тези администрации, каквато е целта, защото не са извършвани последващи оценки, анализи за изпълнението и резултатите от нея. Такива вероятно няма и да бъдат извършени, тъй като е посочено, че проектът не изисква цялостна оценка на въздействието.

Идеята, съдейки по мотивите, е изравняване на възнагражденията в администрации, които са натоварени в момента, с тези в други държавни структури. В обхвата на мярката към момента влизат служители от НОИ, НЗОК, Агенция "Митници", басейновите дирекции, дирекции "Управление на морските плажове" и "Туристическа политика" към Министерството на туризма, Национален институт за помирение и арбитраж, регионалните инспекции по околна среда и води и други очаквани и не чак толкова очаквани държавни структури. По информация на Министерството на финансите общо мярката може да обхване 33.6 хил. души, или малко над 23% от държавната администрация.

Колко струва

Самите заплати в държавната администрация варират значително, показва Докладът за състоянието на администрацията през 2019 г. Така например в изпълнителните агенции (общо 29, от които 10 влизат в обхвата на мярката) "Изпълнител" може да взима между 550 и 1008 лв. като основна месечна заплата. Базата за държавни експерти е между 1907 и 2745 лв., младши експерт - между 560 и 1725 лв., главен инспектор - между 847 и 1796 лв.

Като цяло обаче сметките към момента сочат към сума 16.5 млн. лв. допълнителни разходи за бюджета месечно, или общо 66 млн. лв. през периода септември - декември. Но те не са сигурни, защото все още не е ясно какво увеличение биха посочили ръководителите на избраните 28 администрации, както и каква сума от бюджета би получила всяка структура.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 6

    Разсипията на държавната хазна явно започна. Бойко хленчеше, че Станишев му оставил продънена хазна, но явно той смята да тръгне по същия път.

    Нередност?
  • 2
    mike_power avatar :-(
    Mike Power
    • + 3

     § 3а. (1) В срок до 31 август 2020 г. ръководителят на административната структура може еднократно да определи нови размери на индивидуалните основни месечни заплати, не по-висок от 30 на сто от досегашния размер, за служителите в следните администрации и административни структури:“ Писането на текстове на коляно под стрес и напрежение води до нелепи грешки. С текста на постановлението реално се дава възможност за намаляване на заплатите в 28-те администрации. Ще да е смешно, ако не беше твърде трагично. Този професионализъм ли трябва да възнаградим с нашите данъци?

    Нередност?
Нов коментар