🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Износът се свива с 11% през юли, основно заради горивата

За седем месеца в чужбина са продадени български стоки за 31 млрд. лв., което е с 2.6 млрд. лв. под миналогодишния резултат

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Продажбите на български стоки в чужбина намаляват с 10.7% на годишна база през юли, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Голям фактор за понижението е двуцифрен спад в износа на български стоки в трети страни, но пазарът в ЕС също се свива - докато през юни годишното намаление на експорта към ЕС беше 0.8%, през юли е -6.5%. Основният фактор за лошите данни за месеца са слаби продажби на горива, но търсенето на машини също не се е възстановило.

Като цяло от началото на годината България е продала стоки на стойност 31 млрд. лв. За сравнение - преди година сумата беше 33.6 млрд. лв., или спад с почти 8%, а вносът намалява с 5 млрд. лв. до малко над 33 млрд.

Още от същото

Продажбите на български стоки в държави извън ЕС остават значително под миналогодишните си нива и през юли - понижението е с 18.7%, показва националната статистика. Спадът се дължи почти изцяло на слаб износ на горива и масла - докато през юли 2019 г. сумата на продажбите в трети страни беше 405 млн. лв., сега тя е едва 92 млн. Разликата идва по-скоро от количествата, отколкото от по-ниската цена на петрола на международните пазари. През летните месеци най-големият производител - "Лукойл Нефтохим Бургас", беше в ремонт, което вероятно е оказало влияние върху числата.

Повечето продуктови категории или отбелязват пореден минус на годишна база през юли, или разликата е незначителна за общия ръст на експорта. Продажбите на машини например остават с около 7% под миналогодишната сума.

Положителен принос пък има увеличението в износа на животински мазнини и масла - от 5 млн. лв. миналата година до 41 млн. лв. през юли тази година. Плюс идва и от по-високи продажби на изделия от мед - с 29% над миналогодишното ниво до 222 млн. лв. през юли, като тук ниската база вероятно е заради миналогодишния ремонт в "Аурубис България". Фактор за увеличението са пазарите на Китай (продажби за 133 млн. лв.) и Турция (продажби за 73 млн. лв.).

Полугодието в Европа

През юни износът към Европа все още е под миналогодишния обем, но понижението е с едва 0.8%. Засега първоначалните данни за юли показват, че намалението се изостря отново (до -6.5%), но подробна разбивка ще бъде налична след месец.

Като цяло през първото полугодие на 2020 г. експортът на България към ЕС достига 17.2 млрд. лв., което е с 6.5% под продажбите през същия период на миналата година. Подобно на тренда в износа към трети страни тук също фактор са слабите продажби на горива - с 45% надолу на годишна база, основно заради по-малки количества.

Но докато горивата имат значителна тежест в износа към трети страни, в ЕС машините са определящи. Към края на полугодието продажбите на машини, електроника, електротехника, автомобилни компоненти и други части са около 4.7 млрд. лв., което е около 11% спад на годишна база. Добра новина е, че през юни е видим ръст в износа на велосипеди, но други категории продължават да отчитат двуцифрено понижение.

От друга страна, положителен принос за износа към ЕС има 18% увеличение на продажбите на медни стоки (до 1.3 млрд. лв. към юни тази година).

Вносът намалява с 12% през юли

През първото полугодие продажбите на чужди стоки в България намаляват с 12.2% на годишна база. Очаквано, при трети страни понижението идва от вноса на сурови нефтени масла, нефтен газ и електроенергия - спадът е от 3.77 млрд. лв. през януари - юни 2019 до 1.9 млрд. през същия период тази година. От друга страна, в ЕС понижението се дължи на нулев внос на медни руди (миналата година стойността е била почти 600 млн. лв.) и спад на продажбите на автомобили и машини (с общо над 1.2 млрд. лв.).
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Продължава повишението на нетния експорт. Винаги пропускате да отчетете нетния експорт в анализите си, а това е основна група в изчислението на БВП.

    Нередност?
Нов коментар