🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Износът се свива с 15% през август. Главно заради зърно и горива

Ръст на продажбите на медни стоки е сред малкото положителни трендове от началото на 2020 г. През лятото леко се качва и износът на някои машини

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българският износ намалява с над 700 млн. лв., или 15% през август тази година спрямо същия период на миналата. Така сумата на продажбите на стоки в чужбина се равнява на малко над 4.1 млрд. лв. за месеца. Спадът към европейските пазари е 8.8% на годишна база, докато износът към трети страни намалява с цели 25.8%. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт.

Част от понижението се дължи на продажбите на горива, които са по-малко спрямо миналата година, а цените са по-ниски. Фактор е и спадът на експорта на машини и части от България.

Добра новина през август е, че някои от групите за техника отчитат лек ръст, което може да е сигнал за възстановяването на част от промишлеността, ако активността се задържи и през следващите месеци. Друг плюс от началото на годината е и продължаващият ръст на продажбите на рафинирана и нерафинирана мед както към ЕС, така и към трети страни.

От началото на годината българският износ превишава 35 млрд. лв., което обаче остава с 3.2 млрд. под постигнатото през периода януари - август 2019 г. Успоредно с експорта намалява и вносът - към края на лятото сумата приближава 37.8 млрд. лв., докато преди година беше над 43 млрд. Търговският баланс на страната остава отрицателен, макар и минусът да е по-малък спрямо миналогодишния заради изпреварващия спад на импорта.

Пазарите извън ЕС

Близо 11 процентни пункта от годишното понижение на експорта извън ЕС през август идва от по-слабите продажби на горива - те са 135 млн. лв. за месеца, което е с 57% под миналогодишните. Причината - както по-малки количества, продавани в чужбина, така и по-ниските цени на петрола на международните пазари. Значителен спад за месеца е видим и в експорта на житни растения (предимно пшеница и царевица) - едва 34 млн. лв. спрямо 160 млн. през август 2019 г.

От друга страна обаче е видим ръст на продажбите на рафинирана мед и медни сплави - с 8.5% през август до 149 млн. лв., като така увеличението от началото на годината достига 17%, а общите продажби превишават 1.4 млрд. лв. Основните пазари са Китай (820 млн. лв.) и Турция (455 млн. лв.).

Повишение отбелязва и износът на части за машини - продажбите за 88 млн. лв. през август са с 6.5% над сумата отпреди година. Скромен ръст е видим и в групата с авточасти и велосипеди. Електрониката и електротехниката обаче, които са по-голямата група машини и апарати в експорта за трети страни, продължават да намаляват и през август (с 8.9% на годишна база).

Лятото в Европа

Статистиката за търговията с ЕС се движи с месец назад и затова подробна разбивка засега е налична само за юли. Според нея най-голям принос за понижението на продажбите на български стоки в съюза има селското стопанство и горивата. Износът на житни растения (основно пшеница и царевица) отчита спад от 20% на годишна база до 205 млн. лв. през юли, а от началото на годината понижението е 18% до 787 млн. лв. При горивата пък намалението е с една четвърт през юли и с 42% през периода януари - юли на годишна база.

По-голям проблем за страната обаче е понижението в групи стоки с по-висока добавена стойност. Износът на машини, апарати и части отчита двуцифрен спад от началото на годината спрямо същия период на 2019 г. Но добра новина може да е лекият ръст, който е видим през юли в продажбите на електроника и електротехника например - 1.2% до 365 млн. лв. спрямо юли 2019 г. Износът на авточасти и велосипеди също е по-висок от миналогодишната сума - с 1.1% до 159 млн. лв.

Подобно на продажбите в трети страни в Европа също се наблюдава увеличение на експорта на мед и стоки от мед (с 15% до 1.5 млрд. лв. от януари), но тук идва предимно от износ на нерафинирана мед. Основните пазари са Белгия (688 млн. лв.) и Германия (476 млн. лв.).

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    samsum avatar :-|
    Deputat 241
    • + 2

    Главно зърно и горива. Останалото е окей!

    Нередност?
Нов коментар