Държавните мерки за подкрепа пак събудиха интереса на фирмите

Все повече фирми наемат, но и освобождават служители

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Интересът на бизнеса към държавните мерки за подкрепа (грантове, 60/40 и др.) се върна на нивата от кризисния месец април. През септември 8.3% от фирмите са се възползвали от тях, като през април техният процент е бил почти същият. За сравнение - най-голям интерес към мерките за правителствена подкрепа е имало през май, когато почти всяка десета фирма се е възползвала от тях.

Това показват резултатите от изследване сред дружествата, проведено от Националния статистически институт (НСИ) с цел да се проследи ефектът на извънредното положение върху най-засегнатите сектори на икономиката в страната. Анкетата е проведена през октомври, като на случаен принцип са избрани 3770 фирми с приблизително 230 000 наети.

Макар и плахо, фирмите започват да наемат все повече персонал. Данните за септември показват, че на тази стъпка са се решили 7.9% от анкетираните дружества, докато само месец по-рано те са били 6.6%. Интересни са данните по отношение на орязването на персонала - през септември около 9.1% от фирмите казват, че са прибегнали до съкращения сред част от хората си, докато само месец по-рано такова решение са взели 7.9% от анкетираните. Това означава, че все повече фирми наемат персонал, но и все по-голяма част от тях решават да се разделят с някои от работниците или служителите си.

Важен момент е, че анкетата се отнася за септември, когато втората вълна от разпространението на COVID-19 все още не бе довела до масовото затваряне на част от бизнеса в Европа и до въвеждането на нови строги ограничителни мерки. А това може да доведе до промени в нагласите на бизнеса през октомври и до ново преструктуриране на пазара на труда.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар