🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Субсидиите за фирмите с оборот над 500 хил. лв. ще тръгнат до края на месеца

Огромен интерес към мярката за подпомагане на туризма отчитат от икономическото министерство

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поредната мярка за подпомагане на бизнеса в условията на коронакризата се очаква да заработи до края на месеца. Става въпрос за процедурата "Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19" по програма "Иновации и конкурентоспособност", съобщиха за "Капитал" от икономическото министерство. Мярката бе анонсирана заедно с други схеми за подкрепа на фирмите още в средата на август от ресорния министър Лъчезар Борисов, но въпреки обещаното ускоряване на процедурите все още всичко се случва с голямо забавяне.

Общата безвъзмездна финансова помощ по сегашната мярка е малко над 78 млн. лв., а допустимият размер на всеки отделен проект е 50 хил. лева. Това означава, че по схемата ще могат да бъдат подпомогнати малко над 1500 фирми. Предвидено е изцяло електронно подаване и оценка на проектите, коeто ще се извършва чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС (ИСУН 2020).

От министерството на Лъчезар Борисов казват още, че и мярката "Адаптиране на дейността на малките и средните предприятия в контекста на COVID-19" също ще заработи до края на ноември. Бюджетът по нея е 78 млн. лв., като средствата са разпределени по групи сектори и категории предприятия. Целта на процедурата е реорганизация и адаптиране на работните места и промени в бизнес процесите и моделите с цел създаване на здравословни и безопасни условия на труд с оглед кризата.

Най-вероятно по двете мерки ще се прилагат опростени правила и ще има по-скъсени срокове при обявяването на процедурите и подаването на документите.

Интерес

Огромен интерес към процедурата за подкрепа на туроператорите и туристическите агенти отчитат от Министерството на икономиката. Мярката е с бюджет 10 млн. лв. и до началото на ноември по нея са подадени над 800 заявления за близо 60 млн. лв., което означава, че фирмите ще получат пропорционално по-малко бъзвъзмездна помощ, тъй като грантове са обещани на всички. Друг вариант е да се търсят нови средства за дофинансиране на заявленията. Интерес, макар и не толкова голям, има и към мярката за подкрепа на превозвачите, която е с бюджет 30 млн. лв. До началото на ноември по нея са подадени 529 проекта за почти целия бюджет на мярката. "Тази помощ е за подпомагането на компаниите с оборотни средства. С тях те няма да могат да си купят нови автобуси, но могат да закупят гориво, резервни части и други консумативи", обясни наскоро транспортният министър Росен Желязков.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Всичко е подир дъжд качулка!
    От месеци Министерството на здравеопазването седи върху едни 160 милиона лева европейски пари за борба с коронавируса. Явно не могат да измислят как да ги откраднат, защото ги използват с темп на костенурка. Чак сега, когато каруцата тръгна да се обръща, почнаха да развързват кесията на пожар. Късно!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159446249551189

    Нередност?
Нов коментар